Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

A testsúly hatása a nők termékenységére

A testsúlyunkra legtöbbször csak esztétikai kérdésként gondolunk. De gondoltad volna, hogy a testtömeg és a testzsír mennyisége arra is hatással van, hogy egy nő képes-e megfoganni?

Szerző: Dobos-Kufcsák Judit | Lektor: Dr. Biró György, Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-07-29

A soványság és az elhízás hatása a termékenységre

A nők reprodukciós folyamatai szoros összefüggésben vannak a szervezet anyagcseréjével és energiaforgalmával. Különböző, összetett útvonalakon keresztül az idegrendszerünk információt kap az energia- és tápanyagraktáraink állapotáról, ennek kapcsán pedig arról is, hogy a szervezet készen áll-e egy gyermek kihordására. Ez a folyamat az evolúció során, amikor az éhezés még a mindennapok része volt, különösen nagy szereppel bírt.

Egy bizonyos testzsír-százalék alatt a nők menstruációs ciklusa elmarad, és termékenységi zavarok lépnek fel. A modern társadalmakban ez a jelenség elsősorban az evészavarral küzdő, kritikusan alacsony testsúlyú nőket sújtja, de egy túlzásba vitt és rosszul összeállított fogyókúra vagy a túlzott mértékben végzett, igen megerőltető testedzés is hasonló eredménnyel járhat.

Ugyanakkor nem csak a soványság, de a súlyfelesleg is megzavarhatja a női nemi funkciókat. A túlsúly és az elhízás jelentős összefüggésben van a termékenységet érintő problémákkal, amelyek a menstruációs zavaroktól egészen a meddőségig terjedhetnek. Azt is megfigyelték, hogy a túlsúllyal rendelkező nők még a lombikbébi program keretein belül is nehezebben esnek teherbe a normál testsúlyú társaiknál. Ennek a jelenségnek az oka a zsírszövet által vezérelt folyamatokban rejlik.

A zsírszövet mint hormontermelő szerv

Ma már tudjuk, a zsírszövetnek jóval több funkciója van, mint csupán a testünk kipárnázása és a (felesleges) energia raktározása. A fehér zsírszövet hormontermelő, endokrin szervként szabályozza a szervezet energiaháztartását, az anyagcserét, és számos egyéb folyamatot a szervezetben. Az utóbbi években egyre többet megtudhattunk arról is, hogyan játszik szerepet a testünkben felhalmozott zsír a termékenységi folyamatokra.

A reprodukciós folyamatokat az idegrendszer a hipotalamusz–hipofízis–nemi szervek tengelyén, hormonális úton szabályozza. A zsírszövet ennek a tengelynek a működésébe képes beavatkozni. A zsírszövet speciális, hormonszerű anyagokat, úgynevezett adipokineket termel (pl.: leptin, adiponectin, resistin, ghrelin, stb.), amelyek mind a hipotalamusz, mind a nemi szervek szintjén képesek befolyásolni a nemi hormonok termelődését. Emellett, a zsírraktárakban a szteroid típusú nemi hormonok aktív anyagcseréje is zajlik, ami az androgének (férfi nemi hormonok) és az ösztrogén (női nemi hormon) plazmaszintjének kedvezőtlen irányú változását is eredményezheti.



Fotó: shutterstock.com

Az elhízás a magzatot is veszélyeztetheti

A teherbe eséssel kapcsolatos nehézségeken felül, a túlsúly és elhízás a várandósság során is gondokat okozhat. Az elhízott várandós nők körében nagyobb a veszélyeztetett terhesség kockázata, ami mind az anyát, mind a magzatot érintő kockázati tényezőket magában foglalja. A szervezetben felhalmozódott zsírszövet hajlamosít az anyagcsere-betegségek kialakulására, a várandósság során pedig jelentősen növeli a terhességi cukorbetegség és a terhességi magasvérnyomás-betegség (preeclampsia) megjelenését.

A kutatások szerint az elhízás kockázatot jelent a spontán vetélésre is. Mindezek mellett az anyai túlsúly a magzat egészségére is káros hatással lehet. Régóta ismert jelenség, hogy az elhízott anyák jellemzően nagy súlyú babákat hoznak a világra. Az utóbbi időben azonban egyre több kutatás eredménye utal arra is, hogy az anya túlsúlya a magzat anyagcsere-folyamatainak programozódását is befolyásolja, hajlamosabbá téve a születendő gyermeket a későbbi élete során jelentkező elhízásra, valamint szív- és érrendszeri problémákra, cukorbetegségre.

Mi javasolt a várandósságot tervező nőknek?

Mind a soványság, mind a súlyfelesleg nehezítheti a teherbe esést, ezért már a családalapítás tervezésekor érdemes nagy figyelmet szentelni a megfelelő tápláltsági állapot elérésének.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A jelentős súlyfelesleggel rendelkező nőknek konkrét lépéseket szükséges tennie a fogyás érdekében, a túlzottan sovány nőknek pedig a normál testsúlyuk, testzsír-százalékuk elérésére, mivel ezzel visszafordíthatók az elhízás és az alultápláltság okozta termékenységi problémák, és csökkenthető a terhesség során az anya és a magzat egészségét veszélyeztető szövődmények kockázata.

