Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Mi a szürkehályog? - Kialakulása, kockázatai, tünetei, kezelése, megelőzése.

A szürkehályog (cataracta, ’vízfüggöny’) a szemlencse elszürkülésével és jelentős, fokozatos látásromlással járó betegség. Gyakorisága miatt fontos, hogy minél többet tudjunk a kialakulásáról, tüneteiről, kezeléséről, megelőzéséről is.

Szerző: Dr. Volner Veronika | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-09-13

Kinél alakulhat ki?

A szürkehályog leggyakrabban az életkor előre haladtával kezd kialakulni: a 65-75 éves kor közöttinépesség közel felét érinti a probléma. Az időskori szürkehályog mellett ritkán előfordulhat a betegség újszülötteknél és kisgyermekkorban is. Más betegségek vagy sérülések következtében kialakult másodlagos szürkehályogok is ismeretesek.

A szürkehályog kialakulásának kockázati tényezői

A szürkehályoghoz vezető biokémiai, biomechanikai változások pontos oka jelenleg nem ismert. A károsodás kialakulásában jelentős szerepet tételeznek fel az oxidatív stressz hatásnak, a szabadgyökök halmozott jelenlétének Az ultraibolya fénnyel való tartós érintkezés, valamint a dohányzás a szabadgyökök két jelentős forrása. Kimutatták, hogy a magas homociszteinszint, illetve a vér alacsony B12- és folsavszintje növeli a szürkehályog kialakulásának valószínűségét.

Legjelentősebb kockázati tényező maga az életkor. További hajlamosító tényezők a betegség családban való halmozott előfordulása, a szem korábbi sérülése, gyulladása, műtétje, a radioaktív sugárzás, a hosszú ideig tartó szteroid kezelés, és bizonyos általános betegségek, amelyek közül gyakoriságánál fogva legjelentősebb a cukorbetegség.

A szürkehályog tünetei

A szürkehályog fájdalommentes, fokozatos látásromlással járó szembetegség. A látásromlás azonban sokáig észrevétlen maradhat. A katarakta észlelését a fényviszonyok befolyásolják. Kezdetben a beteg nagyon zavarónak találja az erős napsütést, vagy éjszakai vezetésnél a szembe jövő járművek reflektor fényét. A lencsemagban felszaporodó sárgás-barna pigmentanyag miatt zavarok lehetnek a színérzékelésben. A lencse duzzadása miatt megváltozhat a lencse törőereje, a beteg átmenetileg rövidlátóvá válhat, ezzel együtt van, aki időlegesen el tudja hagyni az olvasószemüvegét. A kontrasztok eltűnése, illetve a visszatükrözés is zavaró lehet.

A szürkehályog kezelése

Amikor a látáscsökkenés már akadályt jelent a mindennapi tevékenységünk végzésében, a műtéti megoldás jön szóba. Ha a szürkehályog okozta látásromlás még nem befolyásolja jelentősen életvitelünket, akkor nem kell feltétlenül a műtét mellett dönteni, de a rendszeres ellenőrzésre ekkor is szükség van. A műtét bármely életkorban végrehajtható. Egyszerű, 15-20 perces beavatkozás, amelyet helyi érzéstelenítésben (gyermekeknél altatásban), végeznek. A műtét után néhány órával a páciens már haza is mehet, és 2-3 nap múlva már a legtöbb mindennapi tevékenység gond nélkül folytatható.

Fotó: pexels.com

Megelőzhető-e a szürkehályog?

Kutatások szerint megfelelő étkezéssel késleltetni lehet a szürkehályog kialakulását. Az ómega-3 zsírsavakban gazdag olajos magvak és tengeri halak fogyasztása, valamint a szabadgyök megkötő hatású vitaminok és nyomelemek (C-, E-, A-, B12-vitamin, bétakarotin, cink, szelén) pótlása csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát, valamint lassíthatja a meglevő betegség előrehaladását. Ennek megfelelően jó, ha rendszeresen szerepelnek a menünkben a zöld leveles növények, a sárgarépa, cékla, a grapefruit, a narancs és a citrom Az intenzív színű bogyós gyümölcsök, úgy, mint az áfonya, a szeder, a som, a josta nagy flavonoid és karotenoidtartalmuknál fogva kimelendők.

A B12-vitamin forrása az állati eredetű élelmiszerekben, húsokban, halban, kagylóban, májban található. A fenti összetevők étrenddel történő felvétele alapvető, de a megelőzés, illetve a rosszabbodás késleltetése miatt étrend-kiegészítőben történő felvételük is lehetséges.

Mi a teendő?

