Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Milyen természetes anyagokkal befolyásolhatjuk a makula degenerációt?

Az időskori makula degeneráció a sárgafolt (macula lutea) betegsége, amely típusosan 50 éves életkor után jelentkezik. A makula a szem ideghártyájának - a retinának – az éles látásért és a központi látásért felelős része. A betegség végső stádiumában jellemzően a központi látás is általában elvész.

Szerző: Dr. Volner Veronika | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-02-16

A betegség jelentőségét az adja, hogy a fejlett országokban ez a felnőttkori szerzett vakság legfontosabb oka. Mivel az idősödő emberek egyre nagyobb hányadát képviselik az átlagpopulációnak, a makula degeneráció egyre nagyobb problémát jelent.

A makula degenerációnak két típusát különböztetjük meg: a száraz és a nedves formát. A száraz forma lassú lefolyású látásromlással jár, az összes eset 85-90 %-át teszi ki. A nedves típus jóval hamarabb vezet súlyos központi látásvesztéshez.

Milyen tényezők játszhatnak szerepet a makula degeneráció kialakulásában?

Az okok mindegyikét még nem sikerült teljes mértékben feltárni, de az már bizonyos, hogy a genetikai hajlam mellett jelentős kockázati tényezőnek számít a dohányzás és a hiányos táplálkozás is. A vitaminok, nyomelemek és antioxidánsok fontos szerepet töltenek be a retina élettani működésében. Hiányuknak szerepe lehet az időskori makula degeneráció kialakulásában.   

Táplálkozás

A korai makula degeneráció előrehaladását fokozhatja a túlzott zsírfelvétel, így nagy jelentőséggel bír a csökkentett zsírtartalmú étrend. A telítetlen zsírsavak, az olajos magvak és a halak rendszeres fogyasztása lassítja a betegség súlyosbodásának ütemét, mivel a szem ideghártyája nagy zsírtartalmú és annak majdnem fele ómega-3 zsírsavakból áll.

A látóhártya rendkívül érzékeny az oxidatív stresszre. Az antioxidáns anyagok fontos szerepet töltenek be a retina védelmében. Ezért fontos, hogy a vitaminok (A, E, C) megfelelő szintjét fenntartsuk a mindennapi táplálkozással. Fogyasszunk napi gyakorisággal zöldségeket, citrusféléket! A béta-karotin az A vitamin előanyaga, amely szintén megköti a szabadgyököket. A sárgarépában, (sütő)tökben található nagy mennyiségben.

A tudományos kutatások kimutatták, hogy a lutein, a zeaxantin, kriptoxantin nevű karotinoidok felelnek a makula állapotáért. Ezeknek a zsíroldékony antioxidánsoknak fontos szerepük van a látóélesség megőrzésében. Természetes karotinoidforrások a kelfélék, spenót, brokkoli, kukorica, paradicsom. Az intenzív színű bogyós gyümölcsök, mint például az áfonya, a szeder, a som, a josta is nagy karotinoidtartalommal bírnak.

Fotó: shutterstock.com

Vitaminok, étrend-kiegészítők

Egy 2001-ben végzett 3640 emberre kiterjedő vizsgálatban (Age Related Eye Disease Study, AREDS, ami az antioxidáns vitamin- és nyomelempótlást vizsgáló klinikai vizsgálat neve) 500 mg C-vitamin, 400 NE (nemzetközi egység) E-vitamin, 15 mg béta-karotin, és 80 mg cink (AREDS formula) felvétele csökkentette a már meglévő makula degeneráció kifejlődését.

Fontos tudni, hogy az AREDS formula nagy dózisban tartalmaz béta-karotint, ami a dohányosokban növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Ennek megfelelően a dohányosoknak nem javasolt a béta-karotin szedése. Egyes országokban a dohányosoknak külön részükre kifejlesztett, béta-karotint nem tartalmazó, de minden más paraméterében az AREDS-nek megfelelő vitamint is forgalmaznak.

Az E-vitamin napi 400 NE-nél nagyobb mennyiségű fogyasztásának biztonságosságával kapcsolatban szintén aggályok merültek fel. Az AREDS jellegű vitaminokat nem szabad más vitaminkészítményekkel kombinálni, mert ez az E vitamin túladagolásához vezethet.

A közelmúltban a koenzim Q10, ómega-3 zsírsavak, Acetyl-L Carnitine egy éves szedésével kapcsolatban a látásélesség javulását tapasztalták korai makula degenerációs szemeken. Ez bizakodásra ad okot, de még további vizsgálatok szükségesek.

