Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Mi történik a nőgyógyásznál?

Kevés szakma említése kelt olyan szorongást, mint a jegyellenőröké, a fogorvosoké vagy a nőgyógyászoké. Az alábbi ismeretek és tanácsok a nőgyógyászokkal kapcsolatos szorongást hivatottak oldani.

Szerző: Dr. Tóth Ágnes | Lektor:
Publikálás dátuma: 2015-10-19

Nőgyógyászt két esetben szokás felkeresni: ha valami nőgyógyászati jellegű panaszod van, vagy ha semmilyen panaszod nincs, csak itt az ideje az éves ellenőrzésnek.

Hogyan készülj fel?

A nőgyógyászati vizsgálatra érdemes felkészülni. Ha nincs panaszod, a vizsgálatot leginkább a vérzésedet megelőző vagy annak elmúltát követő hétre érdemes időzíteni. A vizsgálat előtt csak általános tisztálkodásra kerüljön sor, hüvelyöblítésre semmiképp! Vérzési vagy váladékozási panasz esetén semmi esetre se próbáld meg eltüntetni ezek nyomait! A vizsgálat előtti napon már lehetőleg ne történjen szexuális aktus.

Miről fogtok beszélgetni?

A nőgyógyász mindenekelőtt beszélgetni fog veled. Lesznek olyan kérdései, amikre érdemes előre felkészülni. Például:

Van-e valami panaszod?

Hány évesen kezdtél menstruálni?

Milyen gyakran szoktál menstruálni?

Mikor kezdődött a legutóbbi vérzésed?

Volt-e már szexuális kapcsolatod?

Ha neked is vannak kérdéseid, írd le őket még otthon, nyugalomban és vidd magaddal a vizsgálatra! Érdemes menstruációs naptárt is vezetni és azt is magaddal vinni.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A beszélgetés és az adatfelvétel után a panaszoktól függően vizsgálatra is sor kerülhet. A nőgyógyászati vizsgálat egy erre a célra készített, lábtartókkal ellátott vizsgálószéken történik, amin hátradőlve, terpesztett térdekkel kell elhelyezkedni. A kiszolgáltatottságot némiképp csökkenti, ha a vizsgálat napján szoknyába öltözöl. Ez esetben csak az alsóneműt kell levenni, a szoknya rajtad maradhat a vizsgálat alatt.

Fotó: shutterstock.com

A vizsgálat a külső nemi szervek megtekintésével kezdődik. Ezután kerül sor a hüvelyfalak és a méhnyak megtekintésére. Mivel ezek a szervek nem látszanak kívülről, szükség van egy hüvelytükör nevű eszközre, ami a hüvelybe vezetve hozzáférhetővé teszi ezeket. Az ily módon feltárt hüvelyből, illetve a méhnyakról lehet indokolt esetben egy pici vattapálcával, kefével, illetve lapoccal mintát venni mikrobiológiai (kórokozó-kimutatási), illetve citológiai (sejtkórtani) vizsgálatokhoz. Ezután egy kolposzkóp nevű, mikroszkóp-szerű eszközzel a nőgyógyász alaposan megtekinti a méhnyakad felszínét. Ehhez a megtekintéshez ecetsavas, illetve jódoldatos ecsetelés is tartozik. Ha mindezek megtörténtek, a hüvelytükröt eltávolítják a hüvelyből és a kismedence kétkezes tapintásos vizsgálatára kerül sor. Ilyenkor a nőgyógyász egyik kezének két ujját a hüvelybe vezeti, a másik kezével pedig a hasfal felől vizsgál. A két keze között kitapintja a kismedencében található szerveket és azok környezetét. A nőgyógyászati vizsgálat általában nem jár fájdalommal. Szűz páciensek esetében a tapintásos vizsgálatot végbélen keresztül szokták elvégezni.

Szükség esetén a vizsgálatot ultrahang vizsgálat is kiegészítheti, amit a helyzettől függően hüvelyi vagy hasi vizsgálófejjel végeznek. Előbbi egy ujjnyi vastag hosszúkás botra, utóbbi egy sörték nélküli lapos ecsetre emlékeztethet. Az ultrahang terjedési tulajdonságai miatt a vizsgálófej és az azzal érintkező testrészek közé zselét kennek. A maradék zselét a vizsgálat után a hasról le lehet törölni, a hüvelyből pedig a vizsgálat utáni órákban ragacsos váladékként távozik.

