Tejcukor nélkül is édes az élet
Szerző: Bartha Kinga | Lektor: Schmidt Judit
Publikálás dátuma: 2015-08-11
Mi a tejcukorérzékenység?
Egy olyan emésztési zavar, amikor a szervezet nem tudja lebontani a tejcukrot (laktózt). Tünetei a puffadás, a görcsös hasi fájdalom és a bűzös szelesedés, valamint a hasmenés.
A tejcukrot bontó laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése lehet veleszületett vagy szerzett (például gyulladásos bélbetegségekben) emésztési zavar.
Milyen vizsgálatokkal mutatható ki?
Mivel a tünetek más emésztőszervi betegségre is utalhatnak, fontos az alapos kivizsgálás. A szakorvosnál egy egyszerű, fájdalommentes, úgynevezett hidrogén-kilégzési teszttel megállapítható, hogy valóban tejcukor-érzékenység áll-e a panaszok háttérében.
12 órás éhezést követően megmérik a kiindulási értéket (nulladik perces érték), ezután 50 g laktózt tartalmazó tesztitalt kell meginni, és 30 percenként egy készülékkel megmérik a kilélegezett levegő hidrogéngáz koncentrációját. (A bélbaktériumok a vastagbélbe lebontatlanul érkező laktózt a maguk módján lebontják, ez által többek közt hidrogéngázt termelnek, amely a keringéssel a tüdőbe jut.) A mért értékek, illetve a páciens vizsgálat közben jelentkező egyéb testi reakciói alapján állapítják meg, hogy valaki tejcukorérzékeny-e vagy sem.
Fotó: shutterstock.com
Gyógyítható?
Az orvosi diagnózis megállapítása után az állapot laktózmentes vagy laktózszegény diétával, illetve enzimpótlással kezelhető. A legkézenfekvőbb megoldás a tej és tejtermékek teljes mellőzése lenne, de ezt csecsemő- és gyermekkorban egyáltalán nem, sőt felnőtteknél sem javasolt megtenni. Kis odafigyeléssel lecserélhetők a tejcukrot tartalmazó élelmiszerek tejcukormentes vagy - az egyéni érzékenységet figyelembe véve - laktózszegény termékekre. Az enzimpótlás rágótabletta, csepp vagy por formájában vény nélkül kapható gyógyszertári készítményekkel lehetséges.
Miben van tejcukor?
Tejcukrot (laktózt) tartalmaznak a következő termékek/anyagok:
- tej és tejpor,
- tejszín,
- tejföl,
- joghurt,
- kefir,
- sajt,
- túró,
- vajíró,
- savó, savópor, Citopánpor,
- margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készült),
- tejcukor (laktóz),
- tejsavó alapú édesítőszer (laktit, E966).
Tejcukrot tartalmazhatnak továbbá az ízesített reggeli gabonapelyhek, péksütemények: tésztájukban (tejes, vajas, sós, óriáskifli, császárzsemle, briós, puffancs, kalácsok, gofri), töltelékükben (túrós batyu), húskészítmények (sajtos párizsi) instant levesek, salátaöntetek, félkész és késztermékek és bizonyos gyógyszerek, étrend-kiegészítők.
Mivel helyettesíthetők azok az ételek/élelmiszerek, amelyek tejcukrot tartalmaznak?
A tej és tejtermékek laktózmentes változatai széles választékban találhatók meg a boltokban. Az élelmiszercímkén a „tejcukormentes” kifejezést keresse! Egyéni érzékenységtől függően fogyaszthatók az alacsony tejcukortartalmú savanyított tejtermékek, mint például a joghurt, kefir, aludttej, tejföl, túró és a kemény (pl. Pannónia, Ementáli, Parmezán), félkemény sajtok (pl. Trappista, Eidami).
Helyzetek és megoldások
Ha vendégségbe, kirándulni vagy külföldre mennek, praktikus és biztos megoldást nyújtanak a tejcukorérzékeny gyermeknek (vagy más családtagnak) a laktáz enzimet tartalmazó készítmények.
Az óvodában, iskolában tájékoztatni kell a pedagógust és a menzán laktózmentes étel biztosítására kell felhívni a figyelmet!
Éttermekben, kávézókban egyre gyakoribb a laktózmentes kínálat, de ha valamelyik étel összetételét tekintve bizonytalan, kérje a felszolgáló segítségét!
Irodalom:
- Pálfi., E. (2015). Laktózintolerancia. In Prof. Dr. Figler, M., Kubányi, J. Dietetika a háziorvosi gyakorlatban (pp.278-279). Budapest: SpringMed.
- Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Laktózintolerancia. Táplálkozás Akadémia hírlevél, 4, 2015.
- Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank: Táplálékallergének: Tejcukor. 2015. július 7.
- Juhász, M.: Laktóz intolerancia (Power Point előadás, Belgyógyászat tantárgy, Általános Orvostudományi Kar, Budapest.)(2014. szeptember 30.)
- Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet: Táplálkozási ajánlások, adatok a tápanyagtáblázatból. 2004.
- Food Allergy Research & Education (FARE): Milk-allergy. (2014. szeptember 30.)