Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Kontaklencse-viselés: hogyan használjuk és hogyan ne?

A kontaktlencsék egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget, tekintettel a számos előnyre, amelyet nyújtanak. Használata előtt azonban mindenképp kérjük ki szakember tanácsát!

Szerző: Dr. Volner Veronika | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-09-09

A kontaktlencsék típusai

A kontaktlencséket csoportosíthatjuk funkciójuk, alapanyaguk, illetve a viselés ideje szerint.

Funkció szerint

Látásjavító, korrekciós lencsék

  • A szem fénytörési hibáját korrigálják, mint a szemüvegek. Szférikus (egyfókuszú) kontak lencsék: olyan alapvető látásproblémák korrigálására szolgálnak, mint a rövidlátás és a távollátás. Az emberek többsége ilyen kontaktlencsét visel.
  • A tórikus (cilinderes) kontaktlencsék feladata az asztigmia korrigálása. A tórikus lencsék két erősséggel rendelkeznek, egyik az asztigmia (szemtengelyferdülés), a másik erősség pedig a rövid-, vagy távollátás kezelésére szolgál.
  • Bifokális és multifokális kontaktlencsék: a presbyopia (öregszeműség) korrigálására szolgálnak, amikor a szem már képtelen közelre fókuszálni. A progresszív lencsék éles képet adnak a köztes távolságban levő tárgyakról is. Ez annak köszönhető, hogy a lencsén fokozatosan változik a dioptria erőssége.

Színes (kozmetikai) kontaktlencsék

A kozmetikai kontaktlencsékbe ágyazott színezett réteg segítségével kiemelhető vagy akár teljesen meg is változtatható a szem színe. Nem módosítják a fénytörést, tökéletes látás esetén is alkalmazhatók.

Éjszakai lencsék

Az éjszakai lencséket lefekvés előtt teszik be, és egész éjszaka bent vannak; ez alatt formálják a szaruhártyát. Főleg rövidlátóknál alkalmazható.  Ez a hatás elég lehet arra, hogy használója egy-két napig szabad szemmel is jól lásson.

Terápiás lencsék

Sérülések, elhúzódó szaruhártya-betegségek kezelésére alkalmazott kontaktlencséket a szemész teszi be, és általában négy hétig maradnak a szemben

Alapanyag szerint

Kemény kontaktlencsék

Átmérőjük kisebb, mint 8-10 mm. Mozgékonyan úsznak a szaruhártyát borító könnyfilmen. Ezzel csökken a szem károsodásának a kockázata, mivel a szem jobban el van látva oxigénnel és tápanyagokkal. Első illesztéskor nagyon kényelmetlenek, de 3-20 nap szoktatás után kényelmes viselést biztosítanak. Nagyfokú szabálytalan egyenetlenség esetén könnyen kieshetnek a szemből.

Lágy kontaktlencsék

A lágy kontaktlencsék átmérője 12-16 mm, a nyitott szem szemhéja alá illeszkedik. Mindezek miatt a lencse biztosabban ül a szemen, így kisebb a leesés és az elvesztés kockázata.

Hibrid kontaktlencse

Középső részük formastabil, amit lágy lencseanyag vesz körül. Ezzel próbálják meg egyesíteni a kemény és a lágy kontaktlencsék előnyeit. Különösen azoknak ajánlják, akik keratokónuszban (’a szaruhártya vázának fokozatos elvékonyodása következtében kialakult előredomborodás’) szenvednek, és eddig csak kemény kontaktlencsét használhattak.

A kontaktlencse használati ideje szerint

1) Eldobható lencsék

Csak egyszer helyezhetők fel a szemre, utána el kell őket dobni.

  • Napi eldobható lencsék:egy napos (12-16) óra viselés után eldobhatók. Használatuknál nincs szükség tároló tokra, valamint tisztító folyadékra. A fertőzésveszély is kisebb. Ebből a szempontból a napi lencsék a legbiztonságosabb lencsetípust jelentik.
  • Kiterjesztett viselésű egyszer használatos lencsék: viselési idejük (egy hét, egy hónap) letelte után eldobhatók.


2) Programozott viselésű lencsék

Ezek 2 hétig, 1 hónapig vagy 3 hónapig használható napi viseletű kontaktlencsék.

3) Hagyományos lencsék

Rendszerint napi viselésű, 6-12 hónapig hordható lencsék. Ide tartoznak a kemény gázáteresztő anyagból készült lencsék és a hibrid kontaktlencsék is.

Fotó: c2.staticflickr.com

Milyen lencsét válasszunk?

