Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Lézeres látásjavító műtétek

A lézeres látásjavító műtétek lényege, hogy a szaruhártya vastagságát, s így a szem törőerejét úgy módosítják, hogy az adott szembe beérkező fénysugarak a retinán egyesüljenek.

Szerző: Dr. Volner Veronika | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-09-09

Mi is történik pontosan a lézeres látásjavító műtét során?

Ha a szaruhártyán, vagyis a szem elülső felszínén áthaladó fénysugarak, pontosan a látóhártyára vetülnek, akkor a tárgyakról éles képet látunk. Ha a kép életlen, szemüveggel vagy kontaktlencsével irányíthatjuk a fénysugarakat a megfelelő helyre. De megtehetjük ezt oly módon is, hogy a szaruhártya fénytörési hibáját változtatjuk meg a lézer segítségével. A refraktív (azaz lézeres látásjavító) sebészeti beavatkozás során speciális, nagyon rövid hullámhosszú, kis mélységben ható lézersugarakat használnak, amelyeket számítógép vezérel A lézersugárral elért sejtek mikrométerben mérhető területen elpárolognak, ám a környezetükben semmilyen káros hatás nem következik be.

Így megszüntethető akár a rövidlátás (myopia), akár a távollátás (hypermetropia), de az asztigmia (szemtengelyferdülés) is. Általánosan elfogadott, hogy -12 és +5 dioptriaérték határok között ajánlott a lézeres látásjavító műtét.

A modern lézer technika mellett 45-65 éves kor között úgynevezett. „olvasószemüveg kezelés”-re is van lehetőség, amely a szaruhártya törőerejét úgy alakítja át, hogy mind közelre, mind távolra, mind közép (monitor) távolságra éleslátást biztosítson.

Mikor nem javasolt?

  • Nem ajánlott elvégezni a műtétet rendkívül vékony szaruhártya esetén, vagy azoknál, akiknél egyéb szembetegség például zöldhályog, szürkehályog, vagy a szaruhártya herpeszes megbetegedése áll fenn.
  • A súlyos szemszárazság is korlátot jelenthet.
  • A 18 év alatti személyeknél nem javasolt a műtét, mert a szem állapota ilyenkor még nem stabil.
  • Ha a látásélesség a megelőző évben tovább romlott, szintén elhalasztják a műtétet.

Kizáró ok lehet továbbá a várandósság, a kezeletlen cukorbetegség, bizonyos egyéb belgyógyászati betegségek, a pacemaker.

Hogyan zajlik a lézeres szemműtét?

Manapság a lézeres látásjavító műtét rutin műtétnek számít. Hogy melyik műtéti módszert fogják alkalmazni, azt a komplett alkalmassági vizsgálat eredményei alapján és alapos átbeszélés után az orvos és a páciens közösen dönti el.  A műtéti területet szemcseppekkel érzéstelenítik, fájdalomra így nem kell számítani. A kezelés csupán néhány percet vesz igénybe. A lézeres korrekció ambulánsan történik, a páciensek a beavatkozás után azonnal hazamehetnek.

Fotó: pixabay.com

A lézeres látásjavító kezelések típusai

PRK

A Photo-Refraktív Keratotomia a legrégebben használt egylézeres szemműtét. A kis, közepes valamint a nagyfokú rövidlátók egy része „gyógyítható”ezzel a módszerrel. A műtét során a szaruhártya legfelső védőrétegét mechanikusan ledörzsölik, majd számítógép vezérelte lézersugár segítségével rétegről rétegre távolítják el. Mivel a szaruhártya felszínén idegvégződések vannak, a kezelést követően fájdalmat érezhetünk, de ez a hámosodás befejeztével néhány nap alatt elmúlik. A kezelés után 2-3 napig fedő kontaktlencse felhelyezésére szükség lehet. 5-7 nap pihenés, 6 hónapig szemcseppel történő kezelés illetve napsütésben UV-szűrős napszemüveg viselése javasolt. Előnye, hogy biztonságos, és jó eredményt hoz, de a látásjavulás csak néhány hét alatt alakul ki.

LASEK

A Laser assisted Sub-Epithelial Keratectomia a PRK egy változata, amelynek során hígított alkohollal lazítják meg a felszíni hámréteget, így végzik el a lézerkezelést, majd a réteget visszahajtják. Ez az eljárás nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, visszaszorulóban van.

LASIK

A Laser Assisted in situ keratomileusis. Egy speciális számítógép-vezérelte mechanikus eszköz (ún. mikrokeratotom) segítségével védőlebenyt hoznak létre a szaruhártya felső rétegéből, amit a néhány perces beavatkozást követően visszahajtanak az eredeti helyére, majd a szemet fedőkötéssel látják el. Előnye, hogy miután nem történik hámeltávolítás, elkerülhető a hegesedés és a felépülési időszak is fájdalommentes, a látásjavulás pedig gyakorlatilag azonnal érzékelhető.

IntraLASIK

Az eljárás gyakorlatilag megegyezik a LASIK eljárással, a különbség pusztán annyi, hogy míg a LASIK eljárás során a védőlebenyt egy mechanikus eszközzel készítik el, addig az IntraLASIK lézeres szemműtét során ezt a műveletet is egy lézer végzi el. A lebeny felhajtása után a szaruhártya lézerkezelése már ugyanúgy zajlik. Vagyis „kétlézeres” technikáról van szó. A műtét után fájdalom nincs, 1-2 napon belül már lehet dolgozni. 3 hétig szükséges szemcseppet használni, és 2 hónapig UV szűrős napszemüveget viselni. 