Kiemelendő, hogy az előrehaladott makula degeneráció eseteit azonban az AREDS tanulmány nem vizsgálta. Megbízható tudományos adat nem utal arra, hogy ezeknek az étrend-kiegészítőknek az előrehaladott állapotokra előnyös hatása lenne.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok közül a cink és a szelén szerepe említendő meg külön. A cinknek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Számos antioxidáns enzim működéséhez is szükségesek. Az érhártya és a retina a szervezet többi szövetéhez képest nagy mennyiségben tartalmazza ezen nyomelemeket, főleg a fotoreceptorok (látósejtek). Így ezek a nyomelemek a fotoreceptorokat védik a fotoxidatív stressztől.

Milyen vitamint szedjünk?

Hazánkban számos kombinált vitaminkészítmény kapható, amelyek összetétele legtöbb esetben jelentősen eltér az AREDS vizsgálat által ajánlott kombinációtól. Jelenleg csak néhány termék összetétele és hatóanyag-tartalma felel meg az AREDS vizsgálat ajánlásának. Vásárlás előtt minden esetben ellenőrizzük a vitaminkombináció összetételét!

A fenti célokra a kereskedelemben kaphatók egyéb komplex étrend-kiegészítő készítmények is. A legtöbbet azonban akkor teszünk látásunk megőrzéséért, a makula degeneráció megelőzéséért, ha étrendünket a fenti ajánlások szerint alakítjuk ki, vagyis hangsúlyt fektetetünk a telítetlen zsírsavak használatára, a zöld levelűek, citrusfélék, színes bogyós gyümölcsök, halételek gyakoribb fogyasztására. Fizikai aktivitásunk fokozásával, és a napi zsírfelvételünk csökkentésével is pozitívan befolyásolhatjuk az időskori makula degeneráció kialakulásának kockázatát.

Irodalom:

  1. Abdel-Aal el-SM, Akhtar H, Zaheer K et al.: Dietary sources of lutein and zeaxanathin carotenoids and their role in eye health. Nutrients, 2013, Apr 9;5(4):1169-85.
  2. Age-Related Eye Disease Study Research Group: A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E and beta carotene for age-related cataract and vision loss: AREDS report Nr 9. Arch Ophthalmol, 2011,119:1439–1452.
  3. Bibiloni Mdel., Zapata ME, Aragon JA.: Estimation of Antioxidants dietary intake in wet age-related macular degeneration patients. Nutr.Hosp, 2014, Apr 1;29(4):880-8.
  4. Edgar R. Miller III., Roberto Pastor-Barriuso, Darshan Dalal, Rudolph A.: Meta-Analysis: High-Dosige Vitamin E Supplementation May Increase All-Cause Mortality. Annals of internal medicine, 2005,142(1):37-46.
  5. Merle B, Delyfer MN, Korobelnik JF et al.: Dietary omega-3 fatty acids and the risk for age-related maculopathy: the Alienor Study. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2011, Jul 29:52(8):6004-11
  6. Tanvetyanon T, Bepler G: Beta-carotene in multivitamins and the possible risk of lung cancer among smokers versus former smokers: a meta-analysis and evaluation of national brands. Cancer. 2008;113(1):150-157.
Kapcsolódó cikkek
Milyen a jó napszemüveg?
Az UV sugárzás számos kedvező és kedvezőtlen hatást fejt ki az emberi szervezetre. Az UVA elősegíti a D-vitamin képződését a testünkben. Az UVB ugyanakkor veszélyes, mivel nagyobb adagja...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Zöldhályog - mit tehetek ellene?
Mit kell tudni a zöldhályogról (glaukómáról)? Mit lehet tenni ellen?
Dr. Gulyás Tamás2013/10/03
Sárgafolt-degeneráció, szürkehályog
Korunk előrehaladtával látásunk is romlik. Ennek a látásromlásnak több oka van, amelyek közül az első számú a szemlencse rugalmasságának csökkenése. E mellett fontos szerepet játszik...
Dr. Gulyás Tamás2013/10/04
Hogyan védjük a szemünket a számítógépes munka során?
Sokan azt gondolják, hogy a számítógép használata károsítja a szemet. Számos vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan. Azonban arra, hogy a monitor hosszú távú használata károsítaná a szemünket,...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Mi a vakság leggyakoribb oka? - Tudnivalók a sárgafolt időskori elfajulásáról (a makula degenerációról)
Hazánkban a vaksági statisztikákban vezető helyen szerepel a makula degeneráció (részaránya 22-25%). Mit kell tudni erről a különös szembetegségről, mit tehet a megelőzése érdekében....
Dr. Volner Veronika2016/02/16
Web Analytics