Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

A termékenységet szolgáló étrend, életmód

A termékenységet az étrend összességében, de egyes tápanyagok, élelmiszerek, sőt, még a környezeti szennyezőanyagok is képesek befolyásolni. Íme, néhány jó tanács az étkezéssel kapcsolatban, ha gyermekvállalásra készülsz.

Szerző: Dobos-Kufcsák Judit | Lektor: Dr. Biró György, Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-07-29

A mediterrán étrend áldásos hatása

Számos kutatás vizsgálja, melyik az az étrend, amely a termékenységet a leginkább támogatja, s úgy tűnik, a mediterrán étrend ezen a területen is igen kedvező hatású. Hogy miben is más ez, mint a nyugati típusú étrend? Gazdag színes, változatosan elkészített zöldségekben és gyümölcsökben, (hidegen sajtolt) növényi olajokban, mint amilyen az olívaolaj, emellett a halak és tengeri élőlények széles skáláját vonultatja fel, és mértékletes a túlságosan feldolgozott élelmiszerek, sós snackek, édességek tekintetében.

Nézzük meg közelebbről a leendő kismamák javasolt étrendjét!


Teljes értékű gabonák:

A teljes kiőrlésű gabonaféléket soroljuk ide (pl. teljes kiőrlésű rozskenyér, gabonapehely, tészta, palacsinta, galuska vagy akár a barnarizs), amelyek a gabonaszem minden részét, a korparészt (héját), a csírát, illetve a magbelsőt is tartalmazzák. A szénhidrátok ideális forrásai, hiszen rosttartalmuknak köszönhetően nem okoznak hirtelen vércukorszint-emelkedést, és a testsúly megőrzésében is szerepük lehet. Jó forrásai a B-vitaminoknak. Fogyaszd ezeket naponta többször is!

Zöldségek, gyümölcsök:

Különböző, antioxidáns hatású anyagokat tartalmaznak, amelyek védik az ivarsejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A citrusfélék, a paprika, paradicsom és a káposztafélék a szintén antioxidáns C-vitaminban gazdagok. A zöld leveles zöldségek kitűnő folsavforrások, ami elengedhetetlen a magzat fejlődéséhez. Erre már akkor is különös figyelmet szükséges fordítanod, amikor még csak családot terveztek, hiszen nem tudhatod, pontosan mikor fogansz meg, de már azt megelőzően fontos a kellő folsav-ellátottságod. Fogyassz minél több (lehetőleg idényjellegű) zöldséget és gyümölcsöt!

Sovány húsfélék:

A termékenységhez és a magzat megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen vas jól hasznosuló formájának forrásai. Ugyan a húsok és egyéb állati eredetű fehérjeforrások fogyasztását nem tanácsos túlzásba vinni, a vasfelvétel és a minőségi fehérjeellátottság érdekében naponta fogyaszd ezeket is! Érdemes kihasználni azt a lehetőséget, hogy csekély mennyiségű hús is elősegíti a növényi források egyébként rosszul felszívódó vastartalmának hasznosulását.

Halak:

A termékenységben kiemelt szerepük van az ómega-3 zsírsavaknak, amelyek egyik fő étrendi forrásai a halak, különösképp a tengeri halak. Várandósságot tervezve hetente többször is érdemes őket az étrendbe illesztened.

Növényi olajak és olajos magvak:

A repceolaj, lenmagolaj, dióolaj ómega-3 zsírsavakban gazdag, míg az olívaolaj és más hidegen sajtolt olajak és a diófélék egyéb, kedvező hatású telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Ezen kívül a növényi olajak és olajos magvak az reprodukciós folyamatokat támogató E-vitaminnak is jó forrásai.

Tejtermékek:

Ebben az időszakban válaszd a teljes (normál) zsírtartalmú tejet és tejtermékeket! A tejtermékek ideális kalcium- és D-vitamin-források, mindkettő kiemelten fontos az anya és a magzat számára is.

Fotó: shutterstock.com

Amit érdemes elkerülnöd a gyermekáldás érdekében

Egyes környezeti szennyezőanyagok káros hatással lehetnek a reprodukciós folyamatokra és a magzat fejlődésére.

Ide tartozik a gabonaféléket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket megtámadó gombák által termelt aflatoxin, amely magzatkárosító és daganatkeltő hatással bír. Éppen ezért a feldolgozott élelmiszerekben a szintjét hatóságilag folyamatosan ellenőrzik, ilyen toxint tartalmazó élelmiszer nem kerülhet forgalomba.

A zöldségek és gyümölcsök esetében a növényvédő-szerek, peszticidek és azok maradványai okozhatnak problémát a gyermekvállalás és várandósság során, ezért ebben az időszakban különösen javasolt alaposan megtisztítani a fogyasztás előtt a terményeket, illetve lehetőség szerint organikus („bio”) zöldségeket, gyümölcsöket vásárolni.

A nehézfémek a szervezetben felhalmozódnak, és a placentán átjutva károsíthatják a magzat fejlődését. A higanyt nagyobb mennyiségben a nagy testű, ragadozó halak tartalmazzák (pl.: cápa, kardhal, királymakréla, stb.). Szerencsére ezekkel a hazai körülmények között ritkán találkozol, de helyettük részesítsd előnyben a lazacot, szardíniát, tilápiát, tőkehalat, és más halfajtákat!

