Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Mi a vakság leggyakoribb oka? - Tudnivalók a sárgafolt időskori elfajulásáról (a makula degenerációról)

Hazánkban a vaksági statisztikákban vezető helyen szerepel a makula degeneráció (részaránya 22-25%). Mit kell tudni erről a különös szembetegségről, mit tehet a megelőzése érdekében. Olvasson tovább!

Szerző: Dr. Volner Veronika | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-02-16

Mit kell tudni a betegségről?

Az időskori makula degeneráció az ideghártya sárga foltjának (latinul: macula lutea), az éleslátás helyének a betegsége, amely jellemzően 50 éves életkor után jelentkezik. A betegség a korai szakaszban általában nem jár látási panaszokkal. Ezért is ajánlatos 50 éves kor felett évente részt venni szemészeti szűrésen. A kór előrehaladtával azonban már a látás homályossá, a betűk és a vonalak hullámzóvá, a tárgyak, arcok elmosódottá válnak, a folyamat vége pedig a centrális (központi) látás teljes elvesztése lehet A fejlett országokban ez a felnőttkorban kialakult vakság leggyakoribb oka.

Kockázati tényezők

A betegség legfontosabb kockázati tényezője az életkor: 50 éves kortól 75 éves korig megháromszorozódik az előfordulása. Az egyes rasszok között is észlelhető különbség: a betegség fehér bőrszín esetén gyakoribb. A legfontosabb befolyásolható kockázati tényező a dohányzás: újabb adatok szerint a látásromlás kockázatát a dohányzás akár négyszeresen is fokozhatja (a hatás függ az elszívott cigaretták mennyiségétől is, vagyis a hatás dózisfüggő). További hajlamosító tényezőnek számít a magas vérnyomás, az elhízás, a zsíros étrend is.

Fotó: shutterstock.com

A makula degeneráció formái

A makula degenerációnak egyszerűsített felosztásban két változatát különböztetjük meg: az egyik, az úgynevezett „száraz”, a másik a „nedves” forma.

  1. A száraz típusnál az éleslátás helyén zsírok rakódnak le, pusztulhatnak a pigmentsejtek és a velük szoros kapcsolatban álló látósejtek. A makula degeneráció száraz formája az esetek 80-85%-ért felelős.
  2. A nedves típusú formánál az éleslátás helyén az érhártyából kóros érnövekedés indul el, amely roncsolja a retina szerkezetét. A folyamat előrehaladtával, vérzések keletkezhetnek, az érfalból folyadék áramlik ki, a látósejtek pusztulását, a retina vizenyőjét okozva. A makula idővel elhegesedik, ezáltal a beteg elveszítheti a centrális látását, vagyis nem látja azt, amire ránéz.

Mit tehetünk a betegség megelőzése érdekében?

A kockázati tényezők elhagyását minden betegnek meg kell szívlelnie. A legfontosabb bizonyítottan hatásos lehetőség a dohányzás mellőzése. A szív és érrendszeri kockázat csökkentése is fontos. Étrendünk legyen egészséges, változatos és zsírszegény! Továbbá előnyös az ómega-3 zsírsav, és egyéb telítetlen zsírsavak fogyasztása. Ezenkívül étrendünk legyen gazdag antioxidánsokban, vitaminokban, nyomelemekben (C-, E-, A-vitamin, cink, szelén, lutein, zeaxanthin)!

Kezelési lehetőségek

A terápiás lehetőségek és a gondozás elvei a betegség formájától, stádiumától, valamint az objektív tüneteitől függenek. A „száraz” és a „nedves” forma kezelhetőségének esélyei különbözők.

  1. A száraz típusú makula degenerációban jelenleg még nem áll a rendelkezésünkre gyógyulást ígérő terápiás eljárás, csupán különféle komplex, bizonyos vitaminokat, nyomelemeket és antioxidánsokat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel tudjuk a betegség kórlefolyását lassítani. Jó tudni, hogy kutatások folynak a gén- és őssejt terápia terén is. Ultra enyhe erősségű lézer energia hatását is igazolták a betegség előrehaladásának lassításában.
  1. A nedves típusú elváltozást ma már egészen jó eséllyel lehet kezelni a szembe adott injekciókkal, vagy akár lézerrel is, vagyis jó eséllyel meg lehet állítani a további látásvesztést.

Anti-VEGF kezelések – szembe adott injekciós kezelések

Azokat az elfajulásokat, amelyek a makula közepén alakultak ki, a kóros érújdonképződéseket gátló injekciók üvegtestbe (vagyis a szem belsejébe) adásával lehet visszafogni. Az érújdonképződések kialakulását, növekedését és az újonnan képződött erek permeábilitását (áteresztő képességét) bonyolult és nem teljes egészében ismert biokémiai mechanizmus szabályozza. Ebben kulcsszereplőnek tűnik a vaszkuláris endotheliális növekedési faktor. (VEGF).  Manapság már több fajta VEGF gátló vegyületet alkalmaznak szigorú feltételek mellett. A szembe adott injekciókat általában több alkalommal kell ismételni, hogy eredményt érjünk el. Az injekciós kezelés azonban sajnos nem minden betegnél alkalmazható.

