Hírek rovat << ELŐZMÉNYEK

A szépség és a sport

jonekem.hu2016/06/22

Szerző: Dr. Boross Szilvia / Lektor: Dr. Bognár József

Az esztétikai sportok, valamint a táncformák széles repertoárjának közös jellemzője, hogy a nőies tulajdonságokat hozzák előtérbe, ellentétben az összes más mozgásformával. Esztétikai sportnak tekinthető a ritmikus gimnasztika, torna, műkorcsolya, jégtánc, szinkronúszás, versenytánc (latin és klasszikus), akrobatikus rock and roll, de például a műugrás sportban is hangsúlyos szerepet kap az ugrások kivitelezésének szépsége. 

Torna és tánc

A torna és az akrobatikus rock and roll jóval több erőelemet tartalmaz. Különösen a fiúk szerenkénti gyakorlataihoz kell igen fejlett izomzat, különösen a felső testfélen, hiszen a gyakorlatok kivitelezése és esztétikai megjelenítése is lényeges. A szinkronúszásnak alapkövetelménye a magas szintű vízbiztonság, a fejlett légzőrendszer, erős légzőizomzat. Egy levegővétellel ugyanis számtalan mozgássort kell precízen, zene ritmusára kivitelezni, ráadásul szinkronban a csapattársakkal.

Műkorcsolya

A műkorcsolyázást célszerű 8-9 éves korban kezdeni. Mivel téli sportról van szó, ezért a jégmentes évszakokban az edzések nagy része balett oktatásból áll. Emellett az izomerő, aerob állóképesség és gyorsaság fejlesztésére is hangsúlyt fektetnek.

Forrás: 123rf.com

A legtöbb esztétikai sport látványából könnyedség, légiesség szűrődik ki. Azonban legtöbb esetben a pille mozdulatok kivitelezése, elsajátítása mögött igen kemény erőnléti, gyorsasági, speciális technikai edzés rejlik. A koreográfia megtanulása nem csak a testi, hanem a szellemi funkciókat (memória, koncentráló-képesség stb.) is fejleszti, a mozdulatok kecsessége pedig nem csupán a testtartás javításához, hanem a nőiesség kihangsúlyozásához is hozzáárul.

Idősebbek is elkezdhetik

Feltehetjük a kérdést, hogy az esztétikai sportok élvezete kizárólag a gyermekkor, ill. a fiatal felnőttkor sajátossága-e. Nos, a válasz természetesen nem, hiszen idősebb korban, akár 30-50 évesen is élvezettel gyakorolható a táncmozdulatokkal színezett korcsolyázás párban vagy akár egyedül mindkét nem számára. Természetesen idősebb korban nagyobb gondot kell fordítani a megfelelő bemelegítésre és levezetésre, valamint a terhelés fokozatosságára. Az alapok ismerete, a megfelelő technikai tudás és alap-edzettség, izomerő sem nélkülözhető. 

Forrás: Dr. Boross Szilvia: Esztétikai sportok

Web Analytics