Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Javaslatok az étrend megfelelő átalakítására 1. rész

Megvizsgáltuk, hogy a gyakorlatban átlagosan, persze némi túlzással élve, mennyit fogyaszt el egy irodai munkát végző ember egy átlagos hétköznap és egy vasárnap alkalmával. Ennek alapján megmutatjuk, milyen mértékben és hogyan javasolt változtatni a már berögződött szokásokon a minél változatosabb, kiegyensúlyozottabb táplálkozás érdekében. Az első részben a rossz példát, a folytatásban pedig a lehetséges változtatásokat olvashatja.

Szerző: Schmidt Judit | Lektor: Kiss-Tóth Bernadett, Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2013-10-06

Egy átlagos testalkatú, 31-60 év közötti, könnyű fizikai munkát végző felnőtt (korra való tekintet nélkül) napi energia- és tápanyagszükséglete a következő: 2344 kcal, 70 gramm fehérje (12 energia%), 77,8 gramm zsír (30 energia%), 338 gramm szénhidrát (58 energia%), legfeljebb 300 milligramm koleszterin, 30-35 gramm élelmi rost.

Egy átlagos hétköznap

…amikor az ébredést követő rohanásban a reggeli elmarad, napközben a munkahelyen nem jut idő az ebédre, az este pedig lustálkodással telik a tévé előtt

Reggeli: éhgyomorra forró feketekávé (0,5 dl)

Munkába menet: csokoládés croissant (1 db) (de már a buszon vagy az autóban fogyasztva)

Munkahelyen: cukrozott, szénsavas üdítő (kóla) az automatából (330 ml)

Ebédre: előrecsomagolt, téliszalámis, sajtos, tojásos szendvics fehérkenyérből (1 db), tejes kávé cukorral (1 adag)

Délután: tejcsokoládé (1 kis szelet), cukrozott feketetea (3 dl)

Vacsorára: sonkás-sajtos pizza (rendelt, 1 adag), egy doboz sör (3,3 dl)

Tévé előtt: sózott chips (fél zacskó), sós mogyoró (1 marék), szűrt, cukrozott narancsital (3 dl)

Ez összesen (1 személyre):

2827 kcal, 78 gramm fehérje (11,1 energia%), 129,5 gramm zsír (41,4 energia%), 316 gramm szénhidrát (45 energia%), 250 milligramm koleszterin, 13 gramm élelmi rost

Forrás: 123rf.com

Egy átlagos vasárnap

…amikor a reggeli a késői ébredés miatt kimarad, majd a kiadós ebédet követően délutáni süteményezés következik, a vacsora pedig a bő ebéd és a desszert miatt már nem is kerül sorra

Délelőtt: tejes kávé cukorral (1 adag)

Ebéd: tyúkhúsleves cérnametélttel, rántott hús, sült hasábburgonya, kovászos uborka (1 adag), szűrt, cukrozott narancsital (3 dl)

Délután (otthon vagy cukrászdában): csokoládétorta (1 szelet), tejszínhabos cappuccino
(1 adag)

Tévé előtt délután: pattogatott kukorica, olajos (3/4 zacskónyi pattogtatnivaló kukoricából), cukrozott feketetea (3 dl)

Ez összesen (1 személyre), a reggeli és a vacsora nélkül.

2263 kcal, 90 gramm fehérje (16 energia%), 105 gramm zsír (41,9 energia%), 236 gramm szénhidrát (41,9 energia%), 404 milligramm koleszterin, 21 gramm élelmi rost

A következő cikkben (Javaslatok az étrend megfelelő átalakítására 2. rész) a helyes választásra adunk javaslatokat, amelyekkel kiküszöbölhetőek a fent bemutatott táplálkozási hibák.

Kapcsolódó cikkek
Javaslatok az étrend megfelelő átalakítására 2. rész
A megfelelő étrend kialakítása a napi rohanásban vagy éppen a hétvégi lazítás közben néha nehézségeket jelenthet, de ha tudjuk, mit mivel tudunk helyettesíteni, akkor az étkezés élvezete...
Schmidt Judit2013/10/06
Az egészséges táplálkozás 12 pontja
Az egészséges életmód része a megfelelő, vagyis kellően változatos, jól összeállított, a túlzásokat minden tekintetben kerülő táplálkozás. Az étkezés ugyanakkor nemcsak fizikai szükséglet,...
Kiss-Tóth Bernadett2015/07/06
Egészséges élelmiszerek, egészséges ételek
Ebben a cikkben bemutatunk néhány kevésbé ismert élelmiszert, amelyek kiválóan alkalmasak ízletes, egészségmegőrző ételek készítéséhez, bár kevésbé gyakoriak a magyar konyhában.
Schmidt Judit2013/10/04
Főzés, párolás egészségmegőrző módon
Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a főzési és párolási eljárásokat, amelyekkel egészséges ételeket készíthetünk.
Schmidt Judit2013/10/01
Egye magát egészségesre!
Az egészség megőrzésének talán első fő eleme a táplálkozás. Az elfogyasztott táplálék összetétele, minősége, mennyisége, az étkezések gyakorisága alapvetően meghatározza –...
Dr. Gulyás Tamás2015/07/13
Egészséges tízóraik és uzsonnák
Sokszor előfordulhat, hogy nem azért eszik valaki, mert éhes, hanem mert az evés, csipegetés, nassolás egyfajta pótcselekvésként szolgál. Idegesség, bánat, unalom, de akár boldogság és jókedv...
Schmidt Judit2013/10/04
Web Analytics