Csőben sült brokkoli
Szerző: Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit / Lektor: Dr. Palik Éva
Hozzávalók 1 adaghoz:
- brokkoli 250 g
- tej, 1,5%-os 100 ml
- tejföl, 12%-os 30 ml (kb. 1 nagyobb evőkanál)
- zsemlemorzsa 20 g
- sovány sajt 15 g
- margarin, 60%-os 10 g
- napraforgóolaj 1 teáskanál
- tojás 0,25 darab
- Graham-liszt 1 közepes evőkanál
- napraforgóolaj 1 teáskanál
- őrölt feketebors néhány csipet
- só 1 csipet
- őrölt szerecsendió 1 késhegynyi
Elkészítés:
A megmosott, rózsáira szedett brokkolit enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Elterítjük egy olajjal kikent, morzsával megszórt tepsiben.
Besamel mártást készítünk. Ehhez a margarint felolvasztjuk, óvatosan beletesszük a lisztet és habzásig hevítjük. Ezután habverővel vagy fakanállal kevergetve forró tejjel felengedjük, és közepes sűrűségűre főzzük. A tűzről levéve az őrölt szerecsendióval, őrölt borssal és kevés sóval fűszerezzük, belekeverjük a tejfölt, a tojássárgáját, valamint a tojásfehérje felvert habját. Ezzel a mártással leöntjük a brokkolit, tetejére szórjuk a reszelt sajtot. Előmelegített közepesen meleg sütőben sütjük, míg szép piros nem lesz.
Tápérték-információ 1 személyre:
- Energia: 424 kcal
- Fehérje: 21 g
- Szénhidrát: 34 g
- Zsír: 22 g
- Élelmi rost: 8,8 g
- Koleszterin: 82 mg
- Kalcium: 511 mg
Forrás: Csőben sült brokkoli.