Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Szemtorna, látástréning

A szemerősítő torna, szemjóga az alternatív, természetes gyógymódok közé tartozik. Mi az igazság a kutatások fényében? Mennyire eredményes a szemtorna?

Szerző: Dr. Volner Veronika | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-09-09

A szemtorna módszerét W. H. Bates (1860-1931) dolgozta ki, mintegy 100 évvel ezelőtt. Elméletének alapja, hogy a szemek „csak érzékszervek”, passzív befogadók, az észlelés valójában az agyban történik, ahol a kép háromdimenziós élménnyé áll össze. A jó látás feltételei ilyen értelemben 90%-ban pszichikai eredetűek.

A szemproblémák hátterében a helytelen nézési szokások miatt kialakult károsodást tételez fel. Szerinte a szemüveg viselése rögzíti ezeket a rossz szokásokat. Bates tréningjének az a célja, hogy a szemet visszavezesse a helyes nézési technikához, hogy a szemüvegtől véglegesen megszabaduljunk.

Jelenleg semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy az ilyen módszerek hatékonyak. A tanulmányok szerint minimális mértékben nő a látásélesség, de nem annyira, hogy szemüveg nélkül például autót tudjunk vezetni. Sokkal fontosabb, hogy a sajátos szükségleteinkhez igazított szemüveglencsénk legyen, és rendszeres szemvizsgálaton vegyünk részt.

Mikor ne tornáztassuk a szemünket?

Veszélyes túlzás azt gondolni, hogy ez a módszer megold minden szemészeti problémát.

Akár a látásunkba is kerülhet ez a helytelen felfogás, mert sok szembetegség esetén a hagyományos orvosi módszerek elhanyagolása teljes látásvesztéshez is vezethet. Örökletes színvakság, szemdaganatok, szürkehályog, zöldhályog, a cukorbetegség okozta szemfenéki elváltozások esetén a szemtréningtől nem várhatunk gyógyulást. Retinaleválás esetén a szemtorna akár ronthat is betegségen.

Mikor lehet hasznos a szemtréning?

Bizonyos szembetegségek esetén azonban jó eredmények érhetők el a szemtornával. Így hasznos lehet kancsalság (strabizmus), összetérítési gyengeség, szemizombénulás, alkalmazkodási képtelenség, öregszeműség fennállásakor.

Napjaink életstílusa magas igényeket támaszt a szemünkkel szemben. Munkavégzés során szinte minden második dolgozó számítógép előtt ül. Kimutatták, hogy ha állandóan a képernyőt nézzük, akkor romlik a látásunk. A kontraszt közötti különbség észlelése, a színek megkülönböztetése, és távolra–közelre nézés közötti váltás, a fókuszálás egyre nehezebbé válik.

Az autóvezetésnél, sporttevékenységeknél is hasonló tapasztalatunk lehet. Szemünk „elfárad”. Elkezd könnyezni, viszketni, kivörösödik, fájdalmassá válik. Ilyenkor néhány egyszerű, pihentető szemtornagyakorlattal segíthetünk ezen az állapoton.

Fotó: shutterstock.com

Néhány szemtornagyakorlat

 

  • Tekintés négy irányba

 

Fejünk egyenes, mozdulatlan tartása mellett szemünkkel tekintsünk a négy fő tekintési irányba (jobbra, balra, felfelé és lefelé), a szélső helyzetekben pedig pihentessük szemünket!

  • Takarás tenyérrel

Karunkat egy sima felületen támasszuk meg! Két tenyerünket helyezzük a szemünkre úgy, hogy ne nyomjuk a szemgolyót! Szemünket csukjuk be! A relaxáció akkor tökéletes, ha csak sötétséget látunk.

  • Pislogás

Tudatos pislogás az arcizmaink ellazítása mellett. Nyissuk ki és zárjuk be szemhéjunkat legalább hússzor! Hatására cserélődik a könnyfilm, így megakadályozhatjuk, hogy a szaruhártya kiszáradjon.

  • A szemgödör masszírozása

Hüvelykujjunk végével masszírozzuk meg a szemöldök alatti területet az orrunk tetejétől a szemhéj széléig körkörös mozdulatokkal! Hatására a szem körüli izmok ellazulnak.

  • Alkalmazkodó képességet javító gyakorlat – „közel-távol”

Jobb mutató ujjunkat tartsuk a szem magasságában kb. fél karnyi távolságra a szemünktől! A bal mutatóujjunkat helyezzük előző mögé mintegy 15 cm-rel! Ritmikusan fixáljuk a közelebbi ujjunkat pár másodpercig, majd a távolabb lévő ujjunkat! Végezzük a gyakorlatot egy-egy másodpercig!

  • Lazító, szempihentető gyakorlat

A belső szemizmok kifáradását az által előzhetjük meg, ha időnként megszakítjuk a közeli munkát. Többször tekintsünk a távolba, „révedjünk a messzeségbe”!

A módszer vitathatatlan előnye, hogy a gyakorlatok könnyen elsajátíthatók. Bárhol, akár a munkahelyünkön is elvégezhetők, és csupán néhány percet vesznek igénybe.

