Egészség rovat << ELŐZMÉNYEK

Az ülés az új dohányzás

jonekem.hu2016/06/03

Ezért ne ülj annyit!

Sokan elfeledkeznek arról, hogy rendszeresen szünetet tartsanak és felálljanak ülőmunka közben, azért hogy kinyújtóztassák végtagjaikat és kicsit mozogjanak. Napi 6 óra ülés 5 évvel is megrövidítheti az ember életét. Sőt, ha a munkában nem állsz fel óránként, akkor a sok ülést még a nap végi sportolás sem közömbösíti. Ennek oka a tudósok szerint az, hogy az ember evolúciós szempontból aktív életformára van berendezkedve, így ennek hiánya egészségügyi kockázatokat rejt. 

A sok ülés megkétszerezi-megháromszorozza az alsó végtagokban az életveszélyes vérrögök kialakulásának és ennek következtében a tüdőembólia kockázatát. A mozgáshiány által aktiválódik az alvadási rendszer, amelynek hatására a végtagokban – elsősorban a lábban – vérrög, úgynevezett thrombus keletkezik, ami leszakadhat, és a véráramba kerülve a tüdőbe jutva tüdőembóliát okozhat.

Ennek tünetei a nehézlégzés, az izzadás, a halálfélelem, a mellkasi fájdalom és a véres köpet. Ezek észlelésekor haladéktalanul mentőt kell hívni, de még jobb, ha már a mélyvénás trombózis gyanújakor orvoshoz fordulsz (elszíneződés a bőrön, végtagduzzanat, melegség, fájdalom).

Ne tetézd a bajt!

Az ülőmunka mellett még inkább növeli a kockázatot, ha az illető dohányzik, túlsúlyos, visszerekkel küzd, korábban volt már trombózisa/tüdőembóliája, illetve ha trombofíliás - azaz örökletes trombózishajlama is van.

Mi a megoldás?

Egy kis odafigyeléssel elkerülhető a baj. Fontos, hogy azok, akik ülőmunkát végeznek, óránként álljanak fel 10 percre és mozogjanak, illetve ha visszeresek, hordjanak speciális kompressziós harisnyát. Amennyiben genetikai hajlamod van a vérrögösödésre (ezt egy egyszerű vérvétellel megtudhatja). Szükség esetén véralvadásgátló gyógyszerre lehet szükséged, ezzel minimálisra csökkentheted a trombózis kialakulásának esélye - bár természetesen ekkor is célszerű az óránként felállnod és megmozgatnod magad.

Forrás: Trombózisközpont

Fotó: shutterstock.com

 

Web Analytics