Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Az étrend hatása a szembetegségek kockázatára

Az életkor előrehaladtával a látás romlása természetes folyamat, de ennek üteme számos dologgal lassítható. Többek között a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk szemünk egészségéért, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek a szem egészséges működéséhez szükségesek.

Szerző: Dr. Volner Veronika | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-09-09

Bevezetés

Szemünkben az idegsejtpusztulás kialakulásában az oxidatív stressz (a szabad gyökök károsító hatása) jelentős szerepet játszik, mint ahogy másutt is a szervezetünkben. Ezért fontos a nagy antioxidánstartalmú növényi táplálékok fogyasztása, illetve az oxidatív stressz kialakulását fokozó étrend kerülése. A továbbiakban ennek az étrendnek az ismertetése olvasható.

Milyen természetes étrenddel csökkenthetjük a szembetegségek kialakulását?

Telítetlen zsírsavak

Az időskori makuladegeneráció előrehaladását fokozhatja a túlzott zsírfelvétel, ezért nagy jelentőséggel bír a zsírszegény (csökkentett zsírtartalmú) étrend. A telítetlen zsírsavak fogyasztása – többek között az olajos magvak és a halfogyasztás révén - csökkenti a makuladegeneráció előremenetelének kockázatát.

Mivel a szem látóhártyája nagy zsírtartalmú és annak majdnem a fele ómega-3 zsírsav, ennek felvétele kiemelten fontos. Az ómega-3 zsírsavak az éleslátásért felelős sárgafolt (macula lutea) betegségeinek kialakulási esélyét csökkentik. Elsősorban a hidegtengeri halakban (makréla, hering, lazac) fordul elő nagyobb mennyiségben természetes állapotában, de jó forrása a mandula, dió is, és a nálunk is elérhető busa.

Zsíroldékony antioxidánsok

A lutein, karotin, zeaxantin, kriptoxanthin szerepe szintén fontos, elsősorban a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát csökkentik. Előbbiek a zöld és piros növényekben (spenót, paradicsom stb.), utóbbiak a citrusfélékben találhatók meg nagy mennyiségben. Ezen színanyagok jelentős mennyiségben vannak jelen a retinában is: klinikai vizsgálatok szerint ezeknek az anyagoknak a magas vérszintje megvédheti a retinát a fény károsító hullámhosszú sugárzásától. Az étrendünk tartalmazzon polifenoltartalmú összetevőket is, amelyeket például az étcsokoládé, a tea vagy a vörösbor tartalmaz (természetesen a mértékletesség is fontos).

Fotó: pexels.com

Vitaminok

A-vitamin és béta-karotin

Szemünk egészségének védelme érdekében az egyik legfontosabb vitamin az A-vitamin. A szem látóhártyájának (retina) működéséhez elengedhetetlen, a szem képalkotásában játszik szerepet. Az A-vitamin elsősorban táplálék formájában jut be szervezetünkbe, vagy az A-vitamin valamilyen előanyagaként. A legismertebb és legfontosabb előanyag a béta-karotin, amely a bélben alakul át A-vitaminná. Hiánya esetén romlik a szem sötéthez való alkalmazkodása, ha a vitaminhiány hosszantartó, farkasvakság alakulhat ki. A-vitaminhoz a következő élelmiszerekből juthatunk hozzá: máj, hús, halak, tőkehalmáj, sajt, tojássárgája. Béta karotint tartalmaz például a sárgarépa, a sütőtök, a paradicsom, a sárgarépa, a sóska, a spenót.

C-vitamin

Létfontosságú a szemlencse egészségéhez. A szemlencse hétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a test bármely más része. A C-vitamin egyben fontos antioxidáns, jelentős szereppel bír a látóhártya védelmében is. C-vitamin nélkül a zöldhályog kialakulásának kockázata is nő. Ajánlott figyelembe venni, hogy a dohányzás csökkenti a C-vitamin szintjét. Természetes C-vitamin-források a citrusfélék, mint a citrom, és a narancs, de megtalálható a paprikában, sárgadinnyében és a paradicsomban is.

Bioflavonoidok

A bioflavonoidokat szokásos P-vitaminoknak is nevezni. A flavonoidok kedvező hatásukat egyéb antioxidánsokkal együtt (A-, C-, E-vitamin) fejtik ki: csökkentik a hajszálerek törékenységét és áteresztőképességét, segítik az erek ellazulását. Jótékonyan hatnak a sárgafolt egészségére, és mérsékelik a hályogok kialakulásának kockázatát is. A bioflavonoidok megtalálhatók a fekete ribizliben, a szőlőben vagy az áfonyában.

D-vitamin

Szabályozza a kalciumszintet, megtalálható a tőkehalmájolajban, a nagy olajtartalmú halakban és a tojássárgájában. A közelmúlt kutatásai kiderítették, hogy a D3-vitamin rendszeres szedésével megelőzhető lehet a makuladegeneráció a 75 évnél fiatalabb nőknél.

E-vitamin

Szintén antioxidáns hatással bír. Az AREDS (Age Related Eye Disease Study) vizsgálatban 500 mg C-vitamin, 400 NE (nemzetközi egység) E-vitamin, 15 mg béta-karotin és 80 mg cink felvétele lassította a már meglévő makuladegeneráció rosszabbodását. Az E-vitamin fontos a szemizmok és a szemlencse rugalmasságának megőrzéséhez is. Megtalálható a búzacsírában, a mandulában és más diófélékben, valamint a hidegen sajtolt olajakban.

