Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Szemészeti szűrővizsgálatok

A szemészeti szűrővizsgálat elsősorban a látászavarok kimutatása és korrekciója érdekében történik, de felmérik a szem állapotát, amely során a szervezet egyéb megbetegedésére jellemző szemészeti tünetek is felfedezhetők.

Szerző: Dr. Volner Veronika | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-09-09

Miért kell szűrni?

A szemészeti szűrővizsgálatok célja a szem állapotának felmérése a panaszmentes időszakban. Valamely kóros, látásromlást okozó folyamat ugyanis észrevétlenül is elkezdődhet. A betegség kezdeti stádiumában még jó esély van a hatékony kezelésre, és lehetőség nyílik a súlyosabb formák megelőzésére is.

Gyermekkortól fontos a szemészeti szűrés

Már csecsemőkortól ajánlatos elvégezni a szemészeti szűrővizsgálatot. A kisgyermek általában nem jelzi, hogy nem lát jól. A gondos szülő az, aki elsőként veszi észre a szokatlan, átlagostól eltérő jelenségeket. Az éleslátásra, illetve kancsalságra vonatkozó tájékozódó vizsgálatokat a háziorvosoknak, iskolaorvosoknak, védőnőknek kell elvégezniük. Inkább tíz gyermeket küldjenek "feleslegesen", azonnal szakorvosi vizsgálatra, mint egyet későn.

A szemészeti gondozás az alábbi rendszerben javasolt

Újszülött korban történjék meg a látószerv vizsgálata. Szemész szakorvos által végzett teljes vizsgálat indokolt a koraszülötteknél 6-8 hónapos, de legkésőbb 1 éves korban, vagy ha a családban kancsalság, tompalátás vagy más szembetegség fordult elő.

Lehetőleg 6-8 hónapos, illetve 2-2,5 éves kor között, de legkésőbb 3 éves korban egy alkalommal minden egészségesnek tartott gyermeknél ajánlatos a szemészeti szűrővizsgálat elvégzése. Óvodáskorban és az iskolakezdés előtt kötelező jellegű a szemészeti szűrés, ezt az óvoda orvosa, védőnője végzi el. A továbbiakban is érdemes kétévente elvinni a gyermeket szűrővizsgálatra.

Vizsgálati módszerek gyermekkorban

Csecsemőket a vizsgálóasztalon, kisdedeket ölben tartva, nagyobb gyermekeket pedig a felnőttekével azonos módon vizsgálják. Igen fontos a kíméletes bánásmód, hiszen olykor még a felnőtt is tiltakozik, reflexszerűen védekezik a szemészeti beavatkozások ellen.

A koraszülöttek és újszülöttek látásvizsgálata csak a pupilláris fényreakciók vizsgálatára terjed ki. 4-5 hónapos csecsemő látásáról a tárgykövetés alapján tájékozódhatunk. 7-8 hónapos korú csecsemő látásélességének becslése a következőképpen zajlik: ha bármelyik szemét eltakarva is ügyesen nyúl a tárgyakért, és egyik szemének eltakarása ellen sem tiltakozik, feltehetően jól lát.

Hat hónapos kortól a szakemberek egyszerű tesztek segítségével érzékelik a látásélességet, a szem fénytörő képességét, mozgékonyságát, a két szem összehangolt működését, valamint a szemek általános állapotát. Ezek alapján szűrik ki többek közt a gyenge látásélességet, a két szem nem összehangolt működését, a kancsalságot és a tompalátást. Ez utóbbiról érdemes tudni, hogy csak gyermekkorban gyógyítható: a jól látó szem letakarásával késztetve a rosszul látó szemet a használatra. Óvodáskorban speciális ábrák, kisiskolás korban pedig számok, betűk felismerése alapján már objektívan vizsgálható a gyermek látásélessége.

Szemészeti szűrővizsgálat kamaszkorban

A látásvizsgálat során kiszűrhetjük a különböző látászavarokat, fénytörési hibákat, tompalátást. Kamaszkorban a tompalátás szemüveggel már nem javítható, a csökkent látóképességet mindenképpen korrigálni kell (szemüveggel vagy kontaktlencsével) ebben a korban is. A mai kamaszok életében fontos szerepet játszó számítógép, elektronikus berendezések napi több órás használata is számos panaszt okoz, ha nem megfelelő szemüveget viselnek.

