Hírek rovat << ELŐZMÉNYEK

Kevesebb cukros üdítő, egészségesebb szív?

jonekem.hu2016/06/01

A szívelégtelenség jól ismert kockázati tényezői az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség, de ezek csak részben magyarázzák meg az érelmeszesedéses lerakódásokat és a szív struktúrájának és funkcióinak gyengülését. Az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért viszont jelentős mértékben felelősek a táplálkozási szokások.

Édes élet ürömökkel

Mára már széles körben elfogadott, hogy a cukrozott italok – akár kis mennyiségű - rendszeres fogyasztása 30%-kal emelheti a szív-ér rendszeri betegségek számát. Az Amerikai Egyesült Államokban a felnőtt lakosság, a napi energiamennyiség 14-15%-át a hozzáadott cukrokból nyeri, amelynek jelentős része a cukrozott üdítőitalokból, kisebb része desszertekből, gyümölcsitalokból, cukorkákból ered.

Kevesebb cukor, egészségesebb szív és érrendszer

Ha a felvett energiamennyiség 10-25%-a származik a hozzáadott cukrokból, akkor a szív-ér rendszeri halálozás kockázata 30%-kal nő, amennyiben viszont a hozzáadott cukrok aránya 25% felett van, akkor jelentős a várható szív-ér rendszeri halálozás arányának a növekedése.

A legújabb svéd vizsgálatban több mint 42 000 olyan felnőtt (45 és 79 év közötti) férfi szerepelt, akik napi legalább két cukrozott üdítőitalt fogyasztottak rendszeresen. Az eredmények értékelésekor jelentős összefüggést állapítottak meg a szívelégtelenség kockázatának növekedése és a naponta elfogyasztott kettő, vagy több üdítőital elfogyasztása között az üdítőket nem fogyasztókhoz képest. Egyéb italok fogyasztásával, a dohányzással, a túlsúllyal és a 65 év feletti életkorral nem találtak jelentős összefüggést.

Biztosabbat csak további kutatásokból tudhatunk

A svéd megfigyeléses tanulmánynak a szerzők szerint is jócskán vannak korlátai. A vizsgálat eredményeit nem lehet alkalmazni más országok más életkorú populációira, és nőkre sem. Ugyanakkor megállapították, hogy a cukrozott italok fogyasztásának gyakorlata Svédországban kb. megegyezik a többi európai országéval, de mindenesetre kisebb, mint az USA-ban.

 

Addig is: igyál kevesebb cukrozott üdítőitalt, ha lehet, akár teljesen el is hagyhatod és ízesítsd friss vagy 100%-os gyümölcslével a vizet, limonádét!

Forrás: Heart Journal

Web Analytics