Fotodinámiás kezelés

A régebben alkalmazott ún. fotodinámiás kezelés ma már kezd háttérbe szorulni. A fotodinámiás terápia (PDT) lényegében a lézer terápia kiterjesztése. Az eljárás során vénán keresztül olyan anyagot juttatnak a szervezetbe, amely éppen a kóros erekben halmozódik fel, és azokat érzékennyé teszi a lézer kezelésre. A drága beavatkozást csak igen speciális kritériumok mellett lehet elvégezni.

Lézer kezelés

A lézer csak a sárga folt centrumán kívül elhelyezkedő, jól körülírt érújdonképződések kezelésére alkalmas. A lézer kezelés célja a kóros érnövekedések elpusztítása.

Termoterápia

Szintén lézerrel, annak hőhatását kihasználva lehet kezelni egyes szemeket az úgynevezett termoterápiával (TTT). A hő hatására lassul a folyamat és a romlás, néha látásjavulás is észlelhető.

Műtéti eljárások

Napjainkban a műtéti technika lehetővé teszi azt az eljárást, amely során a szemsebész az ideghártyát 360 fokban körbemetszve, azt elforgatja, és a még ép területeket fekteti a korábbi beteg terület helyére. A gyakorlatban a mérsékelt eredmények miatt ritkán alkalmazzák.

Látásjavító segédeszközök

Ha már ezek a terápiás eljárások sem segítenek, akkor nagyon fontos szerepe van a látásrehabilitációnak, illetve speciális látásjavító eszközök alkalmazásának. Ezek igen egyszerű elven működnek: a látott képet akkorára kell felnagyítaniuk, hogy a meglévő ép területek működését kihasználva a páciens újra látásélményhez jusson. Mivel ez a betegség a centrális látóterületet érinti, az olvasóképesség visszaadása az elsődleges cél. Az egyszerű kézi nagyítótól a világító nagyítókon át, különlegesen csiszolt olvasóléceken keresztül széles a választék. Kézimunkázáshoz, aláíráshoz különböző keretekkel látják el a nagyítókat, így kényelmesebbé téve a használatot. A szemüvegbe épített távcső a tévénézésben, a rátett olvasóelőtét az olvasásban segítheti a beteget. A kifejezetten nagy - több mint tizenkétszeres - nagyítási igényű betegeknél a televízióhoz csatlakoztatott kézi nagyító, az úgynevezett videolupe, illetve a különböző szkennerrel ellátott projektorok segíthetnek.

A látásrehabilitáció nagymértékben javíthatja az idős, makula degenerációban szenvedő betegek életminőségét. Magyarországon a Vakok Állami Intézetében működő látásrehabilitációs központon kívül 2005 óta országszerte még néhány szolgáltató végez elemi és foglalkozási rehabilitációt.

Irodalom:

  1. Age-Related Eye Disease Study Research Group: A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E and beta carotene for age-related cataract and vision loss: AREDS report. Nr 9. Arch Ophthalmol, 2011,119:1439–1452.
  2. Hanus J, Zhao F, Wang S: Current therapeutic development for athrophic age-related macular degeneration. Br J Ophthalmol, 2015, Nov 9. pii: bjophthalmol-2015-306972.
  3. Guymer RH, Brassington KH, Dimitrov P et al.: Nanosecond-laser application in intermediate AMD: 12. month results of fundus appearance and macular function. Clin. Experiment Ophthalmol. 2014.Jul:42(5):466-79
  4. Mrejen S, Jung JJ, Chen C et al.: Long-Term Visual Outcomes for a Treat and Extend Anti-Vascular Endothelial Growth Factor Regimen in Eyes with Neovascular Age-Related Macular Degeneration. J Clin Med. 2015; Jul 8;4(7):1380-402.
  5. Szemészeti Szakmai Kollégium: Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az időskori makula degeneráció kezeléséről.
Kapcsolódó cikkek
Milyen a jó napszemüveg?
Az UV sugárzás számos kedvező és kedvezőtlen hatást fejt ki az emberi szervezetre. Az UVA elősegíti a D-vitamin képződését a testünkben. Az UVB ugyanakkor veszélyes, mivel nagyobb adagja...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Zöldhályog - mit tehetek ellene?
Mit kell tudni a zöldhályogról (glaukómáról)? Mit lehet tenni ellen?
Dr. Gulyás Tamás2013/10/03
Milyen természetes anyagokkal befolyásolhatjuk a makula degenerációt?
Az időskori makula degeneráció a sárgafolt (macula lutea) betegsége, amely típusosan 50 éves életkor után jelentkezik. A makula a szem ideghártyájának - a retinának – az éles látásért...
Dr. Volner Veronika2016/02/16
Hogyan védjük a szemünket a számítógépes munka során?
Sokan azt gondolják, hogy a számítógép használata károsítja a szemet. Számos vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan. Azonban arra, hogy a monitor hosszú távú használata károsítaná a szemünket,...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Web Analytics