Fotó: shutterstock.com

Szemészeti szűrővizsgálat felnőttkorban

Szemészeti szűrővizsgálat panasz nélküli páciensek esetén 2 évenkénti rendszerességgel ajánlott. 40 éves kor felett, illetve, ha a beteg családjában előfordult zöldhályog, évente javasolt a szemészeti szűrővizsgálat elvégzése. Ezt szemészeti szakasszisztensek, optometristák, szemész orvosok végzik. Munkavállalóknál a látásélesség szűrése az üzemorvosoknál történik. Bizonyos szakterületeken, például képernyő előtti munkavégzés esetén ez különös jelentőséggel bír. Jogosítvány rendelélésekor a háziorvosok ellenőrzik a látásélességet, a színlátást. Minden problémás esetet szemész szakorvoshoz irányítanak.

A szemészeti vizsgálat

A szem sok mindent elárulhat az általános egészségi állapotunkról is. A vizsgálat főbb lépései a következők:

  • Az adatfelvétel és az anamnézis kikérdezése után a látásélesség vizsgálata történik szemüveggel, és anélkül.
  • A komputeres refraktométer méri a szem egészének fénytörését, de mérhető külön a szaruhártya fénytörése és görbületi sugara is.
  • A szem elülső részeinek vizsgálata erős fényben nagyítóval, ha lehetőség van rá, réslámpával történik. A réslámpás vizsgálat során a szem elülső részének különböző nagyításokon történő mikroszkópos vizsgálata történik. A szem mélyebb részeinek vizsgálata, a törőközegek átvilágítása során szürkehályog-ellenőrzésre is van lehetőség. Zöldhályogra utaló családi anamnézis esetén, illetve 40 éves kor felett a szemnyomásmérésre is sor kerül. A szemnyomás mérését a szem érintése nélkül (non contact) vagy hagyományos kontakt méréssel végzik.
  • A szemfenék tükrözése szűk pupilla mellett csak tájékozódó jellegű. Minden olyan esetben, ahol kóros eltérést, szemüveggel nem javítható látásromlást, egyéb látászavart találnak, szemszakorvosi kivizsgálás szükséges.
  • Pupillatágításban az üvegtest és a szemfenék biomikroszkópos vizsgálata előtét lencsékkel zajlik.
  • A szemfenéki vizsgálat során a szemfenéki erek állapotából következtetni lehet a különböző általános betegségekre, például magas vérnyomásra, cukorbetegségre, vesebetegségre. Ha belgyógyászati betegség megléte igazolódik, a célzott kezelés mellett az adott szakma szabályai szerinti gyakorisággal végzendő a szemészeti szűrővizsgálat szemész szakorvosnál.
  • A látóidegfő vizsgálata során észlelt bizonyos eltérésnél zöldhályog betegség megléte gyanítható. Ugyanakkor számos örökletes szemészeti betegségre is fény derülhet. Bizonyos ideggyógyászati betegségeknél is nagy jelentősége lehet a látóidegfő elváltozásainak.

Útravaló

Amíg egészségesek vagyunk, látásunk megfelelő, nem jut eszünkbe szemész orvost felkeresni. Bár sokat fejlődött szemléletünk a megelőzés terén a szemészetben is, hiszen a védőnők segítségével óvodai és kisiskolás korban végzett szűrések kötelezőek. Ezt az elkezdett egészség megőrző gondolkodást kell folytatni a további életévekben is.

