Tudástár << ELŐZMÉNYEK

tudástár

Egészséges élelmiszerek, egészséges ételek
Ebben a cikkben bemutatunk néhány kevésbé ismert élelmiszert, amelyek kiválóan alkalmasak ízletes, egészségmegőrző ételek készítéséhez, bár kevésbé gyakoriak a magyar konyhában.
Schmidt Judit2013/10/04
Gabonák, lisztek, tészták, kenyerek
Mindennapi étrendünk részét képezik a gabonák, illetve őrleményeik, a különböző rizsfajták és gabonaköretek, valamint az ezekből készült ételek. Arról már esett szó cikkeinkben, hogy...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/02
A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai
Egészen új megközelítésben ismertetjük a különféle liszteket, amelyek ezúttal – néhány kivételtől eltekintve – nem a megszokott alapanyagokból készültek.
Bíró Andrea2015/05/12
Gabonafélék és burgonya szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A gabonafélék olyan szerepet töltenek be táplálkozásunkban, mint a ház alapozása az építkezésben. Alap nélkül pedig összedől a ház.
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/03
Az álgabonák, mint a gabonák helyettesítői
Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kapnak az álgabonák (pszeudocereáliák), amelyek a gabonaféléktől eltérően nem a pázsitfűfélék családjába tartoznak, de a gabonafélékhez hasonlóan...
Bíró Andrea2015/05/26
A változatos gabonafogyasztás lehetőségei: a rizs szerepe és helye az étrendben
A rizs jelentősége a táplálkozásban vitathatatlan, hiszen a búza után a második legfontosabb gabonaféle. A világnépesség felének szolgál táplálékul. Különlegesebb változatai egyre ismertebbé...
Bíró Andrea2015/05/12
A szója táplálkozástani megítélése
A szója heves vitákat, érzelmeket kiváltó növény, amely elsősorban az ázsiai emberek étrendjében bír hagyományokkal, hazai viszonylatban inkább húspótlóként a vegetariánus étrendben...
Schmidt Judit2013/10/01
Tej, tejtermékek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A tej és tejtermékek a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen élelmiszerként élnek a köztudatban jelentős kalciumtartalmuk miatt. További előnyük, hogy széles választékban...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/03
A zöldségek és hüvelyesek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A zöldségek tárháza végtelen. Amilyen sok színű, illatú, ízű és formájú változatuk létezik, annyiféleképpen készíthetjük el őket és olyan sok jótékony hatással rendelkeznek szervezetünk...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/02
A gyümölcsök szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A gyümölcsök előnye, nagy tápértékükön, ezáltal a betegségmegelőzésben betöltött szerepükön túl, hogy édes ízük révén tökéletes alternatívaként szolgálnak a sok hozzáadott...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/03
A keresztesvirágúak helye és szerepe az egészségmegőrző étrendben
A táplálkozási ajánlások szerint naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene ennünk az egészségmegőrzéshez, a betegségek megelőzéséhez. Az úgynevezett keresztesvirágúaknak...
Bíró Andrea2015/05/22
A különféle növényi olajok felhasználási lehetőségei és egészségre gyakorolt hatásai
Az ételkészítéshez felhasználható zsiradékok köre az utóbbi időben egyre bővül. A sütéshez, főzéshez általánosan használt növényi olajokon kívül, egyre nagyobb népszerűségnek...
Bíró Andrea2015/05/22
Zsírok, olajok, olajos magvak, diófélék szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A különböző zsiradékok és nagy zsírtartalmú élelmiszerek egészségünkre gyakorolt hatásai – főként a szív- és érrendszeri betegségek vonatkozásában – egyre nagyobb hangsúlyt kapnak...
Kiss-Tóth Bernadett2015/07/20
A vaj és a margarin helye és szerepe az étrendben
A margarin és a vaj táplálkozás-élettani megítélését számos tényező befolyásolja, így ezek ismeretében érdemes dönteni arról, melyiket, milyen formában és mennyiségben fogyasztjuk.
Schmidt Judit2013/10/01
A lekvár és a mogyoróvaj helye és szerepe az egészségmegőrző táplálkozásban
A friss gyümölcsök és az olajos magvak rendszeres napi fogyasztása fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, a betegségek megelőzésében. Kedvező élettani hatásaik nyersen fogyasztva...
Bíró Andrea2015/05/11
Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes íz és az édesség...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/01
A húsok, húskészítmények, halak, tojás szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A húsok, a húskészítmények, a halak és a tojás mindegyike teljes értékű fehérjeforrás, ezen kívül külön-külön további értékes tápanyagokat rejtenek magukban. Ennek ellenére ez az...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/02
A belsőségek helye és szerepe az egészséges étrendben
A belsőségek számos hasznos tápanyagban bővelkednek, azonban zsír-, ezen belül is koleszterintartalmuk, valamint élelmiszerhigiéniai szempontok révén csak alkalmanként, kis mennyiségben javasolható...
Bíró Andrea2015/05/27
Az ásványvizek fajtái és hatása az egészségi állapotra
A legtöbben nem ivóvízhez, hanem ásványvízhez nyúlnak, mikor vizet szeretnének inni. Az éttermekben, kávézókban is ásványvizet szolgálnak fel víz gyanánt, így fontos, hogy tisztában...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/02
A sózás szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
Egy csipet só fokozza az ételek, még az édes ételek ízét is. Azonban figyelni kell arra, hogy mekkora az egy csipet és az sem mindegy, hogy hány csipet kerül egy ételbe. A nátrium beviteléhez...
Kiss-Tóth Bernadett2015/09/11
A félkész, késztermékek választéka és a „házon kívüli étkezés” lehetőségei
A legjobb és legmegbízhatóbb választásnak az otthon, frissen - friss, nyers, idényjellegű alapanyagokból, korszerű konyhatechnológiával - készült étel bizonyul. Jelenlegi életvitelünk azonban...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/03
Web Analytics