Minden esetben egyeztessünk kontaktológus szakemberrel! Alkalmi viseletre (pl. sportolás, szabadidős tevékenységekhez, nyaralás, síelés) az egyszer használatos, naponta eldobható lencsék ajánlottak, míg rendszeres vagy legalább heti 3-4 napon történő viselet esetében már a két hetente vagy havonta cserélendő lencsék használata javasolt.

Vízi sportokhoz kizárólag a naponta eldobható lencsék viselése ajánlatos. Egész napos, számítógép előtt végzett munka esetében pedig a magas oxigénáteresztő képességű lencsék nyújtanak komfortos kontaktlencse viseletet. Fontos szempont lehet az is, hogy naponta milyen hosszan szeretnénk a kontaktlencséket viselni.

Irodalom:

  1. Chalmers RL, Young G, Kern J, Napier L, Hunt C.: Soft Contact Lens-Related Symptoms in North America and the United Kingdom. Optom Vis Sci. 2016 Aug;93(8):836-47.
  2. Dumbleton K, Woods C, Jones L, Fonn D, Sarwer DB.: Patient and practitioner compliance with silicone hydrogel and daily disposable lens replacement in the United States.Eye Contact Lens. 2009 Jul;35(4):164-71
  3. Az egészségügyi minisztérium szakmai irányelve a kontaktlencse rendelésről. Készítette a szemészetiszakmai kollégium. 2016. jún. 23.
Kapcsolódó cikkek
Lézeres látásjavító műtétek
A lézeres látásjavító műtétek lényege, hogy a szaruhártya vastagságát, s így a szem törőerejét úgy módosítják, hogy az adott szembe beérkező fénysugarak a retinán egyesüljenek.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Az étrend hatása a szembetegségek kockázatára
Az életkor előrehaladtával a látás romlása természetes folyamat, de ennek üteme számos dologgal lassítható. Többek között a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk szemünk egészségéért,...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Szemészeti szűrővizsgálatok
A szemészeti szűrővizsgálat elsősorban a látászavarok kimutatása és korrekciója érdekében történik, de felmérik a szem állapotát, amely során a szervezet egyéb megbetegedésére jellemző...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Szemtorna, látástréning
A szemerősítő torna, szemjóga az alternatív, természetes gyógymódok közé tartozik. Mi az igazság a kutatások fényében? Mennyire eredményes a szemtorna?
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Hogyan kell a szemcseppeket használni?
Amikor szemcseppet cseppentünk a szemünkbe, valamilyen gyógyhatású folyadékot juttatunk a szemgolyóra vagy a szemhéj belső oldalára, amely pár perc alatt felszívódva fejti ki hatását. Fontos...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Hogyan őrizhetjük meg szemünk egészségét?
Látásunk az életkorral romlik, ebben a genetika mellett a környezeti hatásoknak is jelentős szerepe lehet. Magunk is sokat tehetünk szemünk egészségének megőrzése érdekében.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Mi a szürkehályog? - Kialakulása, kockázatai, tünetei, kezelése, megelőzése.
A szürkehályog (cataracta, ’vízfüggöny’) a szemlencse elszürkülésével és jelentős, fokozatos látásromlással járó betegség. Gyakorisága miatt fontos, hogy minél többet tudjunk a...
Dr. Volner Veronika2016/09/13
Mi a vakság leggyakoribb oka? - Tudnivalók a sárgafolt időskori elfajulásáról (a makula degenerációról)
Hazánkban a vaksági statisztikákban vezető helyen szerepel a makula degeneráció (részaránya 22-25%). Mit kell tudni erről a különös szembetegségről, mit tehet a megelőzése érdekében....
Dr. Volner Veronika2016/02/16
Szemsérülések
A szem a legfontosabb érzékszervünk, nyilvánvaló, hogy óvni, védeni szeretnénk gyermekeink szeme világát is. Cikkünkkel segítséget nyújtunk abban, mi a teendő a szem különböző sérülései...
Dr. Krivácsy Péter2015/09/09
Milyen a jó napszemüveg?
Az UV sugárzás számos kedvező és kedvezőtlen hatást fejt ki az emberi szervezetre. Az UVA elősegíti a D-vitamin képződését a testünkben. Az UVB ugyanakkor veszélyes, mivel nagyobb adagja...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Sárgafolt-degeneráció, szürkehályog
Korunk előrehaladtával látásunk is romlik. Ennek a látásromlásnak több oka van, amelyek közül az első számú a szemlencse rugalmasságának csökkenése. E mellett fontos szerepet játszik...
Dr. Gulyás Tamás2013/10/04
Zöldhályog - mit tehetek ellene?
Mit kell tudni a zöldhályogról (glaukómáról)? Mit lehet tenni ellen?
Dr. Gulyás Tamás2013/10/03
Web Analytics