Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Hogyan kell a szemcseppeket használni?

Amikor szemcseppet cseppentünk a szemünkbe, valamilyen gyógyhatású folyadékot juttatunk a szemgolyóra vagy a szemhéj belső oldalára, amely pár perc alatt felszívódva fejti ki hatását. Fontos azonban, hogy helyesen alkalmazzuk, különben nem tudja kellően kifejteni a gyógyhatását.

Szerző: Dr. Volner Veronika | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-09-09

Alapvető tudnivalók a szemcseppek használatáról

Sok, különféle szemcsepp létezik. A leggyakrabban használatosak a gyulladáscsökkentők, szemnyomás csökkentők, pupillatágítók, pupillaszűkítők, amelyeket csak szemorvos írhat fel. A szemszárazság kivédésére használt műkönny cseppek recept nélkül is kaphatók. Bár általában reflexszerűen próbálunk pislogni a szembe hulló anyag elkerülésére, kis gyakorlással el lehet sajátítani a megfelelő technikát a szemcsepp használatára.

  • Szemcseppentés előtt mossunk kezet!
  • Ha a szem váladékos, mossuk le langyos vízbe vagy kamillafőzetbe mártott steril gézzel, vattával!
  • Beszáradt váladék esetén a beszáradt pörköket célszerű áztatás után eltávolítani, a szemhéjra néhány percig tegyünk langyos vízzel vagy kamillateával átitatott gézlapot!
  • Tekerjük le a szemcseppentő tetejét, majd fogjuk a középső-, mutató- és hüvelykujjunk közé, hogy egy csepp folyadékot ki tudjunk nyomni belőle!
  • Hajtsuk hátra a fejünket, ha ülő, illetve álló helyzetben cseppentünk! Sokan könnyebben cseppentenek a szemükbe hanyatt fekve.
  • Nézzünk felfelé!
  • A szemcseppet tartó kezünket támasszuk meg az arcunkon, hogy ne remegjen!
  • A szemcseppet tartó kezünk kisujjával, vagy ha ez nem megy, a másik kezünk hüvelykujjával húzzuk le az alsó szemhéjunkat, hogy eltávolodjon a szemgolyótól!
  • A szemcseppet közelítsük a szemünkhöz, de ne érjünk hozzá se a szemgolyóhoz, se a szemhéjakhoz!
  • Nyomjuk meg a flakont, hogy egy csepp folyadék a szemgolyóra, vagy az alsó szemhéj belső, rózsaszín felületére essen!
  • Ha esetleg a szemcsepp a szempillánkra vagy a bőrünkre hullott, próbáljuk meg újra!
  • Ha sikerült, lassan gyengéden csukjuk be a szemünket (ne szorosan, nehogy kiszorítsuk a szemcseppet a szemgolyó felületéről), és tartsuk csukva legalább egy percig!
  • Ne pislogjunk sokat a szemcsepp használata után, mert azzal a szemünk felszínéről a könnycsatorna nyílása felé pumpáljuk a cseppet, így az nem a rendeltetési helyén szívódik fel.
  • A gyermeket életkori sajátosságainak megfelelően helyezzük el (ülő vagy fekvő helyzetben)! Mondjuk el előre a gyermeknek, hogy mi fog történni! Kisebb gyermek esetén sokszor két személy szükséges a biztonságos kivitelezéshez, mert ha nem tudjuk biztonsággal a fejet rögzíteni komoly szemsérülést is okozhatunk.

Fotó: wikimedia.org

További tippek

  • Ha a szemcseppet kicsit lehűtjük, jobban érezzük majd, hogy jó helyre esett-e a csepp. Ellenőrizzük azonban a használati útmutatón, hogy az adott gyógyszert szabad-e hűtőbe tenni!
  • A szemcsepp a könnycsatornán keresztül az orrüregbe és a garatba juthat. Ezt elkerülhetjük, ha a cseppentés után egyik ujjunkkal egy kis ideig nyomást gyakorolunk a szem orr felőli sarkánál a bőrfelületre.
  • Ha nagyon nem tudunk a szemünkbe cseppenteni, kérjük meg egy rokonunkat vagy ismerősünket, hogy segítsen!
Fotó: images.slideplayer.hu

Figyeljünk rá!

