Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Hogyan befolyásolja táplálkozásunk a nyugdíjas éveinket?

Ma már egyértelmű, hogy az életmód, a táplálkozás, a fizikai és szellemi aktivitás alapjaiban határozza meg az életminőséget. Azonban arra sokan gyakran nem gondolnak, hogy a fiatalkori, vagy főleg a középkorban jellemző életmódbeli tényezők jelentősen befolyásolhatják az időskori egészségi állapotot is.

Szerző: Moharos Melinda | Lektor: Dr. Biró Lajos
Publikálás dátuma: 2015-09-01

Számos tudományos vizsgálat kutatta és kutatja az életmód, valamint a különböző krónikus betegségek közötti lehetséges kapcsolatokat.

Az életkor a krónikus betegségek, mint például a különböző szív- és érrendszeri kórképek, a daganatos betegségek, valamint a kognitív funkciók romlása esetén is fő kockázati tényezőnek számít, de ennek egyik oka az is lehet, hogy az életünk során rögzült helytelen életmódbeli szokások következményei akkorra összegződnek. Például az elhízás egyik következménye gyakran a magas koleszterinszint, ami hosszútávon az érelmeszesedés (annak az erek belső felületén zsírfelszaporodással járó változatának) egyik fő kockázati tényezője.

Ez amiatt lényeges, mivel az érelmeszesedés következménye lehet infarktus, agyvérzés, stb. A megfelelő táplálkozás (tápanyagfelvétel) többek között a megfelelő csonttömeg kialakulásában és megtartásában is alapvető szerepet játszik. A kalcium, magnézium, foszfor, cink, valamint a K-, C- és D-vitamin kielégítő bevitele, kiegészítve testmozgással és helyes táplálkozással megelőzheti az időskori csontritkulást. A megfelelő kalcium-ellátottság miatt érdemes naponta tejet, tejterméket fogyasztani (0,5 l/nap az ajánlások szerint), és napi minimum fél órát a szabadban, napfényben tölteni (természetesen nem a legmagasabb UV sugárzás idején).

A középkorúaknál mért koleszterinszint, a testtömeg és az időskori következmények összefüggései

Egy több évtizedes utánkövetéses vizsgálat szerint a középkorúak kisebb szérum koleszterinszintje hosszabb élettartamot, és összességében jobb életminőséget jelenthet időskorukra, más kutatás során a középkorú emberek emelkedett szérum koleszterinszintje és az időskori demenciák megjelenésének kockázata között egyértelműnek tűnő összefüggést találtak. A 30-40 éves életkorban fennálló elhízás jelentősen növelheti az időskorban jelentkező elbutulás valószínűségét is. Az elhízás a legtöbb esetben a megfelelő életmóddal kezelhető, és ezáltal a koleszterinszint is kedvezően befolyásolható.

Pozitívan is befolyásolható az életminőség

Több mint 33 000 férfi és nő életmódbeli szokásait (dohányzás, fizikai aktivitás, étrend) és testtömeg-indexét (BMI) vizsgálták egy kutatásban. Több mint 12 év utánkövetés elteltével azok, akik nem dohányoztak, fizikailag aktívak voltak, és az étrendjük is leginkább hasonlított a mediterrán-jellegű étrendre, kisebb kockázattal rendelkeztek a betegségekkel szemben. A vizsgálat szerint, akiknél mind a négy életmódbeli tényező kedvező volt, legalább 2 évvel élhettek tovább, jó egészségi állapotban, mint azok, akiknél egyik jellemző sem volt igaz.

Fotó: shutterstock.com

A DNS szintjén is számít a táplálkozás minősége

A telomérek a kromoszómákat alkotó DNS-szálak végén lévő rövid szakaszok, amelyek amolyan "védőkupakként" védik a kromoszómákat attól, hogy osztódásuk közben sérüljenek. A telomérek a kor előre haladtával folyamatosan és fokozatosan rövidülnek. Kutatások szerint a rövidebb telomérek összefüggésbe hozhatók a fertőzések, krónikus (például daganatos, szív- és érrendszeri) betegségek okozta halálozás megnövekedett kockázatával az idősebb felnőttekben.