Főbb irodalmi források:

Dağ ZÖ, Dilbaz B: Impact of obesity on infertility in women. Journal of the Turkish German Gynecological Association. 2015. 16(2):111-117. doi:10.5152/jtgga.2015.15232.

Fontana R, Della Torre S: The Deep Correlation between Energy Metabolism and Reproduction: A View on the Effects of Nutrition for Women Fertility. Nutrients. 2016. 8(2):87. doi:10.3390/nu8020087.

Kyrou I, Randeva HS, Weickert MO: Clinical Problems Caused by Obesity. Endotext [Internet]. 2014.

Reverchon M, Ramé C, Bertoldo M, Dupont J: Adipokines and the Female Reproductive Tract. International Journal of Endocrinology. 2014. 2014:232454. doi:10.1155/2014/232454.

Tsatsanis C, Dermitzaki E, Avgoustinaki P et al.: hormones.gr/8609/article/article.html" mce_href="http://www.hormones.gr/8609/article/article.html" target="_blank">The impact of adipose tissue-derived factors on the hypothalamic-pituitary-gonadal (HPG) axis. Hormones. 2015. 14(4):549-562. doi: 10.14310/horm.2002.1649

Kapcsolódó cikkek
Elhízás, egészséges testtömegcsökkentés
A táplálkozástudomány közismert, központi témája a testtömegcsökkentés, divatos nevén „diéta” vagy „fogyókúra”. Számos fogyókúrás módszer lát napvilágot a média különböző...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/03
Hogyan fogyjunk?
A sikeres testsúlycsökkentés alapja, hogy nem egy meghatározott ideig tartó „kúra” az, amit elkezdünk, hanem egy életre szóló életmódváltás. Ezt nem könnyű kivitelezni, cikkünk segítséget...
Dr. Palik Éva2015/08/05
PCOS és életmód
“Élj egészségesen!” Könnyű mondani. A szőrösödés, vérzészavar vagy az elhízás viszont már kellő ösztönzést adhat az életmódváltáshoz. A PCO szindróma esetén ugyanis nagy jelentősége...
Dr. Tóth Ágnes2015/10/12
Hogyan növeld a testsúlyod?
Sokak számára nem a fogyás a cél, hanem az, hogy végre magukra szedjenek néhány kilót és ne legyenek soványak, több energiájuk legyen a mindennapokhoz vagy éppen a sporthoz. Ha neked is ez...
Kovács Judit2015/09/10
Életmód és egészség - táplálkozás, mozgás, lelki egyensúly
Sok szó esik az egészséges életmódról. De mi is az pontosan, mit együnk, hogyan mozogjunk, mi segíthet lelki egészségünk megőrzésében? A sok javaslat között nehéz eligazodni, megtalálni...
Dr. Palik Éva2013/10/01
Az elhízás és a férfi meddőség összefüggései
Tudtad, hogy a túlsúlyos férfiaknak gondjuk lehet a nemzőképességgel? A reprodukciós képességet jelentősen befolyásolja a tápláltsági állapotunk, a súlyfelesleg pedig feltehetőleg a férfi...
Dobos-Kufcsák Judit2016/07/28
A PCOS és táplálkozásunk összefüggései
Tudtad, hogy a PCOS elsőszámú kezelési módszere az életmódváltás? Tudj meg többet arról, hogyan érdemes táplálkoznod, ha te is érintett vagy ebben a betegségben!
Dobos-Kufcsák Judit2016/07/29
Testsúlyunk hatása a hangulatunkra
Egyre több kutatás eredménye mutat rá arra, hogy a depresszió nagy kockázatot jelent az elhízásra, ugyanakkor maga az elhízás is jelentős kockázatot hordoz a depressziós tünetek megjelenésére....
Dobos-Kufcsák Judit2016/07/21
Evészavarok: anorexia, bulimia
A táplálékfelvétel nagyon mély és kevéssé tudatos kapcsolatban van a lelkünkben zajló folyamatokkal. Az éhség, a fogyasztás iránti vágy és annak kielégítésére, illetve aszkétikus ki...
Ács Eszter2013/10/06
A táplálkozás hatása a nők termékenységére
A kiegyensúlyozott étrend nem csak a várandósság alatt fontos, hanem már azt megelőzően is, hiszen a nők táplálkozása a termékenységre is befolyással bír. Lássuk, hogyan érdemes táplálkoznod...
Dobos-Kufcsák Judit2016/07/28
Az étrenddel összefüggő betegségek és a termékenység kapcsolata
Gondoltad volna, hogy egyes, a táplálkozásunkkal szorosan kapcsolatban álló betegségek akár a nemzőképességre is hatással lehetnek? Olvass tovább, ha szeretnél a témáról többet megtudni!
Dobos-Kufcsák Judit2016/07/29
Web Analytics