Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Milyen speciális szabályai vannak a kontaktlencse viselésének?

A kontaktlencse viselését mindig szakorvosi vizsgálatnak kell megelőznie. A kontaktológus a látásunknak és életmódunknak legmegfelelőbb lencsét ajánlja. Az orvos megtanítja a lencse behelyezésének és eltávolításának, valamint a tisztán tartásának szabályait.

Szerző: Dr. Volner Veronika | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-09-26

A lencsehasználat alapvető követelménye a higiénia.

Alaposan mossunk kezet, mielőtt bármilyen helyzetben megérintjük a lencséket!

A lencse viseléséhez kapcsolódó higiéniás előírásokat, a dobozon található használati utasításokat mindig tartsuk be! Napközben a kontaktlencsére lerakódott szennyeződés a megfelelő tisztító, tároló folyadékkal eltávolítható. Az egynapos lencséknél erre nincs szükség, hiszen a nap végén ki kell dobni, és másnap új lencsét kell felhelyezni.

Kifejezetten csak a saját kontaktlencsénkhez készült ápolószereket és tartósítószermentes műkönnyet használjunk! Ne tisztítsuk a lencsét házilag készített oldatokkal, csapvízzel! Ügyeljünk arra, hogy a tároló doboz is mindig tiszta legyen! Minden nap mossuk le forró csapvízzel vagy tároló folyadékkal, és szárítsuk meg, háromhavonta pedig cseréljük le!

A lencsét csak a lejárati határidőig szabad használni, ha szavatossági ideje lejárt, dobjuk ki! Ne használjunk sérült vagy kiszáradt kontaktlencsét!

Lehetőleg ne aludjunk kontaktlencsében még akkor sem, ha ez az általunk viselt típusnál megengedett! A szemnek is szüksége van pihenésre, éjszakára mindig távolítsuk el a lencséket!

Szembetegségek esetén mellőzzük a lencse használatát, mert fokozhatja az amúgy is beteg szem irritációját!

Nyaralás alkalmával vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű ápoló, tisztítófolyadékot! Nem árt, ha tartalék lencséről és szemüvegről is gondoskodunk. Ne feledkezzünk meg a műkönnyről sem, a szélsőséges időjárás, légkondicionáló hamar kiszárítja a szemet. A vízi sportok kedvelőinek érdemes egynapos lencsét választaniuk, amelyeket a nap végén el kell dobni. A mikrobák és a klór ronthatják a lencse működését.

Az úszáshoz ezért úszószemüveget, vagy egynapos lencsét ajánlott viselni. 30 napos lencsével ne tartózkodjunk hosszabb ideig a napon, legfeljebb 10 percet napfürdőzzünk! Az egynapos lencsék víztartalma nagy, így ezekkel a lencsékkel tovább napozhatunk, de a káros sugaraktól védjük szemünket megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveggel!

A kontaktlencse-viselés veszélyei

A leggyakrabban előforduló fertőzés eredetű szembetegség a kontaktlencse viselők körében a szaruhártya gyulladása. Gyakran okozzák baktériumok vagy vírusok, amelyek vagy a kötőhártya felől terjednek a szaruhártya széli részeire, vagy a szaru felszínes sérülésén át a könnyből jutnak be a kórokozók. Hasonló módon kerülhetnek a szaruhártyába gombák és amőbák.

Ha a szaruhártya mélyebb részei is érintetté válnak, heg alakulhat ki, a szaruhártya átlátszósága csökken. A gyulladások fájdalommal, könnyezéssel, fénykerüléssel járnak. Komolyan kell venni ezeket a panaszokat, hiszen megfelelő kezelés nélkül a szaruhártya akár ki is lyukadhat, a beteg elveszítheti látását.

Fotó: http://res.freestockphotos.biz

Mikor nem javasolt a kontaktlencse használata?

Bizonyos helyzetekben ellenjavallt vagy esetleg kivitelezhetetlen a kontaktlencse használata. A következő betegségek, állapotok fennállása esetén jobb választás a szemüveg:

  • ismételt szemfertőzések,
  • a szemhéjszélek gyulladása,
  • súlyos allergiás megbetegedések,
  • a kötőhártya idült gyulladása,
  • szemszárazság,
  • a szaruhártya érzékenységének csökkenése,
  • a hosszas poros/füstös/szeles környezetben való tartózkodás.

