Hírek rovat << ELŐZMÉNYEK

Nobel-díjas leszel-e, ha sok csokoládét eszel?

jonekem.hu2016/04/12

flavonoidok egyik csoportja, a flavonolok - amelyek megtalálhatók a kakaóban, így a csokoládéban, a zöld teában, a vörösborban és néhány gyümölcsben - lelassítják, sőt meg is fordíthatják az idősödéssel járó kognitív teljesítménycsökkenést. 

Mivel a csokoládéfogyasztás elméletileg nemcsak egyénekben, hanem egész populációkban is jó hatással lehet a kognitív funkciókra, Franz H. Messerli, az amerikai Columbia Egyetem munkatársa arra volt kíváncsi, hogy van-e kapcsolat az egyes országok lakóinak csokoládéfogyasztása és népességük kognitív szintje közt.

A kérdés megválaszolásához szükséges egyik adat – az egyes népek átlagos kognitív szintje – azonban hiányzott, ezért a szerző ezt az egy főre eső Nobel-díjasok számával becsülte meg. Ez szerinte azt tükrözi, hogy mekkora a száma a legmagasabb szintű kognitív működéseket mutató személyeknek egy adott népben, s így közvetve az ország átlagos kognitív teljesítményének mértékéül is szolgálhat.

Az egyes országok Nobel-díjasainak számát – 2011 októberéig – a szerző a Wikipédia alapján állapította meg, s az egy főre eső csokoládéfogyasztást az egyes országokban három kereskedelmi cég adatai alapján.

Az első helyen Svájc végzett, mind a csokoládéfogyasztást, mind a Nobel-díjasok számát tekintve. Az egy főre eső évi csokoládéfogyasztás 0,4 kg-os növekedése eggyel növeli egy adott országban a 10 millió személyre jutó Nobel-díjasok számát. A minimálisan hatásos csokoládé mennyisége kb. 2 kg/személy/év, és a dózis-válasz kapcsolatban plafonhatás nem mutatkozik a vizsgált (11 kg/személy/év) csokoládémennyiségig.

A kutatás ugyan nem túl friss, és eredménye számos kérdést is felvet, de újabb elgondolkodtató adatokkal szolgál az étrend és a kognitív képességek közti kapcsolat szorosságát illetően. Bár kétségtelenül nem a korlátlan csokoládéfogyasztásra buzdít, hiszen jól ismert a csokoládék (fajtától függő) jelentős cukor-, zsiradéktartalma. A kellemes íz mellett a pozitív élettani hatás eléréshez válassza a minél nagyobb kakaótartalmú (ét)csokoládét!

Forrás: Franz H. Messerli: Chocolate Consumption, Cognitive Function, and Nobel Laureates. The New England Journal of Medicine, 2012. 

Fotó: shutterstock.com

Web Analytics