Hírek rovat << ELŐZMÉNYEK

Ne legyél stresszevő!

jonekem.hu2016/04/12

stressz és a testtömeg kapcsolata

Az életünkből nehezen kiiktatható a stressz, ami a táplálkozásunkra is kihathat és gyakran az energiaegyensúlyunk felbomlásához vezet. Ilyenkor könnyebben meghízhatunk, mert túlzott mennyiségű, nem jó minőségű ételek, italok elfogyasztásával igyekszünk oldani a bennünk lévő feszültséget, mások, épp ellenkezően, nem tudnak enni és nagyon lefogynak. A stressz leküzdésében is hasznos lehet, ha jobban odafigyelünk táplálkozásunkra, amelynek kulcsa a rendszeresség és a mértékletesség. Az energiaegyensúly megtartásához szükséges testmozgásnak is stresszoldó hatása van. Az energiaegyensúly fontosságára hívta fel a figyelmet a 2015-ös európai elhízás elleni napon a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) is az országszerte 27 helyszínen megrendezett lakossági szűrések keretében. 

Az energiaegyensúly az energiafelvétel és az energialeadás közti egyensúlyt jelenti. A felvett energia az elfogyasztott táplálékokból, míg a leadott energia az alapanyagcseréből (alapvető életfunkcióinkhoz, mint a légzéshez, emésztéshez, kiválasztáshoz szükséges, felhasznált energia) és a különböző fizikai aktivitásokból származik. Fizikai aktivitás alatt nem csak a sporttevékenységeket értjük, hanem az apró szabadidős és otthoni tevékenységeket is, mint például a porszívózást, a kertészkedést, a sétálást, stb. 

Stresszforrások – mindenki másképp oldja

A stresszt sok minden kiválthatja, külső és belső tényező egyaránt, például az aggódás, egy szereplés, egy vizsgahelyzet, munkahelyi túlterheltség, magánéleti gondok vagy bármilyen más, nem várt helyzet. A stresszre különböző módon reagálunk, és ez a táplálkozásunkra is kihathat, befolyásolhatja az egészségünket is. Vannak, akik evéssel próbálnak úrrá lenni a nehézségeken, a köznyelvben ezt úgy mondjuk, evésbe fojtják a bánatukat (stresszevők). Ők könnyen meg is hízhatnak egy-egy stresszesebb időszak alatt.  Másoknak pedig egy falat sem megy le a torkán: ők hirtelen lefogyhatnak. Tartós stressz esetén náluk sokrétű tápanyaghiány léphet fel.

A stresszevőknél jellemző lehet egy-egy étel túlzott fogyasztása, ami a többlet energia-felvétel mellett szintén tápanyaghiányhoz vezethet. A stressz tehát hosszútávon mindenképpen fizikai és lelki kimerüléshez vezethet, végső soron egészségkárosító hatásokkal járhat.

„Az energiaegyensúly, azaz a bevitt és a felhasznált kalóriák közti egyensúly hosszú távú megtartásával, jó eséllyel visszaszorítható a népbetegségnek számító túlsúly és elhízás – mondja Prof. Dr. Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke, a Szent Imre Kórház főigazgatója. – És ez messze nem pusztán esztétikai kérdés, hiszen az elhízás bizonyítottan növeli bizonyos betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos betegségek) kialakulásának kockázatát. Épp ezért társaságunk az európai elhízás elleni napon is szeretné ráirányítani a figyelmet az ideális testtömeg megőrzésének fontosságára." 

Forrás: weborvos.hu 

Fotó: shutterstock.com

Web Analytics