Hírek rovat << ELŐZMÉNYEK

Boldog időskorra vágysz? Mozogj és ne dohányozz!

jonekem.hu2016/07/18

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) stratégiai célja a nem fertőző betegségek miatti korai halálozás 25%-os csökkentése 2025-ig, amelyhez hozzájárul a WHO Európai Régiója által elfogadott fizikai aktivitási és dohányzásellenes akcióterv is.

Az európai felnőttek 1/3-a és a serdülők 2/3-a nem mozog eleget, illetve nagy részük dohányzik is, súlyosan károsítva az egészségüket és csökkentve az egészségesen töltött életévek számát.

Az egészséges öregedés kulcsa a rendszeres fiatalkori testmozgás

A WHO igyekszik a kormányokat és a véleményformálókat bevonni abba, hogy népszerűsítsék a fizikai aktivitás növelésére kidolgozott programokat és a különböző országok jó gyakorlatát – fejezte ki Dr. Joao Breda, a WHO táplálkozási, fizikai aktivitási és elhízás elleni programmenedzsere a WHO Európai Regionális Bizottságának 65. ülésén Litvániában, Vilniusban. A WHO Európai Regionális Bizottsága hangsúlyozta, hogy fontos a korai életkorban folytatott fizikai aktivitás, amely lehetőséget biztosít mindenkinek az egészséges életkezdésre és a betegségmentes időskorra.

Felmérő placeholder

A dohányzás-járvány megállítása a cél

Az egészségügyi célok eléréséhez hozzájárulhat a már tíz éve életben lévő Dohányzásellenes Keretegyezmény, amely a dohányzás járványszerű terjedésének megakadályozását tűzte ki célul. Annak ellenére, hogy a férfiak és a nők körében a dohányzás népszerűsége 2000 óta csökkenőben van a régióban, a nők dohányzása még mindig kritikus mértékű.

A dohányzás önmagában is emeli a szívbetegségek kockázatát, de emellett egyéb kockázati tényezők előfordulását is növeli, mint például a cukorbetegség, a magasvérnyomás, a magas LDL-koleszterinszint. Szomorú tény, hogy a dohányosoknak több mint 2-szer nagyobb a kockázatuk a szívinfarktusra, a nemdohányzókhoz képest.

Az infarktuson átesett betegeknél felére csökkent a korai halálozás, ha abbahagyták a dohányzást. A kockázatcsökkenés már fél év múlva jelentkezik és 1-3 év után az újabb infarktus kockázata azonos a soha nem dohányzókéval.

Védd a szíved és ereid egészségét! 

Tedd le a cigarettát vagy ne is szokj rá, mozogj rendszeresen, étkezz megfelelően! Ez hozzásegít az egészséges és boldog időskorhoz is. A hogyan?-ról számos hasznos információt szerezhetsz a cikkeink, híreink olvasásával, tanácsaink megfogadásával. 
Kérdőív placeholder

Forrás: szivderito.hu 

Web Analytics