Hírek rovat << ELŐZMÉNYEK

Ne sózd el a gyermekmenüt!

jonekem.hu2016/04/13

Nem lehet elég korán kezdeni

A túlzott só-, vagyis nátriumfogyasztással számos betegséget összefüggésbe hoztak, mint például a magas vérnyomást, a szív-ér rendszeri betegségeket, az agyvérzést és a vesebetegséget. A magyar lakosság halálozási okai között 50%-ban a szív-ér rendszeri betegségek szerepelnek, ezért is fontos, hogy ne csak a felnőtt lakosság figyelmét hívjuk fel a sószegény érend jótékony hatásaira és fontosságára, hanem a megelőzést már gyermekkorban elkezdjük. 

Nem gondolták ezt másképpen a Nemzetközi Sótudatossági Hét (World Salt Awareness Week, 2015. március 16. és 22.) szervezői sem, akik minden évben egy fő gondolatot választanak a hét témájának, ez 2015-ben a gyermekek és a só volt.  

A szervezők célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára és arra, hogy az ízlés már gyermekkorban kialakul, így ekkor tehetünk a legtöbbet gyermekeink egészséges étrendjéért. Például azzal, ha kevesebb sóval készült ételeket kínálunk nekik.

A szervezők szeretnék elérni, hogy a gyermekeknek szánt élelmiszereket előállító cégek felismerjék felelősségüket és kevesebb sót használjanak termékeikben és a gyermekeket célzó, nagy sótartalmú ételek reklámozása megszűnhessen.

Forrás: World Action on Salt & Health

Fotó: shutterstock.com

Web Analytics