  • Ha többféle szemcseppet is kell használnunk, legalább 5-10 percet várjunk a kétféle csepp alkalmazása között, nehogy kimossuk az első hatóanyagot a szemünkből, mielőtt még felszívódna.
  • Ha viszketés, vörösség, duzzanat lép fel, vagy a meglévő gyulladásos tünetek tovább fokozódnak a cseppentés után, allergia gyanúja merül fel a szemcsepp valamelyik összetevőjével szemben. A szemcsepp további alkalmazását hagyjuk abba, és forduljunk szemorvoshoz!
  • A hatékony gyógyulás érdekében fontos, hogy pontosan betartsuk az orvos utasításait, ami néha óránkénti csepegtetést is jelenthet. Ilyenkor beállíthatunk akár órát vagy mobiltelefont is hangjelzésre, hogy ne feledkezzünk meg a cseppentés idejéről.
  • Ügyeljünk a szemcseppek felbontástól számított lejárati idejére!
  • A szemcseppek egy részét hűtőszekrényben, más részüket szobahőmérsékleten, fénytől, naptól védve kell tárolni, a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint.

Útravaló

A szemcseppek elrendelésekor megkérhetjük a szemészeti asszisztenst vagy a szemorvost, hogy mutassa meg a szemcseppentés helyes technikáját. Saját érdekünkben tanuljunk meg egyedül cseppenteni úgy, hogy a hatóanyag valóban fel is szívódjon a szemgolyó felületéről.

Irodalom:

  1. Dugast P, Thiboust P, Blumen-Ohana E, Nordmann JP.: Is there a need for a therapeutic education with patients suffering with open-angle glaucoma? Preliminary inquiry regarding knowledge and patient adherence]. J Fr Ophtalmol. 2016 Jun;39(6):527-34. doi: 10.1016/j.jfo.2016.02.004.
  2. Ikushima T, Mori K, Ishibashi T, Ikeda Y, Naruse S, Hozono Y, Kinoshita S.: Relationship between compliance and background factors of glaucoma patients. Nippon Ganka Gakkai Zasshi. 2006 Jul;110(7):497-503.
  3. Kholdebarin R, Campbell RJ, Jin YP.: Multicenter study of compliance and drop administration in glaucoma. Buys YM.Can J Ophthalmol. 2008 Aug; 43(4):454-6
  4. Tatham AJ, Sarodia U, Gatrad F, Awan A.: Eye drop instillation technique in patients with glaucoma. Eye (Lond). 2013 Nov;27(11):1293-8. doi: 10.1038/eye.2013.187. Epub 2013 Aug 23.
Kapcsolódó cikkek
Hogyan védjük a szemünket a számítógépes munka során?
Sokan azt gondolják, hogy a számítógép használata károsítja a szemet. Számos vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan. Azonban arra, hogy a monitor hosszú távú használata károsítaná a szemünket,...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Kontaklencse-viselés: hogyan használjuk és hogyan ne?
A kontaktlencsék egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget, tekintettel a számos előnyre, amelyet nyújtanak. Használata előtt azonban mindenképp kérjük ki szakember tanácsát!
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Szemészeti szűrővizsgálatok
A szemészeti szűrővizsgálat elsősorban a látászavarok kimutatása és korrekciója érdekében történik, de felmérik a szem állapotát, amely során a szervezet egyéb megbetegedésére jellemző...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Hogyan őrizhetjük meg szemünk egészségét?
Látásunk az életkorral romlik, ebben a genetika mellett a környezeti hatásoknak is jelentős szerepe lehet. Magunk is sokat tehetünk szemünk egészségének megőrzése érdekében.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Az étrend hatása a szembetegségek kockázatára
Az életkor előrehaladtával a látás romlása természetes folyamat, de ennek üteme számos dologgal lassítható. Többek között a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk szemünk egészségéért,...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Lézeres látásjavító műtétek
A lézeres látásjavító műtétek lényege, hogy a szaruhártya vastagságát, s így a szem törőerejét úgy módosítják, hogy az adott szembe beérkező fénysugarak a retinán egyesüljenek.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Mi a szürkehályog? - Kialakulása, kockázatai, tünetei, kezelése, megelőzése.
A szürkehályog (cataracta, ’vízfüggöny’) a szemlencse elszürkülésével és jelentős, fokozatos látásromlással járó betegség. Gyakorisága miatt fontos, hogy minél többet tudjunk a...
Dr. Volner Veronika2016/09/13
Milyen a jó napszemüveg?
Az UV sugárzás számos kedvező és kedvezőtlen hatást fejt ki az emberi szervezetre. Az UVA elősegíti a D-vitamin képződését a testünkben. Az UVB ugyanakkor veszélyes, mivel nagyobb adagja...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Sárgafolt-degeneráció, szürkehályog
Korunk előrehaladtával látásunk is romlik. Ennek a látásromlásnak több oka van, amelyek közül az első számú a szemlencse rugalmasságának csökkenése. E mellett fontos szerepet játszik...
Dr. Gulyás Tamás2013/10/04
Web Analytics