Óvatosan a cukorral!
Kisebb mértékű cukorfogyasztást szorgalmaz az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy csökkenjen a túlsúly és az elhízás, valamint a fogszuvasodás előfordulási aránya.
Az új irányelvek az élelmiszerekhez, italokhoz, az ipari feldolgozás, a főzés során és a fogyasztó által hozzáadott cukor - a monoszaharidok (mint a glükóz/szőlőcukor és a fruktóz/gyümölcscukor) és a diszaharidok (mint a nád-, a maláta- és a répacukor), valamint a mézben, a szirupokban és a gyümölcslevekben, gyümölcslé-koncentrátumokban lévő cukrok fogyasztására vonatkoznak. A WHO irányelvei nem vonatkoznak a friss gyümölcsökből és zöldségekből származó cukorra, a tejben természetesen formában meglévő cukorra (laktóz), mivel nincs bizonyíték arra, hogy ezeknek a fogyasztása károsan hatna az egészségre.
A naponta elfogyasztott cukormennyiség többségét a feldolgozott ételek "rejtik", amelyeket általában nem sorolnánk az édességek körébe.
Néhány példa:
- egy nagykanál ketchup mintegy 4 gramm (kb. egy teáskanálnyi),
- egy doboz cukorral édesített üdítőital akár 40 grammnyi (10 teáskanálnyi) hozzáadott cukrot is tartalmazhat.
A WHO szerint, ha sikerül a kellő mértékben csökkenteni a cukorfogyasztást, csökkenni fog a túlsúly és az elhízás, valamint a fogszuvasodás előfordulási aránya.
Forrás: World Health Organization.
Fotó: shutterstock.com