Az altesti vizsgálatok után kerül sor általában a mellek vizsgálatára. A húsz éves kortól ajánlott havi (menstruációt követő) önvizsgálathoz hasonlóan a nőgyógyász is elvégzi mindkét mell, valamint a hónaljak és a kulcscsont fölötti mélyedések tapintásos vizsgálatát.

Mi történik ezután?

A vizsgálatot követően immár teljesen felöltözve kerül sor az eredmények, eseteges további vizsgálatok, illetve a tennivalók megbeszélésére, tanácsadásra, receptek felírására, az ambuláns lap átadására. Ezen olvasható a vizsgálat összefoglalása és a rendelő elérhetősége is, amire a következő esedékes látogatás megszervezésekor lehet szükség.


Irodalom


  1. Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve a méhnyakrák szűrésének szempontjairól. Készítette: Szülészeti és Nõgyógyászati Szakmai Kollégium. Egészségügyi Közlöny 21/2009, 3643-3650.
  2. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közleménye szakmai irányelvek, protokollok, módszertani levelek érvényességi idejének meghosszabbításáról. Egészségügyi Közlöny 1/2012, 156-166.
  3. Dr. Döbrőssy L., Dr. Kékes E., Döbrőssy B., Dr. Németh E.: Szűrővizsgálatokról szakembereknek. Országos Tisztifőorvosi Hivatal, 2010.
  4. Dr. Péntek Z., Dr. Ormándi K., Dr. Forrai G.: A Magyar Radiológusok Társasága Emlődiagnosztikai Szekciója: Válasz a mammográfiáról szóló BMJ közleményre és a vele kapcsolatos magyar média reakciókra. 2014.02.27.
  5. ÁNTSZ: A népegészségügyi onkológiai nőgyógyászati szűrővizsgálatok (méhnyakszűrés) szakmai protokollja: módszertani és minőségbiztosítási irányelvek. 2014.10.15.
  6. Qaseem A. MD, PhD, Humphrey L. L. MD, MPH, Harris R. MD, MPH, Starkey M. PhD; Denberg T. D. MD, PhD, for the Clinical Guidelines Committee of the American College of Physicians. Screening Pelvic Examination in Adult Women: A Clinical Practice Guideline From the American College of Physicians. Ann Intern Med. 2014, 161(1):67-72.
  7. Harris R. P. MD, MPH, Wilt T. J. MD, MPH; Qaseem A. MD, PhD, MHA, for the High Value Care Task Force of the American College of Physicians: A Value Framework for Cancer Screening: Advice for High-Value Care From the American College of Physicians. Ann Intern Med, 2015, 162(10):712-717.
  8. Sawaya G. F. MD, Kulasingam S. PhD, Denberg T. D. MD, PhD, Qaseem A. MD, PhD, MHA: Cervical Cancer Screening in Average-Risk Women: Best Practice Advice From the Clinical Guidelines Committee of the American College of Physicians. Ann Intern Med, 2015, 162(12):851-859.


Kapcsolódó cikkek
PCOS és életmód
“Élj egészségesen!” Könnyű mondani. A szőrösödés, vérzészavar vagy az elhízás viszont már kellő ösztönzést adhat az életmódváltáshoz. A PCO szindróma esetén ugyanis nagy jelentősége...
Dr. Tóth Ágnes2015/10/12
Két csík a terhességi teszten, segítség, most mit tegyek?
Ha a terhességi teszten látott két csíktól félelem és rettegés jár át, hirtelen úgy érzed, vége a világnak, és arra gondolsz, hogy ez csak Veled történhetett meg, tudnod kell: nem vagy...
Dr. Dékány Ágnes2015/09/08
Fogamzásgátlás I. – Fogalmak és önállóan alkalmazható módszerek
Egy nő és egy férfi szexuális kapcsolata kettejük számára az egyesülés örömét, utódaik számára pedig az élet kezdetét jelentheti. Ez utóbbi esemény elkerülésére napjainkban számos...
Dr. Tóth Ágnes2015/10/14
Fogamzásgátlás II. – Orvosi közreműködést igénylő módszerek
Az orvosi közreműködést igénylő fogamzásgátlási módszerekhez az alkalmazás kezdetén, illetve időszakosan van szükség orvosra. Ilyen a receptköteles készítmények felírása, a méhen...
Dr. Tóth Ágnes2015/09/18
Web Analytics