Irodalom:

  1. Ali MH, Chau FY, Abbasian J Leukocoria and Decreased Vision Detected During a RoutinePediatric Screening EyeExamination. JAMA Ophthalmol. 2016 Jul 14. doi: 10.1001/jamaophthalmol.2016.1687.
  2. Carlton J, Karnon J, Czoski-Murray C, Smith KJ, Marr J.: The clinical effectiveness and cost-effectiveness of screening programmes for amblyopia and strabismus in children up to the age of 4-5 years: a systematic review and economic evaluation. Health Technol Assess. 2008 Jun;12(25):iii, xi-194.
  3. McClellan AJ, Chang JS, Smiddy WE.: Aiming for the bull`s eye: The Cost-Utility of Screening for Hydroxychloroquine Retinopathy. Retina. 2016 Jul 26.
  4. Sampson CJ, James M, Broadbent DM, Harding SP.: Stratifying the NHS Diabetic Eye Screening Programme: into the unknown? Diabet Med. 2016 Jul 29. doi: 10.1111/dme.13192
  5. Sanchez I, Ortiz-Toquero S, Martin R, de Juan V.: Advantages, limitations, and diagnostic accuracy of photoscreeners in earlydetection of amblyopia: a review.Clin Ophthalmol. 2016 Jul 22;10:1365-73. doi: 10.2147/OPTH.S93714. eCollection 2016. Review.
Kapcsolódó cikkek
Mi a vakság leggyakoribb oka? - Tudnivalók a sárgafolt időskori elfajulásáról (a makula degenerációról)
Hazánkban a vaksági statisztikákban vezető helyen szerepel a makula degeneráció (részaránya 22-25%). Mit kell tudni erről a különös szembetegségről, mit tehet a megelőzése érdekében....
Dr. Volner Veronika2016/02/16
Sárgafolt-degeneráció, szürkehályog
Korunk előrehaladtával látásunk is romlik. Ennek a látásromlásnak több oka van, amelyek közül az első számú a szemlencse rugalmasságának csökkenése. E mellett fontos szerepet játszik...
Dr. Gulyás Tamás2013/10/04
Szemsérülések
A szem a legfontosabb érzékszervünk, nyilvánvaló, hogy óvni, védeni szeretnénk gyermekeink szeme világát is. Cikkünkkel segítséget nyújtunk abban, mi a teendő a szem különböző sérülései...
Dr. Krivácsy Péter2015/09/09
Az étrend hatása a szembetegségek kockázatára
Az életkor előrehaladtával a látás romlása természetes folyamat, de ennek üteme számos dologgal lassítható. Többek között a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk szemünk egészségéért,...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Szemtorna, látástréning
A szemerősítő torna, szemjóga az alternatív, természetes gyógymódok közé tartozik. Mi az igazság a kutatások fényében? Mennyire eredményes a szemtorna?
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Lézeres látásjavító műtétek
A lézeres látásjavító műtétek lényege, hogy a szaruhártya vastagságát, s így a szem törőerejét úgy módosítják, hogy az adott szembe beérkező fénysugarak a retinán egyesüljenek.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Hogyan védjük a szemünket a számítógépes munka során?
Sokan azt gondolják, hogy a számítógép használata károsítja a szemet. Számos vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan. Azonban arra, hogy a monitor hosszú távú használata károsítaná a szemünket,...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Milyen a jó napszemüveg?
Az UV sugárzás számos kedvező és kedvezőtlen hatást fejt ki az emberi szervezetre. Az UVA elősegíti a D-vitamin képződését a testünkben. Az UVB ugyanakkor veszélyes, mivel nagyobb adagja...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Hogyan őrizhetjük meg szemünk egészségét?
Látásunk az életkorral romlik, ebben a genetika mellett a környezeti hatásoknak is jelentős szerepe lehet. Magunk is sokat tehetünk szemünk egészségének megőrzése érdekében.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Kontaklencse-viselés: hogyan használjuk és hogyan ne?
A kontaktlencsék egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget, tekintettel a számos előnyre, amelyet nyújtanak. Használata előtt azonban mindenképp kérjük ki szakember tanácsát!
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Mi a szürkehályog? - Kialakulása, kockázatai, tünetei, kezelése, megelőzése.
A szürkehályog (cataracta, ’vízfüggöny’) a szemlencse elszürkülésével és jelentős, fokozatos látásromlással járó betegség. Gyakorisága miatt fontos, hogy minél többet tudjunk a...
Dr. Volner Veronika2016/09/13
Web Analytics