Irodalom:

 

  1. Gopinathan G, Dhiman KS, Manjusha R.: A clinical study to evaluate the efficacy of Trataka Yoga Kriya and eye exercises (non-pharmocological methods) in the management of Timira (Ammetropia and Presbyopia). Ayu. 2012 Oct;33(4):543-6.
  2. Elliott DB.: The Bates method, elixirs, potions and other cures for myopia: how do they work? Ophthalmic Physiol Opt. 2013 Mar;33(2):75-7.
  3. Rotberg MH, Surwit RS.: Biofeedback techniques in the treatment of visual and ophthalmologic disorders: a review of the literature. Biofeedback Self Regul. 1981 Sep;6(3):375-88. Review.
  4. Rozenblium IuZ.: Bates` visual therapy (a critical review). Vestn Oftalmol. 1992 Mar- Apr;108(2):50-2. Russian.

 

Kapcsolódó cikkek
Hogyan őrizhetjük meg szemünk egészségét?
Látásunk az életkorral romlik, ebben a genetika mellett a környezeti hatásoknak is jelentős szerepe lehet. Magunk is sokat tehetünk szemünk egészségének megőrzése érdekében.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Az étrend hatása a szembetegségek kockázatára
Az életkor előrehaladtával a látás romlása természetes folyamat, de ennek üteme számos dologgal lassítható. Többek között a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk szemünk egészségéért,...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Hogyan kell a szemcseppeket használni?
Amikor szemcseppet cseppentünk a szemünkbe, valamilyen gyógyhatású folyadékot juttatunk a szemgolyóra vagy a szemhéj belső oldalára, amely pár perc alatt felszívódva fejti ki hatását. Fontos...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Kontaklencse-viselés: hogyan használjuk és hogyan ne?
A kontaktlencsék egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget, tekintettel a számos előnyre, amelyet nyújtanak. Használata előtt azonban mindenképp kérjük ki szakember tanácsát!
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Lézeres látásjavító műtétek
A lézeres látásjavító műtétek lényege, hogy a szaruhártya vastagságát, s így a szem törőerejét úgy módosítják, hogy az adott szembe beérkező fénysugarak a retinán egyesüljenek.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Szemészeti szűrővizsgálatok
A szemészeti szűrővizsgálat elsősorban a látászavarok kimutatása és korrekciója érdekében történik, de felmérik a szem állapotát, amely során a szervezet egyéb megbetegedésére jellemző...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Mi a szürkehályog? - Kialakulása, kockázatai, tünetei, kezelése, megelőzése.
A szürkehályog (cataracta, ’vízfüggöny’) a szemlencse elszürkülésével és jelentős, fokozatos látásromlással járó betegség. Gyakorisága miatt fontos, hogy minél többet tudjunk a...
Dr. Volner Veronika2016/09/13
Hogyan védjük a szemünket a számítógépes munka során?
Sokan azt gondolják, hogy a számítógép használata károsítja a szemet. Számos vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan. Azonban arra, hogy a monitor hosszú távú használata károsítaná a szemünket,...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Milyen a jó napszemüveg?
Az UV sugárzás számos kedvező és kedvezőtlen hatást fejt ki az emberi szervezetre. Az UVA elősegíti a D-vitamin képződését a testünkben. Az UVB ugyanakkor veszélyes, mivel nagyobb adagja...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Zöldhályog - mit tehetek ellene?
Mit kell tudni a zöldhályogról (glaukómáról)? Mit lehet tenni ellen?
Dr. Gulyás Tamás2013/10/03
Sárgafolt-degeneráció, szürkehályog
Korunk előrehaladtával látásunk is romlik. Ennek a látásromlásnak több oka van, amelyek közül az első számú a szemlencse rugalmasságának csökkenése. E mellett fontos szerepet játszik...
Dr. Gulyás Tamás2013/10/04
Mi a vakság leggyakoribb oka? - Tudnivalók a sárgafolt időskori elfajulásáról (a makula degenerációról)
Hazánkban a vaksági statisztikákban vezető helyen szerepel a makula degeneráció (részaránya 22-25%). Mit kell tudni erről a különös szembetegségről, mit tehet a megelőzése érdekében....
Dr. Volner Veronika2016/02/16
Milyen természetes anyagokkal befolyásolhatjuk a makula degenerációt?
Az időskori makula degeneráció a sárgafolt (macula lutea) betegsége, amely típusosan 50 éves életkor után jelentkezik. A makula a szem ideghártyájának - a retinának – az éles látásért...
Dr. Volner Veronika2016/02/16
Milyen speciális szabályai vannak a kontaktlencse viselésének?
A kontaktlencse viselését mindig szakorvosi vizsgálatnak kell megelőznie. A kontaktológus a látásunknak és életmódunknak legmegfelelőbb lencsét ajánlja. Az orvos megtanítja a lencse behelyezésének...
Dr. Volner Veronika2016/09/26
Web Analytics