Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

A táplálkozás hatása a férfiak termékenységére

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy egyes tápanyagok speciálisan befolyásolják a férfiak termékenységét. Lássuk, milyen összefüggés van a férfiak táplálkozása és a spermiumok minősége között!

Szerző: Dobos-Kufcsák Judit | Lektor: Dr. Biró György, Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-07-28

Az élénkítő (?) koffein

A kávézás pozitív hatásairól egyre többet tudunk meg, ugyanakkor azt is feltételezik, hogy a koffein kedvezőtlenül hathat a nemzőképességre. Mivel jelenleg kevés bizonyíték támasztja alá a koffein negatív hatását a termékenységre, a koffeinfelvétel tekintetében érdemes a nemzetközi ajánlást figyelembe venni a családtervezés idején: naponta legfeljebb 400 mg koffein fogyasztása javasolt. Ez nagyjából napi 4 csésze kávénak felel meg, de ne feledkezz meg róla, hogy a tea, a kóla, az energiaitalok és a csokoládé is tartalmaznak több-kevesebb koffeint, így ezeket is figyelembe kell venned.

Az alkohol káros hatásai

A túlzott alkoholfogyasztás a szervezet számos funkcióját károsítja. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy az alkohol ronthatja a spermiumok minőségi és mennyiségi jellemzőit, a hormonháztartásra gyakorolt hatása által csökkentheti a tesztoszteronszintet, a herékre pedig közvetlen károsító hatást is gyakorolhat. Egyes tanulmányok szerint azonban a mértékletes (alkalmanként, naponta legfeljebb 2 egység, hetente összesen legfeljebb 14 egység, egyenletesen elosztva, illetve „alkoholmentes” napokat hagyva a hét során *) alkoholfogyasztás még nem jelent veszélyt a férfiak termékenységére, és a huzamosabb ideje nagyivók esetében is visszafordíthatók a káros hatások az absztinencia megteremtésével.

*: Egy egységnyi, azaz 10 ml, vagy 8 g alkohol van: 25 ml 40 alkohol%-os égetett szeszesitalban, 76 ml 13% alkoholt tartalmazó borban, 250 ml 4 alkohol%-os sörben.

Fotó: shutterstock.com

A szója befolyásolja a hormonháztartást?

A szója izoflavonokat tartalmaz, amelyek a szervezetünkben található ösztrogénhez hasonló, úgynevezett fito-ösztrogén vegyületek (’fito’ jelentése: ’növényi’). Egyes feltételezések szerint a szója izoflavonjai megzavarhatják a nemi hormonok egyensúlyát és a spermiumok koncentrációjának csökkenését eredményezhetik. Ugyanakkor a kutatások eredményei máig ellentmondásosak, a kedvezőtlen hatások pedig vélhetően csak nagyobb mennyiségű szójafogyasztás esetén jelentkezhetnek. Jelenlegi tudásunk szerint a szójabab és az abból készült termékek (szójatej, tofu, szójaszósz, miso, stb.) mértékletes (napi kb. 150 g tofunak megfelelő mennyiséget nem meghaladó) fogyasztása részét képezheti a férfiak kiegyensúlyozott étrendjének is.

Nem mindegy, milyen típusú zsiradékok kerülnek az asztalra

A spermiumok minőségét és így a termékenységet is befolyásolja az étrendünkben jellemző zsírsavak aránya. Az ómega-6 és ómega-3 zsírsavaknak az előbbiek irányában eltolódott aránya károsan hat a termékenységre, egyes halakban és növényi olajokban (pl. repceolaj) található ómega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be a spermiumok egészségében. Ezzel szemben a zsíros húsokban, tejtermékekben található telített zsírsavak, valamint a bő zsiradékban sütött termékekben (például: rántott hús, rántott sajt, hasábburgonya, lángos), az ipari margarinnal készült kekszekben, süteményekben jellemző transz-zsírsavak túlzott felvétele károsíthatja mind a spermiumok minőségét, mind azok koncentrációját.

A „napfény-vitamin” szerepe

A nagyobb mennyiségben a napsütés hatására, a bőrben keletkező D-vitaminnak a reprodukciós folyamatokra is hatása van. Hiányában mind a spermiumok, mind a férfi nemi hormonok egyensúlya is kárt szenvedhet. Mivel a D-vitamin-szükségletünket kizárólag ételekből fedezni igen nehéz, a célzott pótlása fényszegény, téli időszakban indokolt lehet, Adagolásáról egyeztetni célszerű orvosoddal, gyógyszerészeddel vagy dietetikusoddal.

Az antioxidánsok védő hatása

A spermiumok különösen ki vannak téve a szabad gyökök okozta károsodásnak. Ha a táplálkozással nem biztosítjuk a megfelelő antioxidáns-ellátottságot, az a termékenység csökkenéséhez vezethet. Antioxidáns hatású a citrusfélékben, paprikában található C-vitamin, valamint az E- és A-vitamin. Jelentős E-vitamin-forrásnak számítanak a különféle növényi olajok (pl. búzacsíra-, tökmag-, szója-, napraforgóolaj stb.), a diófélék (pl. dió, mogyoró, mandula), a búzacsíra, illetve az avokádó. Az A-vitamin forrásai közé tartoznak a belsőségek (máj, vese, szív), a tojássárgája, a tengeri halak, a tej és a tejtermékek.

Az ásványi anyagok közül kiemelkedő szerepe van a szelénnek, amelyből többek között a halak, olajos magvak gabonafélék és a cinknek, amiben a húsok, kagylók, rákok tartalmaznak érdemi mennyiséget.

