Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

A zöldhályog tünetei, diagnózisa, kezelése

Rendkívül fontos, hogy a zöldhályogot időben észrevegyük, mert kezelése csak a megmaradt funkciók megőrzését, a további károsodás megelőzését célozza. Elengedhetetlen ezért a rendszeres szemészeti szűrővizsgálat, különösen, ha hajlamosító tényező is fennáll.

Szerző: Dr. Volner Veronika | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-09-26

Az elsődleges nyitott zugú zöldhályog (az összes glaukóma 90%-a) krónikus betegség, ezért egyetlen módszerrel diagnosztizálni, a változást észlelni nem lehet.

A korai szakban sokáig tünetmentes, a betegség lassan, észrevétlenül alakul ki. Ekkor az esetleg fennálló kockázati tényezők alapján gondolni kell a betegségre.

A későbbi szakban először a jellegzetes glaukómás alaki elváltozások észlelhetők a szemen belül, de a látási funkciók még épek. Ebben a stádiumban a szemorvos a szemfenék vizsgálattal a látóidegfő jellegzetes glaukómás károsodását, az idegrostréteg elvékonyodását észlelheti. Fontos, hogy ebben a stádiumban panasz még nincsen, vagyis rendszeres szemészeti szűrővizsgálattal derülhet fény az elváltozásra.

A betegség további előrehaladásával veszi észre a beteg a látási funkciók, a látótér károsodását.

A glaukómás roham

A szemnyomás hirtelen akár 50-60 Hgmm-re emelkedik ami, komoly panaszokat okoz. A szem és környéke fájdalmassá válik, a szemgolyó vörös és kemény. A pupilla kitágul, a beteg látása ködössé válik, szivárványszínű karikát is láthat a fényforrás körül. Általános tünetek is megfigyelhetők, mint a féloldali fejfájás, rosszullét, hányás. A diagnózist a szemnyomás mérése és a szem vizsgálata teszi egyértelművé.

Elsődleges veleszületett glaukóma

A gyermek szeme könnyezik, fényre érzékeny. A megbízható diagnózist gyakran csak a gyermek altatásban történő vizsgálatával lehet meghatározni. A túl nagy szemű csecsemőket mindenképpen el kell vinni szemorvoshoz!

Hogyan kezeljük a zöldhályogot?

A glaukóma kezelésének az a célja, hogy megelőzzük a további károsodást, sajnos a már elpusztult látóidegsejteket meggyógyítani nem lehetséges. Az elsődleges nyitott zugú glaukóma kezelésének egyetlen bizonyítottan hatékony módja a szemnyomás megfelelő mértékű csökkentése. (A szemnyomást 18 Hgmm alatt kell tartani, és a napi ingadozás is legfeljebb 4 Hgmm lehet.)

A kezelést legtöbbször szemnyomás csökkentő szemcseppekkel kezdjük. A szemcseppek a szembelnyomás csökkentését vagy a csarnokvíz termelésének mérséklésével, vagy a csarnokvíz elvezetés fokozásával érik el.

Az utóbbi években egyre elterjedtebbé váltak a kombinált hatóanyagú szemnyomás csökkentő szemcseppek, amelyek két különböző hatóanyagot tartalmaznak közös oldatban, így a napi cseppentés számának növelése nélkül fokozható a szemnyomás csökkentő hatás.

Ha a szemcseppek alkalmazásával nem érjük el a megcélzott szemnyomást, lézerkezelés, vagy műtéti beavatkozás jön szóba. A trabekuláris lézerkezelés nyomáscsökkentő hatása kisebb, és hatástartama csupán 2-3 év. A leggyakrabban végzett szemnyomás csökkentő műtét a trabekulektómia során a csarnokvíz fokozatos kiáramlását biztosító, csatornát készítenek, ami a csarnokvizet a kötőhártya alá vezeti, ahonnan a vénás rendszeren keresztül szívódik fel.

Súlyos esetekben lehetőség van csarnokvíz elvezető implantátumok beültetésére is.

Az acut glaukómás roham sürgős eset, azonnal kezelni kell. Elsődlegesen a szemnyomást kell gyógyszeresen csökkenteni, valamint a fájdalmat csillapítani. A pupilláris blokk megszüntetésére a szivárványhártyán egy nyílást készítenek, amely biztosítja a csarnokvíz áramlását az elülső és a hátsó csarnok között. Manapság ezt a beavatkozást döntő többségében lézer segítségével végzik.

Fotó: eye-care-inc.com

A veleszületett glaukóma kezelése mindig műtéttel történik.

A másodlagos glaukómák kezelése a fennálló alapbetegség kezelésétől függ, de a szemnyomás csökkentése a fenti elvek az irányadók.

Mire figyeljünk?

Panaszmentesség esetén is javasolt 40 éves kor felett 2 évente szemészeti szűrővizsgálaton részt venni. Veszélyeztetettség esetén évente méressük meg szemnyomásunkat! Másodlagos zöldhályogra hajlamosító tényezők (korábbi szemsérülések, folyamatos szteroid terápia stb.) mellett is évi rendszerességgel vizsgáltassuk meg a szemünket!