Egyéb növényi hatóanyagok

A Gingko biloba hatóanyagai javítják a szemgolyó kis ereinek véráramlását. Kimutatták, hogy normál nyomású zöldhályogban a már fennálló látáskárosodás javulása is elérhető általa. Az antocianinok szintén hatékonynak bizonyultak klinikai vizsgálatban: a látóideghártya (retina) keringése fokozódott a hatásukra. Fontos védőszereppel bírnak a karotenoidok is, amelyek a zöld leveles növényekben és az intenzív színű bogyós gyümölcsökben lelhetők fel.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok közül a cink és a szelén védő szerepe merült fel, de ezt egyértelműen nem sikerült bizonyítani. A feltételezett hatásmechanizmus alapja az, hogy ezek a nyomelemek az antioxidánsok társfaktorai.

A szelén segíti az E-vitamin felszívódását, csökkenti a szabad gyökök számát. A tenger gyümölcsei és a barna rizs az elsődleges szelénforrásaink.

A cink az A-vitamin felszívódását segíti elő, és ezen keresztül jótékony hatással van az előrehaladott makuladegeneráció kezelésére. Osztrigából, marhahúsból, rákfélékből juthatunk hozzá természetes állapotában.

Összefoglalás

A szem számára legfontosabb vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket a szervezet nem képes előállítani, ezért ezeket rendszeresen pótolni kell a megfelelő étrend formájában.

Irodalom:

1. Age-Related Eye Disease Study Research Group: A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E and beta carotene for age-related cataract and vision loss: AREDS report Nr 9. Arch Ophthalmol, 119:1439–1452 2001.

2. Cougnard-Grégoire A, Merle BM, Korobelnik JF, Rougier MB, Delyfer MN, Le Goff M, Samieri C, Dartigues JF, Delcourt C.: Olive Oil Consumption and Age-Related Macular Degeneration: The Alienor Study.PLoS One. 2016 Jul 28;11(7):e0160240.

3. Kohn JB.: Are there nutrients that support eye health? J Acad Nutr Diet. 2015 Sep;115(9):1548. doi: 10.1016/j.jand.2015.07.013.

4. Rautiainen S, Lindblad BE, Morgenstern R, Wolk A.: Total antioxidant capacity of the diet and risk of age-related cataract: a population-based prospective cohort of women. JAMA Ophthalmol. 2014 Mar;132(3):247-52. doi: 10.1001/jamaophthalmol.2013.6241

5. Schleicher M, Weikel K, Garber C, Taylor A: Diminishing risk for age-related macular degeneration with nutrition: a current view. 2013 Jul 2;5(7):2405-56.

6. Ward E.: Addressing nutritional gaps with multivitamin and mineral supplements. Nutr J. 2014 Jul 15;13:72. doi: 10.1186/1475-2891-13-72. Review.

Kapcsolódó cikkek
Szemtorna, látástréning
A szemerősítő torna, szemjóga az alternatív, természetes gyógymódok közé tartozik. Mi az igazság a kutatások fényében? Mennyire eredményes a szemtorna?
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Kontaklencse-viselés: hogyan használjuk és hogyan ne?
A kontaktlencsék egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget, tekintettel a számos előnyre, amelyet nyújtanak. Használata előtt azonban mindenképp kérjük ki szakember tanácsát!
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Mi a vakság leggyakoribb oka? - Tudnivalók a sárgafolt időskori elfajulásáról (a makula degenerációról)
Hazánkban a vaksági statisztikákban vezető helyen szerepel a makula degeneráció (részaránya 22-25%). Mit kell tudni erről a különös szembetegségről, mit tehet a megelőzése érdekében....
Dr. Volner Veronika2016/02/16
Szemsérülések
A szem a legfontosabb érzékszervünk, nyilvánvaló, hogy óvni, védeni szeretnénk gyermekeink szeme világát is. Cikkünkkel segítséget nyújtunk abban, mi a teendő a szem különböző sérülései...
Dr. Krivácsy Péter2015/09/09
Szemészeti szűrővizsgálatok
A szemészeti szűrővizsgálat elsősorban a látászavarok kimutatása és korrekciója érdekében történik, de felmérik a szem állapotát, amely során a szervezet egyéb megbetegedésére jellemző...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Lézeres látásjavító műtétek
A lézeres látásjavító műtétek lényege, hogy a szaruhártya vastagságát, s így a szem törőerejét úgy módosítják, hogy az adott szembe beérkező fénysugarak a retinán egyesüljenek.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Hogyan védjük a szemünket a számítógépes munka során?
Sokan azt gondolják, hogy a számítógép használata károsítja a szemet. Számos vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan. Azonban arra, hogy a monitor hosszú távú használata károsítaná a szemünket,...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Milyen a jó napszemüveg?
Az UV sugárzás számos kedvező és kedvezőtlen hatást fejt ki az emberi szervezetre. Az UVA elősegíti a D-vitamin képződését a testünkben. Az UVB ugyanakkor veszélyes, mivel nagyobb adagja...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Mi a szürkehályog? - Kialakulása, kockázatai, tünetei, kezelése, megelőzése.
A szürkehályog (cataracta, ’vízfüggöny’) a szemlencse elszürkülésével és jelentős, fokozatos látásromlással járó betegség. Gyakorisága miatt fontos, hogy minél többet tudjunk a...
Dr. Volner Veronika2016/09/13
Hogyan őrizhetjük meg szemünk egészségét?
Látásunk az életkorral romlik, ebben a genetika mellett a környezeti hatásoknak is jelentős szerepe lehet. Magunk is sokat tehetünk szemünk egészségének megőrzése érdekében.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Web Analytics