Az élelmiszerek csomagolóanyagai által hordozott kemikáliák közül kiemelhetők a ftalátok, és a BPA (biszfenol A), amelyek a műanyagokban, PET palackokban találhatók. Ugyan ezen anyagok kioldódása szigorú szabályozás alatt áll, a várandósság tervezésekor érdemes csökkentened a palackozott víz és italok fogyasztását, és kerülnöd a készételek műanyag edényekben történő melegítését (helyettük használhatsz például üvegedényt a mikrohullámú sütőben).

Összegzés

A természetes termékenységet támogathatod a megfelelően változatos, kiegyensúlyozott étrenddel. A mediterrán étrend alapelveit megfogadva fogyassz minél több zöldséget, teljes értékű gabonát, hetente többször halat, a növényi olajakat pedig használd változatosan! Ezzel együtt kerüld a túlságosan feldolgozott élelmiszereket, gyorsételeket és édességeket! Mindezekkel fontos lépést tehetsz a sikeres családalapítás felé.

Főbb irodalmi források:

Fontana R, Della Torre S: The Deep Correlation between Energy Metabolism and Reproduction: A View on the Effects of Nutrition for Women Fertility. Nutrients. 2016. 8(2):87. doi:10.3390/nu8020087.

Hosseini B, Eslamian G: Association of Dietary Factors With Male and Female Infertility: Review of Current Evidence. Thrita. 2014. 3 (3): e20953. doi: 10.5812/thrita.20953

Sharma R, Biedenharn KR, Fedor JM et al.: Lifestyle factors and reproductive health: taking control of your fertility. Reproductive Biology and Endocrinology : RB&E. 2013. 11:66. doi:10.1186/1477-7827-11-66.

Kapcsolódó cikkek
PCOS és életmód
“Élj egészségesen!” Könnyű mondani. A szőrösödés, vérzészavar vagy az elhízás viszont már kellő ösztönzést adhat az életmódváltáshoz. A PCO szindróma esetén ugyanis nagy jelentősége...
Dr. Tóth Ágnes2015/10/12
Az elhízás és a férfi meddőség összefüggései
Tudtad, hogy a túlsúlyos férfiaknak gondjuk lehet a nemzőképességgel? A reprodukciós képességet jelentősen befolyásolja a tápláltsági állapotunk, a súlyfelesleg pedig feltehetőleg a férfi...
Dobos-Kufcsák Judit2016/07/28
A táplálkozás hatása a férfiak termékenységére
Egyre több bizonyíték utal arra, hogy egyes tápanyagok speciálisan befolyásolják a férfiak termékenységét. Lássuk, milyen összefüggés van a férfiak táplálkozása és a spermiumok minősége...
Dobos-Kufcsák Judit2016/07/28
A mediterrán étrend kedvező hatása az időskori fizikai-szellemi állapotra
Napjainkban szinte minden nap újabb és újabb „csodadiétákba” botlunk, amelyeknek általában egy közös vonásuk van: mindegyik azt ígéri, hogy aki az adott diétát követi, egészségesebb...
Moharos Melinda2015/08/28
Az étkezési szokások és az egészség közti összefüggések
Az egészséges táplálkozás során nem csak arra kell figyelmet fordítanunk, hogy mit eszünk, hanem az étkezések gyakoriságára és rendszerességére egyaránt. Hányszor együnk egy nap? Miért...
Dr. Magony Mónika, Tóth Bernadett2015/07/16
A rendszeres nőgyógyászati vizsgálat életet menthet
A méhnyakrák az európai nők körében a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, ennek ellenére az egyik legjobban megelőzhető és gyógyítható elváltozás is a szűrővizsgálatok...
Dr. Mosberger Eszter2015/10/14
Mi történik a nőgyógyásznál?
Kevés szakma említése kelt olyan szorongást, mint a jegyellenőröké, a fogorvosoké vagy a nőgyógyászoké. Az alábbi ismeretek és tanácsok a nőgyógyászokkal kapcsolatos szorongást hivatottak...
Dr. Tóth Ágnes2015/10/19
Az étrenddel összefüggő betegségek és a termékenység kapcsolata
Gondoltad volna, hogy egyes, a táplálkozásunkkal szorosan kapcsolatban álló betegségek akár a nemzőképességre is hatással lehetnek? Olvass tovább, ha szeretnél a témáról többet megtudni!
Dobos-Kufcsák Judit2016/07/29
A PCOS és táplálkozásunk összefüggései
Tudtad, hogy a PCOS elsőszámú kezelési módszere az életmódváltás? Tudj meg többet arról, hogyan érdemes táplálkoznod, ha te is érintett vagy ebben a betegségben!
Dobos-Kufcsák Judit2016/07/29
A testsúly hatása a nők termékenységére
A testsúlyunkra legtöbbször csak esztétikai kérdésként gondolunk. De gondoltad volna, hogy a testtömeg és a testzsír mennyisége arra is hatással van, hogy egy nő képes-e megfoganni?
Dobos-Kufcsák Judit2016/07/29
Web Analytics