Hírek rovat << ELŐZMÉNYEK

Háromból egy felnőtt elhízott és egy pedig túlsúlyos

jonekem.hu2016/04/13

Magyarországon 2014-ben a felnőtt lakosság 65%-a túlsúlyos vagy elhízott volt.

A nők 62%-a, a férfiak 67%-a, összesen mintegy 5 millió ember rendelkezett súlytöbblettel. Az életkorral nő a túlsúlyosak és elhízottak aránya: a fiatal nők több mint egyharmada, a középkorúak kétharmada, illetve az idősek több mint háromnegyede súlyfelesleggel rendelkezik.

A fiatal férfiak kétötöde, a középkorúaknak már háromnegyede és az idősebb korosztály több mint négyötöde túlsúlyos vagy elhízott - derült ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2014-ben végzett Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatából (OTÁP 2014), amelyben ezer felnőtt lakos adatait elemezték a szakértők.

Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat egy, a felnőttek körében, országos reprezentatív mintán történő vizsgálat. Az OTÁP 2014 eredményeként nemzetközileg is összehasonlítható adatokat kapunk a lakosság táplálkozására, tápláltsági állapotára vonatkozóan.

A vizsgálat célja az volt, hogy megismerjék a felnőttek táplálkozási szokásait, tápanyag-ellátottságát, és mérésekkel határozzák meg a túlsúly, az alultápláltság és a hasi elhízás előfordulását, hogy nyomon követhessék ezek időbeli változását.

A testtömegen kívül a tápláltsági állapot másik jellemzője a haskörfogat.

Ha ez az érték a nőknél 88, a férfiaknál 102 centiméternél több, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata is nagyobb. Az OTÁP 2014 felmérése szerint egy átlagos felnőtt magyar nőnek 91 cm, egy magyar férfinak 98 cm a haskörfogata. Míg a fiataloknál mért értékek a normál tartományba esnek, addig egy átlagos középkorú nő már hasi elhízottnak számít.

Ugrásszerű a növekedés a fiatalok és a középkorúak körében: a 35–64 éves magyar nőknek átlagosan 11 cm-rel, a magyar férfiaknak 13 cm-rel nagyobb a haskörfogatuk. Ehhez 65 év felett a nőknél plusz 7 cm, a férfiaknál 4 cm adódik.

Hazánkban a nyolcvanas éveket követően a sovány és normál testalkatúak aránya 45%-ról 35%-ra csökkent, vagyis ugyanennyivel nőtt a túlsúlyosak és elhízottak aránya. Míg 1988-ban a felnőtteknek csak 16%-a volt elhízott, 2014-re már megduplázódott az arányuk – háromból egy felnőtt elhízott és egy pedig túlsúlyos!

Forrás: weborvos.hu

Fotó: shutterstock.com

Web Analytics