Intenzív napsütésben mindenképpen javasolt UV-védelemmel ellátott napszemüveg viselése. Mellőzzük a dohányzást! A biztonsági előírásokat betartva tartózkodjunk radioaktív sugárzás közelében! Bizonyos általános betegségek, illetve a hosszú távú szteroid kezelés esetén járjunk gyakrabban szemészeti ellenőrző vizsgálatokra!

Irodalom:

  1. Christen WG, Glynn RJ, Chew EY, Albert CM, Manson JE.: Folic Acid, Vitamin B6, and Vitamin B12 in Combination and Age-Related Cataractin a Randomized Trial of Women. Ophthalmic Epidemiol. 2016;23(1):32-9.
  2. Lee S, Choi M, Xu Z, Zhao Z, Alexander E, Liu Y: Optical bench performance of a novel trifocal intraocular lens compared with amultifocal intraocular lens. Clin Ophthalmol. 2016 Jun 2;10:1031-8.
  3. Maraini G, Williams SL, Sperduto RD, Ferris FL, Milton RC, Clemons TE, Rosmini F, Ferrigno L.: Effects of multivitamin/mineral supplementation on plasma levels of nutrients. Report No. 4 of the Italian-American clinical trial of nutritional supplements and age-relatedcataract. Ann Ist Super Sanita. 2009;45(2):119-27.
  4. Qin L, Tao Y, Wang L, Chen H, Liu Y, Huang YF.: Hydrogen-Rich Saline as an Innovative Therapy for Cataract: A Hypothesis. Med Sci Monit.2016 Sep 8;22:3191-5.
  5. Stuart BG, Coxon JM, Morton JD, Abell AD, McDonald DQ, Aitken SG, Jones MA, Bickerstaffe R.: Molecular modeling: a search for a calpain inhibitor as a new treatment for cataractogenesis. J Med Chem. 2011 Nov 10;54(21):7503-22.
Kapcsolódó cikkek
Mi a vakság leggyakoribb oka? - Tudnivalók a sárgafolt időskori elfajulásáról (a makula degenerációról)
Hazánkban a vaksági statisztikákban vezető helyen szerepel a makula degeneráció (részaránya 22-25%). Mit kell tudni erről a különös szembetegségről, mit tehet a megelőzése érdekében....
Dr. Volner Veronika2016/02/16
Zöldhályog - mit tehetek ellene?
Mit kell tudni a zöldhályogról (glaukómáról)? Mit lehet tenni ellen?
Dr. Gulyás Tamás2013/10/03
Szemsérülések
A szem a legfontosabb érzékszervünk, nyilvánvaló, hogy óvni, védeni szeretnénk gyermekeink szeme világát is. Cikkünkkel segítséget nyújtunk abban, mi a teendő a szem különböző sérülései...
Dr. Krivácsy Péter2015/09/09
Hogyan kell a szemcseppeket használni?
Amikor szemcseppet cseppentünk a szemünkbe, valamilyen gyógyhatású folyadékot juttatunk a szemgolyóra vagy a szemhéj belső oldalára, amely pár perc alatt felszívódva fejti ki hatását. Fontos...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Hogyan védjük a szemünket a számítógépes munka során?
Sokan azt gondolják, hogy a számítógép használata károsítja a szemet. Számos vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan. Azonban arra, hogy a monitor hosszú távú használata károsítaná a szemünket,...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Sárgafolt-degeneráció, szürkehályog
Korunk előrehaladtával látásunk is romlik. Ennek a látásromlásnak több oka van, amelyek közül az első számú a szemlencse rugalmasságának csökkenése. E mellett fontos szerepet játszik...
Dr. Gulyás Tamás2013/10/04
Milyen a jó napszemüveg?
Az UV sugárzás számos kedvező és kedvezőtlen hatást fejt ki az emberi szervezetre. Az UVA elősegíti a D-vitamin képződését a testünkben. Az UVB ugyanakkor veszélyes, mivel nagyobb adagja...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Szemészeti szűrővizsgálatok
A szemészeti szűrővizsgálat elsősorban a látászavarok kimutatása és korrekciója érdekében történik, de felmérik a szem állapotát, amely során a szervezet egyéb megbetegedésére jellemző...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Az étrend hatása a szembetegségek kockázatára
Az életkor előrehaladtával a látás romlása természetes folyamat, de ennek üteme számos dologgal lassítható. Többek között a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk szemünk egészségéért,...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Hogyan őrizhetjük meg szemünk egészségét?
Látásunk az életkorral romlik, ebben a genetika mellett a környezeti hatásoknak is jelentős szerepe lehet. Magunk is sokat tehetünk szemünk egészségének megőrzése érdekében.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Lézeres látásjavító műtétek
A lézeres látásjavító műtétek lényege, hogy a szaruhártya vastagságát, s így a szem törőerejét úgy módosítják, hogy az adott szembe beérkező fénysugarak a retinán egyesüljenek.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Web Analytics