Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

A szürkehályogműtét, műlencse típusok

A szürkehályog oka a szemlencse fehérjeszerkezetének megváltozása, mely fokozatos látásromlással jár. Amikor a látáscsökkenés már akadályt jelent a mindennapi tevékenységünk végzésében, műtéti megoldás jön szóba.

Szerző: Dr. Volner Veronika | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-09-26

A szürkehályogműtétről

Bármely életkorban végrehajtható. Egyszerű, 15-20 perces beavatkozás, amelyet helyi érzéstelenítésben (gyermekeknél altatásban), végeznek.

Az orvos egy apró, kb. 2 mm-es bemetszést ejt a szemen, így távolítja el az elhomályosult szemlencsét. A műtétet napjainkban fejlett technológiájú készülékekkel, általában ultrahang energiával végzik, de már hazánkban is történik ún.”lézeres” szürkehályogműtét. Az eltávolított szemlencse helyére egyénre tervezett dioptriájú akrilból, vagy szilikonból készült műlencsét ültetnek be. A műtét után néhány órával a páciens már haza is mehet. A műtét után antibiotikum tartalmú és gyulladáscsökkentő szemcseppeket kell használni, és fontos a műtétet követő napon a szemorvosnál ellenőrző vizsgálaton megjelenni. 2-3 nap múlva már a legtöbb mindennapi tevékenység gond nélkül folytatható.

Fotó: shutterstock.com

Várható eredmények, műlencse típusok

A látásélesség röviddel a műtét után kezd helyreállni, de pár napig még homályos lehet. Napjainkban a páciens igényétől függően lehetőség van egyfókuszú és több fókuszú ún. multifokális műlencse beültetésre is. Az egyfókuszú műlencse távolra biztosít éleslátást, olvasószemüvegre műtét után is szükség lesz.

A multifokális műlencsék segítségével a közeli, a középtávoli (pl. számítógép) és a távoli látás is egyszerre élessé válik, ilyenkor olvasószemüvegre sem lesz szükség. A szaruhártya görbületi szabálytalanságából adódó asztigmia („tengelyferdülés”) is korrigálható tórikus típusú műlencsékkel. A megfelelő típusú beültetendő lencsét az operáló orvossal történő konzultáció alapján, a páciens igényeit és elvárásait figyelembe véve választják ki.

Kockázatok

A fejlett technológiájú műlencsék anyaga és alaki kiképzése biztosítja a műlencse hosszú távú, életre szóló stabil helyzetét a szemlencse tokjában, ezzel biztos látási eredményt nyújtva. A műtét után évekkel, vagy hónapokkal előfordulhat a lencse hátsó tokjának elhomályosodása („másodlagos hályog”). Ez egy egyszerű néhány perces lézeres eljárással orvosolható. A szürkehályog műtétnél csekély a súlyos szövődmények kockázata. A legtöbb lehetséges szövődmény (fertőzés, vérzés) általában gyógyszeresen kezelhető.

Irodalom:

  1. Filipec M, Filipová L, Holubová A, Hlinomazová Z.: Outcomes of Trifocal Toric Lens Implantation in Cataract Patients. Cesk Slov Oftalmol. 2016 Fall;72(3):58-64.
  2. Kanellopoulos AJ, Asimellis G.: Standard manual capsulorhexis / Ultrasound phacoemulsification compared to femtosecond laser-assisted capsulorhexis and lens fragmentation in clear cornea small incision cataract surgery. Eye Vis (Lond). 2016 Jul 29;3:20.
  3. Lee S, Choi M, Xu Z, Zhao Z, Alexander E, Liu Y: compared with amultifocal intraocular lens. Clin Ophthalmol. 2016 Jun 2;10:1031-8,
  4. Papaliodis GN, Nguyen QD, Samson CM, Foster CS.: Intraocular lens tolerance in surgery for cataracta complicata: assessment of four implant materials. Semin Ophthalmol. 2002 Sep-Dec;17(3-4):120-3.
Kapcsolódó cikkek
Hogyan őrizhetjük meg szemünk egészségét?
Látásunk az életkorral romlik, ebben a genetika mellett a környezeti hatásoknak is jelentős szerepe lehet. Magunk is sokat tehetünk szemünk egészségének megőrzése érdekében.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Sárgafolt-degeneráció, szürkehályog
Korunk előrehaladtával látásunk is romlik. Ennek a látásromlásnak több oka van, amelyek közül az első számú a szemlencse rugalmasságának csökkenése. E mellett fontos szerepet játszik...
Dr. Gulyás Tamás2013/10/04
Az étrend hatása a szembetegségek kockázatára
Az életkor előrehaladtával a látás romlása természetes folyamat, de ennek üteme számos dologgal lassítható. Többek között a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk szemünk egészségéért,...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Szemtorna, látástréning
A szemerősítő torna, szemjóga az alternatív, természetes gyógymódok közé tartozik. Mi az igazság a kutatások fényében? Mennyire eredményes a szemtorna?
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Mi a szürkehályog? - Kialakulása, kockázatai, tünetei, kezelése, megelőzése.
A szürkehályog (cataracta, ’vízfüggöny’) a szemlencse elszürkülésével és jelentős, fokozatos látásromlással járó betegség. Gyakorisága miatt fontos, hogy minél többet tudjunk a...
Dr. Volner Veronika2016/09/13
Hogyan kell a szemcseppeket használni?
Amikor szemcseppet cseppentünk a szemünkbe, valamilyen gyógyhatású folyadékot juttatunk a szemgolyóra vagy a szemhéj belső oldalára, amely pár perc alatt felszívódva fejti ki hatását. Fontos...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Kontaklencse-viselés: hogyan használjuk és hogyan ne?
A kontaktlencsék egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget, tekintettel a számos előnyre, amelyet nyújtanak. Használata előtt azonban mindenképp kérjük ki szakember tanácsát!
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Milyen speciális szabályai vannak a kontaktlencse viselésének?
A kontaktlencse viselését mindig szakorvosi vizsgálatnak kell megelőznie. A kontaktológus a látásunknak és életmódunknak legmegfelelőbb lencsét ajánlja. Az orvos megtanítja a lencse behelyezésének...
Dr. Volner Veronika2016/09/26
Lézeres látásjavító műtétek
A lézeres látásjavító műtétek lényege, hogy a szaruhártya vastagságát, s így a szem törőerejét úgy módosítják, hogy az adott szembe beérkező fénysugarak a retinán egyesüljenek.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Szemészeti szűrővizsgálatok
A szemészeti szűrővizsgálat elsősorban a látászavarok kimutatása és korrekciója érdekében történik, de felmérik a szem állapotát, amely során a szervezet egyéb megbetegedésére jellemző...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Mi a vakság leggyakoribb oka? - Tudnivalók a sárgafolt időskori elfajulásáról (a makula degenerációról)
Hazánkban a vaksági statisztikákban vezető helyen szerepel a makula degeneráció (részaránya 22-25%). Mit kell tudni erről a különös szembetegségről, mit tehet a megelőzése érdekében....
Dr. Volner Veronika2016/02/16
Web Analytics