A látásjavító műtét után pontosan be kell tartani az orvos utasításait, a szemcseppentés rendjét, az ellenőrző vizsgálatok időpontját.

A legmodernebb lézerkészülékek mellett az eredmények pontossága a korábbi évek eredményeit abszolút felülmúlja.

A látásjavulás a kezelés után rögtön észlelhető, a posztoperatív (műtét utáni) kezelés időtartama lerövidült, a szövődmények száma elenyésző, a sportolásbeli korlátozások minimálisak.

Habár a lézeres szemműtét egy meglehetősen költséges korrekciós beavatkozás, azonban igen sokat javíthat életminőségünkön.

Irodalom:

  1. Dukic A, Bohac M, Pasalic A, Koncarevic M, Anticic M, Patel S.: Apparent Corneal Ectasia After Bilateral Intrastromal Femtosecond Laser Treatment for Presbyopia. Cornea. 2016 Jun 29.
  2. Fu D, Zhang ZY, Wang L, Zhou XT, Yu ZQ.: Refractive Regression and Changes in Central Corneal Thickness Three Years after Laser-Assisted Subepithelial Keratectomy for High Myopia in Eyes with Thin Corneas: A Retrospective Study.Semin Ophthalmol. 2016 Jul 1:1-
  3. Hieda O, Nakamura Y, Wakimasu K, Yamamura K, Suzukamo Y, Kinoshita S., Nippon Ganka Gakkai Zasshi. Patient-reported Outcomes after Laser In Situ Keratomileusis Surgery. 2016 May;120(5):390-5. Japanese.
  4. Juhasz E, Filkorn T, Kranitz K, Sandor GL, Gyenes A, Nagy ZZ.: Analysis of planned and postoperatively measured flap thickness after LASIK using the LenSx multifunctional femtosecond laser system. J Refract Surg. 2014 Sep;30(9):622-6.
  5. Sandoval HP, Donnenfeld ED, Kohnen T, Lindstrom RL, Potvin R, Tremblay DM, Solomon KD.: Modern laser in situ keratomileusis outcomes. J Cataract Refract Surg. 2016 Aug;42(8):1224-34.
Kapcsolódó cikkek
Az étrend hatása a szembetegségek kockázatára
Az életkor előrehaladtával a látás romlása természetes folyamat, de ennek üteme számos dologgal lassítható. Többek között a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk szemünk egészségéért,...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Kontaklencse-viselés: hogyan használjuk és hogyan ne?
A kontaktlencsék egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget, tekintettel a számos előnyre, amelyet nyújtanak. Használata előtt azonban mindenképp kérjük ki szakember tanácsát!
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Hogyan kell a szemcseppeket használni?
Amikor szemcseppet cseppentünk a szemünkbe, valamilyen gyógyhatású folyadékot juttatunk a szemgolyóra vagy a szemhéj belső oldalára, amely pár perc alatt felszívódva fejti ki hatását. Fontos...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Szemészeti szűrővizsgálatok
A szemészeti szűrővizsgálat elsősorban a látászavarok kimutatása és korrekciója érdekében történik, de felmérik a szem állapotát, amely során a szervezet egyéb megbetegedésére jellemző...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Szemtorna, látástréning
A szemerősítő torna, szemjóga az alternatív, természetes gyógymódok közé tartozik. Mi az igazság a kutatások fényében? Mennyire eredményes a szemtorna?
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Hogyan őrizhetjük meg szemünk egészségét?
Látásunk az életkorral romlik, ebben a genetika mellett a környezeti hatásoknak is jelentős szerepe lehet. Magunk is sokat tehetünk szemünk egészségének megőrzése érdekében.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Mi a szürkehályog? - Kialakulása, kockázatai, tünetei, kezelése, megelőzése.
A szürkehályog (cataracta, ’vízfüggöny’) a szemlencse elszürkülésével és jelentős, fokozatos látásromlással járó betegség. Gyakorisága miatt fontos, hogy minél többet tudjunk a...
Dr. Volner Veronika2016/09/13
Zöldhályog - mit tehetek ellene?
Mit kell tudni a zöldhályogról (glaukómáról)? Mit lehet tenni ellen?
Dr. Gulyás Tamás2013/10/03
Sárgafolt-degeneráció, szürkehályog
Korunk előrehaladtával látásunk is romlik. Ennek a látásromlásnak több oka van, amelyek közül az első számú a szemlencse rugalmasságának csökkenése. E mellett fontos szerepet játszik...
Dr. Gulyás Tamás2013/10/04
Milyen a jó napszemüveg?
Az UV sugárzás számos kedvező és kedvezőtlen hatást fejt ki az emberi szervezetre. Az UVA elősegíti a D-vitamin képződését a testünkben. Az UVB ugyanakkor veszélyes, mivel nagyobb adagja...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Hogyan védjük a szemünket a számítógépes munka során?
Sokan azt gondolják, hogy a számítógép használata károsítja a szemet. Számos vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan. Azonban arra, hogy a monitor hosszú távú használata károsítaná a szemünket,...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Web Analytics