Az elsődleges nyitott zugú glaukóma kezelése évtizedekig is eltarthat. Eredményes azonban csak akkor lehet, ha pontosan betartjuk a szemorvos utasításait, a cseppentés pontos rendjét. A kezelés egyszerűsítése miatt érdemes a több hatóanyagot tartalmazó kombinált szemcseppek használata. Figyeljünk a szemcseppentés helyes technikájára!

Heveny glaukómás roham gyanúja, jellegzetes tünetei esetén azonnal forduljunk szemorvoshoz, különben végzetes látásvesztés alakulhat ki!

Egyszerű, „hétköznapi” gyógyszereknek is lehet szemnyomás emelő mellékhatása, ezért új gyógyszeres kezelés megkezdése előtt konzultáljunk szemorvosunkkal!

Irodalom:

  1. Dong ZM, Wollstein G, Schuman JS.: Clinical Utility of Optical Coherence Tomography in Glaucoma. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2016 Jul 1;57(9):OCT556-67.
  2. Geffen N, Ofir S, Belkin A, Segev F, Barkana Y, Kaplan Messas A, Assia EI, Belkin M.: Transscleral Selective Laser Trabeculoplasty Without a Gonioscopy Lens. J Glaucoma. 2016 Sep 15
  3. Khawaja AP, Springelkamp H, Creuzot-Garcher C, Delcourt C, Hofman A, Höhn R, Iglesias AI, Wolfs RC, Korobelnik JF, Silva R, Topouzis F,: European Eye Epidemiology (E³) Consortium.: Associations with intraocular pressure across Europe: The European Eye Epidemiology (E3) Consortium. Eur J Epidemiol. 2016 Sep 9.
  4. Lanzl IM, Poimenidou M, Spaeth GL.: Possibilities and limitations of eye drops for glaucom therapy. Ophthalmologe. 2016 Sep 7. German.
  5. Widder RA, Dietlein TS.: Surgical options before and after trabectome surgery: Impact of previous surgeries, possibilities of revision surgery and complication management. Ophthalmologe. 2016 Sep 5.
Kapcsolódó cikkek
Az étrend hatása a szembetegségek kockázatára
Az életkor előrehaladtával a látás romlása természetes folyamat, de ennek üteme számos dologgal lassítható. Többek között a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk szemünk egészségéért,...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Mi a szürkehályog? - Kialakulása, kockázatai, tünetei, kezelése, megelőzése.
A szürkehályog (cataracta, ’vízfüggöny’) a szemlencse elszürkülésével és jelentős, fokozatos látásromlással járó betegség. Gyakorisága miatt fontos, hogy minél többet tudjunk a...
Dr. Volner Veronika2016/09/13
Zöldhályog - mit tehetek ellene?
Mit kell tudni a zöldhályogról (glaukómáról)? Mit lehet tenni ellen?
Dr. Gulyás Tamás2013/10/03
Hogyan őrizhetjük meg szemünk egészségét?
Látásunk az életkorral romlik, ebben a genetika mellett a környezeti hatásoknak is jelentős szerepe lehet. Magunk is sokat tehetünk szemünk egészségének megőrzése érdekében.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Szemészeti szűrővizsgálatok
A szemészeti szűrővizsgálat elsősorban a látászavarok kimutatása és korrekciója érdekében történik, de felmérik a szem állapotát, amely során a szervezet egyéb megbetegedésére jellemző...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Lézeres látásjavító műtétek
A lézeres látásjavító műtétek lényege, hogy a szaruhártya vastagságát, s így a szem törőerejét úgy módosítják, hogy az adott szembe beérkező fénysugarak a retinán egyesüljenek.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Mi a vakság leggyakoribb oka? - Tudnivalók a sárgafolt időskori elfajulásáról (a makula degenerációról)
Hazánkban a vaksági statisztikákban vezető helyen szerepel a makula degeneráció (részaránya 22-25%). Mit kell tudni erről a különös szembetegségről, mit tehet a megelőzése érdekében....
Dr. Volner Veronika2016/02/16
Szemtorna, látástréning
A szemerősítő torna, szemjóga az alternatív, természetes gyógymódok közé tartozik. Mi az igazság a kutatások fényében? Mennyire eredményes a szemtorna?
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Hogyan kell a szemcseppeket használni?
Amikor szemcseppet cseppentünk a szemünkbe, valamilyen gyógyhatású folyadékot juttatunk a szemgolyóra vagy a szemhéj belső oldalára, amely pár perc alatt felszívódva fejti ki hatását. Fontos...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Milyen speciális szabályai vannak a kontaktlencse viselésének?
A kontaktlencse viselését mindig szakorvosi vizsgálatnak kell megelőznie. A kontaktológus a látásunknak és életmódunknak legmegfelelőbb lencsét ajánlja. Az orvos megtanítja a lencse behelyezésének...
Dr. Volner Veronika2016/09/26
A szürkehályogműtét, műlencse típusok
A szürkehályog oka a szemlencse fehérjeszerkezetének megváltozása, mely fokozatos látásromlással jár. Amikor a látáscsökkenés már akadályt jelent a mindennapi tevékenységünk végzésében,...
Dr. Volner Veronika2016/09/26
Kontaklencse-viselés: hogyan használjuk és hogyan ne?
A kontaktlencsék egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget, tekintettel a számos előnyre, amelyet nyújtanak. Használata előtt azonban mindenképp kérjük ki szakember tanácsát!
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Web Analytics