Hírek rovat << ELŐZMÉNYEK

Üdítő helyett vizet!

jonekem.hu2016/04/14

Világszerte járványszerűen terjed az elhízás a gyermekek körében. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felméréséből: a több mint kétezer 6-12 éves gyermek között végzett vizsgálat eredménye szerint e korosztály negyede túlsúlyos vagy elhízott. 

Következmények

A pluszkilók hatással lehetnek a gyermek életminőségére, beleértve fizikai, pszichikai és egészségügyi problémákat is - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet. Ráadásul nagy a valószínűsége annak, hogy az érintett gyermekek felnőttként is elhízottak maradnak, és ez komoly kockázatot jelent elsősorban nekik, de tágabb környezetük és a hosszú távú következmények révén a társadalom számára is. Ezért is szükséges kiemelt figyelmet fordítani az egészséges táplálkozásra, amelynek fontos része a megfelelő folyadékfogyasztás, a cukros üdítőitalok fogyasztásának csökkentése is.

„A cukros üdítők fogyasztása a gyermekkori elhízásban kiemelt kockázati tényező, a bevitel csökkentése bizonyítottan hatékony eszköz az elhízás és az abból származó betegségek megelőzésében.” - mondja Dr. Pozsgay Csilla az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet igazgatója. 

Mit tehetünk?

Az OGYÉI által életre hívott A HAPPY-Hét  (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young) során a gyerekek játékos programok és interaktív oktatóanyagok segítségével ismerkednek az egészséges folyadékfogyasztási szokásokkal.  A program hosszú távú célja, hogy az iskolák fenntartói a szülők és esetleges támogatók segítségével minden iskolában garantálják az ingyenes vízvétel lehetőségét a mosdón kívül is. Nem titkolt cél, hogy a vízfogyasztás növelésével párhuzamosan csökkenjen a cukros üdítők fogyasztása és ezáltal a gyermekkori elhízás előfordulásának gyakorisága.

Csapvíz vagy ásványvíz?

A köztudatban a legnagyobb aggodalom a csapvízzel kapcsolatban, hogy vajon elég tiszta, biztonságos-e. „A csapvíz Magyarország legalapvetőbb és legszigorúbban ellenőrzött élelmiszere, sőt elmondható, hogy az ország több pontján a csapvíz minősége az ásványvízével is vetekszik - mondja a főigazgató. Magyarországon ivóvíz csak olyan víz lehet, amely eleget tesz a jogszabályban rögzített szigorú határértékeknek.”

Ráadásul a csapvíz nem terheli a környezetet a szétszórt műanyag palackokkal és szállítása során nincs kibocsátott égéstermék, emellett olcsó, mert egy liter a csatornadíjjal együtt kb. 50 fillérbe kerül.

A kezdeményezéshez csatlakozni kívánó általános iskolák regisztrálása már elindult, az érdeklődők az OGYÉI honlapján jelentkezhetnek a programra: https://www.ogyei.gov.hu/happy/

Forrás: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet sajtótájékoztatója.

 

Web Analytics