A mediterrán étrend kedvező hatása az időskori fizikai-szellemi állapotra
Szerző: Moharos Melinda | Lektor: Dr. Biró Lajos
Publikálás dátuma: 2015-08-28
Megfigyelték, hogy a mediterrán térség országaiban (például Olaszországban, Spanyolországban) élők között kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés, és hosszabb a várható átlagéletkor, mint a többi fejlett országban. Ezt a jelenséget többek között a mediterrán étrend jellegzetességeivel magyarázható.
A mediterrán étrend főbb jellemzői:
- Naponta nagy mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása.
- Halak és a tenger gyümölcseinek heti többszöri fogyasztása.
- Teljes kiőrlésű gabonákból készült élelmiszerek fogyasztása.
- Olajos magvak, olívaolaj (mint fő zsiradék) fogyasztása.
- Kevés vöröshús fogyasztása.
- Kevés feldolgozott élelmiszer fogyasztása.
- Kevés jó minőségű alkohol (jellemzően vörösbor) fogyasztása.
Azaz az étrend gazdag élelmi rostokban, vitaminokban, antioxidánsokban, jó minőségű fehérjéket tartalmaz, valamint a zsírsavösszetétele is rendkívül kedvező (arányaiban kevés telített zsírsav, sok a telítetlen, többszörösen telítetlen zsírsav, például az ómega-3).
Fotó: 123rf.com
Mediterrán diéta: jó szívvel idős korban is
Számtalan kutatás vizsgálta a mediterrán étrend szervezetre gyakorolt hatásait: a szív– és érrendszer szempontjából egyértelműen pozitív eredmények születtek.
Kedvezően befolyásolja a vérzsírok szintjét, azaz növeli a „jó” koleszterin (HDL), és csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL), valamint az összkoleszterin szintjét a vérben, javítja az érbelhártya (endothel) funkcióját, csökkenti az oxidatív stressz következményeit és a vérrögképződést.
Összességében, ennek köszönhetően az érelmeszesedés kialakulására is sokkal kisebb az esélye annak, aki életvitelszerűen követi a mediterrán étrendet.
Az étrendet folytatóknál szintén csökken az elhízás és a metabolikus szindróma kialakulásnak a kockázata.
Csökken továbbá a keringési rendszer okozta halálozás gyakorisága, valamint a stroke (agyvérzés) és a szívinfarktus kialakulásának kockázata még nagy kockázat (például családi hajlam) esetén is, idős korban is, és nem csak a mediterrán régió országaiban (például lengyel személyek vizsgálata alapján is pozitív eredményt mutatott).
Itthoni körülmények között mit tehetünk, hogy étrendünk minél inkább hasonlítson a mediterrán diétára?
- Cseréljük ki a fehér (finom)lisztet teljes kiőrlésűre, hasonlóképpen a kenyeret, pékárut is!
- Csökkentsük az iparilag feldolgozott élelmiszerek fogyasztását (példáué leves-, mártásporok, konzervek)!
- Minden étkezésünk tartalmazzon valamilyen formában zöldséget, gyümölcsöt, minél többet nyers formában (pl. saláta, nyers zöldség a szendvics mellé)!
- Próbáljunk meg kevesebb sertés- marhahúst enni, helyette heti két alkalommal együnk halat valamilyen formában (lehetőleg zsírszegényen elkészítve, például grillezve, alufóliában sütve)!
- Amennyiben alkoholt fogyasztunk, a röviditalok, sörök helyett válasszunk kevés jó minőségű vörösbort (például: nőknek 1 dl, férfiaknak 1,5 dl)!
Az étrend és az időskori szellemi fittség
Az erek állapotának romlása a demencia kialakulásának fontos kockázati tényezője, elősegíti a szellemi hanyatlást időskorban, így a fentiek alapján a mediterrán diéta segít kivédeni ezeket a hatásokat.
Utánkövetéses vizsgálat során idős emberek (átlagéletkoruk 67 év volt) mediterrán jellegű étrendet követtek olívaolajjal és olajos magvakkal kiegészítve (amelyek alapvetően eleve részét képezik az étrendnek). Az eredmények alapján a kognitív funkciók (megismerési funkciók, ide tartozik a memória, a gondolkodási képesség, az érzékelés-észlelés) javultak.
A kutatások alapján a mediterrán étrend javíthatja az általános szellemi állapotot, segíthet megelőzni az időskori elbutulást, és csökkentheti, lassíthatja az állapotromlást az enyhe kognitív zavartól az Alzheimer-kór kialakulásáig.
Irodalom:
Demarin V., Lisak M., Morović S.: Mediterranean diet in healthy lifestyle and prevention of stroke. Acta Clin Croat., 50(1):67-77, 2011 Mar.
Giuseppe Grosso, Urszula Stepaniak, Agnieszka Micek, Roman Topor-Mądry, Denes Stefler, Krystyna Szafraniec, Martin Bobak, Andrzej Pająkb: A Mediterranean-type diet is associated with better metabolic profile in urban Polish adults: Results from the HAPIEE study. Metabolism, 64(6): 738–746, 2015 Jun.
M. Yannakoulia et al.: Cognitive health and Mediterranean Diet: Just diet or lifestyle pattern? Ageing Research Reviews, 20, 74–78, 2015.
B. Caracciolo et al.: Cognitive decline, dietary factors and gut–brain interactions. Mechanisms of Ageing and Development, 136-137, 59–69, 2014.
Balwinder Singh et al.: Association of Mediterranean diet with Mild Cognitive Impairment and Alzheimer’s disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Alzheimers Dis., 39(2): 271–282, 2014 Jan 1.
Cinta Valls-Pedret et al.: Mediterranean Diet and Age-Related Cognitive Decline. A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med., 175(7):1094-1103, 2015.
Solfrizzi V. et al.: Diet and Alzheimer`s disease risk factors or prevention: the current evidence. Expert Rev Neurother., 11(5):677-708, 2011 May.