Ezen kívül egyéb, antioxidáns hatású anyagok is szerepet játszanak a spermiumok védelmében. A táplálkozásunkkal a zöldségekből, gyümölcsökből bőségesen hozzájuthatunk olyan, a sejteket védő antioxidánsokhoz, mint amilyen például a paradicsomban található likopin. Szervezetünk is előállít antioxidáns hatású anyagokat, amelyek közül néhánynak a hiányát megfigyelték a meddőséggel küzdő férfiak esetében, ilyenek a karnitin, a Q10-koenzim vagy a glutation (egy három aminosavból álló, antioxidáns hatású fehérje). Indokolt lehet ezek célzott pótlása is a termékenység növelése érdekében.

Összefoglalás

Az bizonyos, hogy egyes ételek vagy tápanyagok önmagukban nem képesek a meddőséget gyógyítani, viszont egy jól összeállított étrend növelheti a férfiak termékenyítő képességét. Egy kellően változatos, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes értékű gabonákban gazdag, sovány húsokat és halakat rendszeresen tartalmazó étrend, valamint a szükség szerinti D-vitamin-pótlás hozzájárulhat a férfiak termékenyítő képességének megőrzéséhez is.

Főbb szakirodalmi források:

Delimaris I, Piperakis SM: The Importance of Nutritional Factors on Human Male Fertility: A Toxicological Approach. Journal of Translational Toxicology. 2014. 1: 52–59. doi: 10.1166/jtt.2014.1006

Collins GG, Rossi BV: The impact of lifestyle modifications, diet, and vitamin supplementation on natural fertility. Fertility Research and Practice. 2015. 1:11 doi: 10.1186/s40738-015-0003-4

Hosseini B, Eslamian G: Association of Dietary Factors With Male and Female Infertility: Review of Current Evidence. Thrita. 2014. 3 (3): e20953. doi: 10.5812/thrita.20953

Sharma R, Biedenharn KR, Fedor JM et al.: Lifestyle factors and reproductive health: taking control of your fertility. Reproductive Biology and Endocrinology : RB&E. 2013. 11:66. doi:10.1186/1477-7827-11-66.

Yao DF, Mills JN: Male infertility: lifestyle factors and holistic, complementary, and alternative therapies. Asian Journal of Andrology. 2016. 18 (3):410-428. doi: 10.4103/1008-682X.175779

Kapcsolódó cikkek
Az étkezési szokások és az egészség közti összefüggések
Az egészséges táplálkozás során nem csak arra kell figyelmet fordítanunk, hogy mit eszünk, hanem az étkezések gyakoriságára és rendszerességére egyaránt. Hányszor együnk egy nap? Miért...
Dr. Magony Mónika, Tóth Bernadett2015/07/16
Az alkoholos italok fogyasztásának rövid- és hosszú távú hatásai
Sokan úgy vélik, hogy az alkoholfogyasztás az emberiséggel egyidős. Az biztos, hogy amióta felfedték kedélyállapotra gyakorolt hatását, a fermentált nedűk sokak által kedvelt itallá váltak.
Kiss-Tóth Bernadett2015/06/19
A szója táplálkozástani megítélése
A szója heves vitákat, érzelmeket kiváltó növény, amely elsősorban az ázsiai emberek étrendjében bír hagyományokkal, hazai viszonylatban inkább húspótlóként a vegetariánus étrendben...
Schmidt Judit2013/10/01
Az alkohol rabságában
Egy szokás akkor válik szenvedéllyé, ha folyamatos és erős vágy jelenik meg, ami minden mással szemben előnyt élvez. Hazánkban a minősített alkoholbetegek száma több mint félmillió személy!
Ács Eszter2015/09/08
A zsírban oldódó vitaminok szerepe a táplálkozásban
A zsírban oldódó vitaminok a szervezetben hosszabb ideig raktározódnak, kiürítésükre jóval később kerül sor, mint a vízben oldódó vitaminoknak, amelyekből csak igen kevés vagy semmi nem...
Schmidt Judit2015/07/24
Az antioxidánsok szerepe a táplálkozásban
Egyre több szó esik az antioxidánsok szükségességéről. Nemcsak táplálkozási hírekben, de a kozmetikai ipar termékei révén is gyakran emlegetett összetevők. Maga a szó inkább gyűjtőfogalom,...
Schmidt Judit2013/10/01
A kávé egészségre gyakorolt hatásai
A kávé mindennapjaink részét képezi, még akkor is lépten-nyomon találkozhat az illatával, ha nem is fogyasztja vagy nem rendszeresen. Sokak számára a nap indításához elengedhetetlen kellék,...
Schmidt Judit2013/10/03
Az étrenddel összefüggő betegségek és a termékenység kapcsolata
Gondoltad volna, hogy egyes, a táplálkozásunkkal szorosan kapcsolatban álló betegségek akár a nemzőképességre is hatással lehetnek? Olvass tovább, ha szeretnél a témáról többet megtudni!
Dobos-Kufcsák Judit2016/07/29
Az elhízás és a férfi meddőség összefüggései
Tudtad, hogy a túlsúlyos férfiaknak gondjuk lehet a nemzőképességgel? A reprodukciós képességet jelentősen befolyásolja a tápláltsági állapotunk, a súlyfelesleg pedig feltehetőleg a férfi...
Dobos-Kufcsák Judit2016/07/28
Web Analytics