Szemszúródás, homályos látás, égő érzés és irritáció, illetve könnyezés esetén azonnal ki kell venni a kontaktlencsét, és ellenőrizni kell a lencse épségét, annak tisztaságát. Fertőzés esetén nem szabad tovább hordani a lencsét, használni a folyadékot és a tárolót sem. Ha nem múlnak a panaszok, akkor minél hamarabb fel kell keresni a szemész szakorvost. A panaszokat okozhatja például a lencse vagy a szaruhártya sérülése, illetve idegentest feltapadása, esetleg valamilyen fertőzés. Tartalék szemüvegre is szükség van, mert lehet, hogy egészségügyi okokból meg kell szakítani a kontaktlencse viselését.

Fontos! A kontaktlencse illesztőjével legalább félévente meg kell vizsgáltatnunk a szemünket.

Irodalom:

  1. Chalmers RL, Young G, Kern J, Napier L, Hunt C.: Soft Contact Lens-Related Symptoms in North America and the United Kingdom. Optom Vis Sci. 2016 Aug;93(8):836-47.
  2. Dumbleton K, Woods C, Jones L, Fonn D, Sarwer DB.: Patient and practitioner compliance with silicone hydrogel and daily disposable lens replacement in the United States. Eye Contact Lens. 2009 Jul;35(4):164-71
  3. Az egészségügyi minisztérium szakmai irányelve a kontaktlencse rendelésről. Készítette a szemészeti szakmai kollégium. 2016. jún. 23.
  4. Lam JS, Tan G, Tan DT, Mehta JS. Demographics and behaviour of patients with contact lens-related infectious keratitis in singapore.Ann Acad Med Singapore. 2013 Oct;42(10):499-506.
  5. Lelievre L, Borderie V, Garcia-Hermoso D, Brignier AC, Sterkers M, Chaumeil C, Lortholary O, Lanternier F.: Imported pythium insidiosum keratitis after a swim in Thailand by a contact lens-wearing traveler.Am J Trop Med Hyg. 2015 Feb;92(2):270-3. doi: 10.4269/ajtmh.14-0380. Epub 2014 Dec 22.
  6. Sivardeen A, Laughton D, Wolffsohn JS:. Investigating the utility of clinical assessments to predict success with presbyopic contact lens correction. Cont Lens Anterior Eye. 2016 May 26. pii: S1367-0484(16)30044-3
Kapcsolódó cikkek
Kontaklencse-viselés: hogyan használjuk és hogyan ne?
A kontaktlencsék egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget, tekintettel a számos előnyre, amelyet nyújtanak. Használata előtt azonban mindenképp kérjük ki szakember tanácsát!
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Szemtorna, látástréning
A szemerősítő torna, szemjóga az alternatív, természetes gyógymódok közé tartozik. Mi az igazság a kutatások fényében? Mennyire eredményes a szemtorna?
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Lézeres látásjavító műtétek
A lézeres látásjavító műtétek lényege, hogy a szaruhártya vastagságát, s így a szem törőerejét úgy módosítják, hogy az adott szembe beérkező fénysugarak a retinán egyesüljenek.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Mi a szürkehályog? - Kialakulása, kockázatai, tünetei, kezelése, megelőzése.
A szürkehályog (cataracta, ’vízfüggöny’) a szemlencse elszürkülésével és jelentős, fokozatos látásromlással járó betegség. Gyakorisága miatt fontos, hogy minél többet tudjunk a...
Dr. Volner Veronika2016/09/13
Hogyan őrizhetjük meg szemünk egészségét?
Látásunk az életkorral romlik, ebben a genetika mellett a környezeti hatásoknak is jelentős szerepe lehet. Magunk is sokat tehetünk szemünk egészségének megőrzése érdekében.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Szemészeti szűrővizsgálatok
A szemészeti szűrővizsgálat elsősorban a látászavarok kimutatása és korrekciója érdekében történik, de felmérik a szem állapotát, amely során a szervezet egyéb megbetegedésére jellemző...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Hogyan kell a szemcseppeket használni?
Amikor szemcseppet cseppentünk a szemünkbe, valamilyen gyógyhatású folyadékot juttatunk a szemgolyóra vagy a szemhéj belső oldalára, amely pár perc alatt felszívódva fejti ki hatását. Fontos...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Mi a vakság leggyakoribb oka? - Tudnivalók a sárgafolt időskori elfajulásáról (a makula degenerációról)
Hazánkban a vaksági statisztikákban vezető helyen szerepel a makula degeneráció (részaránya 22-25%). Mit kell tudni erről a különös szembetegségről, mit tehet a megelőzése érdekében....
Dr. Volner Veronika2016/02/16
Szemsérülések
A szem a legfontosabb érzékszervünk, nyilvánvaló, hogy óvni, védeni szeretnénk gyermekeink szeme világát is. Cikkünkkel segítséget nyújtunk abban, mi a teendő a szem különböző sérülései...
Dr. Krivácsy Péter2015/09/09
Web Analytics