Egészség rovat << ELŐZMÉNYEK

Állj fel a székből, tovább élsz!

jonekem.hu2016/04/14

Szerző: Robert Preidt / Lektor: Kovács Judit

Brazil kutatók 54 ország adatait elemezve kimutatták, hogy a napi három óránál hosszabb ülés növeli a halálozást, vagyis fordítva: ha leszorítjuk az üléssel töltött órák számát, tovább élhetünk. Hozzá kell tenni, hogy ez a nyereség mintegy néhány hónapnyi időtartamot jelentett ebben a kutatásban.

Egy svéd munkacsoport azonban más módszerekkel, de ugyanerre az eredményre jutott. Negyvenkilenc túlsúlyos, döntően ülő életmódot folytató, hatvanas éveik végén járó ember vérsejtjeiben mérték a telomerek hosszát. A telomerek kis "védősapkák" a genetikai információkat hordozó kromoszómák végein. A rövid telomerek a korai öregedéssel, betegségekkel és korai halálozással vannak összefüggésben.

A vizsgálat során a résztvevőket lépésszámlálóval szerelték fel, kérdőív segítségével mérték, hogy napjában mennyi időt töltöttek ülve és naplót vezettek a fizikai aktivitásukról.  Az alanyok fele hathónapos edzésprogramban is részt vett, a többiek nem. Az eredmények szerint minél kevesebb időt töltött ülve valaki, annál hosszabbak voltak a telomerei és annál nagyobb volt az esélye a hosszabb életre.

Mind a svéd, mind a brazil kutatók arra az eredményre jutottak tehát, hogy nem elég pusztán a rendszeres testmozgás az ülőmunka mellett, hanem az üléssel töltött időnek a hosszát kellene korlátozni. Már napi 30 perccel kevesebb ülés is hatással van az egészségre, állítják a barzil a szerzők az American Journal of Preventive Medicine hasábjain megjelent tanulmányukban.

Forrás: webmd.com 

 

Web Analytics