Egy vizsgálat során 4 676 nő táplálkozási szokásait elemezték, és ezzel párhuzamosan megvizsgálták a telomérjeik hosszát. Azoknál a nőknél, akiknek a táplálkozása leginkább hasonlított a mediterrán étrendre, a telomérek hosszabbak voltak, mint azoknál, akik étrendje kevésbé volt mediterrán-jellegű. Ebből az a következtés vonható le, hogy a táplálkozás minősége szorosan összefügg az egészséggel és a hosszabb élettel (így az egészséges időskorral is).

A mediterrán diéta és az időskori elbutulás között is több vizsgálat feltételez kedvező kapcsolatot.

Zárszó

Az életmódunk alapjaiban befolyásolja az időskori életminőséget, ezért érdemes minél egészségesebben élni fiatalon és középkorúan is, mert ezzel nem csak az aktuális, de az időskori állapotunkat is megalapozhatjuk.

Irodalom:

van Vliet P: Cholesterol and late-life cognitive decline. J Alzheimers Dis. 2012;30 Suppl 2:S147-62.

May AM, et al.: The impact of a healthy lifestyle on Disability-Adjusted Life Years: a prospective cohort study. BMC Med. 2015 Feb 27;13:39. doi: 10.1186/s12916-015-0287-6.

Crous-Bou M, et al. Mediterranean diet and telomere length in Nurses` Health Study: population based cohort study. BMJ. 2014 Dec 2;349:g6674. doi: 10.1136/bmj.g6674.

European Food Information Council: Active and healthy ageing: the importance of nutrition to add healthy life years. 2014. szeptember 9.

Renehan E., Dow B., Lin X. et al.: Healthy ageing literature review. 2012. State of Victoria, Department of Health, 2012.

Kapcsolódó cikkek
Demencia vagy valami más?
A demencia kóros mértékű szellemi hanyatlást jelent, aminek számos oka lehet, legismertebb közülük az Alzheimer-kór. Ugyanakkor vannak kórképek, melyek demencia tüneteivel járnak, ám felderítésükkel...
Dr. Galzó Orsolya2015/10/15
Az Alzheimer-kór és a táplálkozás
A demenciák talán legismertebb típusa az Alzheimer-kór (a megismerési funkciók beszűkülésével járó időskori elbutulás). A betegség természete és az átlagéletkor növekedésével párhuzamosan...
Moharos Melinda2015/07/23
A mediterrán étrend kedvező hatása az időskori fizikai-szellemi állapotra
Napjainkban szinte minden nap újabb és újabb „csodadiétákba” botlunk, amelyeknek általában egy közös vonásuk van: mindegyik azt ígéri, hogy aki az adott diétát követi, egészségesebb...
Moharos Melinda2015/08/28
A kávé, a koffein és az időskori szellemi hanyatlás
Régóta kutatják a koffein egészségre gyakorolt hatásait, elsősorban a szív- és érrendszerre vonatkozóan, azonban a koffein valamint a kognitív funkciók közötti lehetséges kapcsolatok vizsgálata...
Moharos Melinda2015/08/28
A folyadékfogyasztás hatása az agyműködésre
Nem elhanyagolható a folyadék-, vagyis a vízfogyasztás szerepe. Ha nem iszunk eleget, vérünk besűrűsödik, a szív munkája nehezebb, mert a viszkózusabb (nagyobb súrlódású) vért kell pumpálnia...
Schmidt Judit2015/07/15
Az időskori memóriaromlás megelőzése és az étrend-kiegészítők
Bár az Alzheimer-kór egy különálló betegség, megelőzés szempontjából mégis együtt tárgyaljuk az egyéb eredetű, memóriaromlással, elbutulással járó kórképekkel. A gondolkodási képesség...
Dr. Gulyás Tamás2015/07/10
A demencia lehetséges okai és az életmódbeli védőtényezők
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint világszerte jelenleg körülbelül 47,5 millió ember érintett ebben a betegségben. Becslések szerint ez a szám 2030-ra 75,6 millióra fog emelkedni,...
Moharos Melinda2015/08/25
Törvényszerű az elbutulás?
Ahogy az ember örgeszik, egyre szétszórtabbá, feledékenyebbé válhat. Mégsem törvényszerű, hogy az emlékezetünk, gyakorlatiasságunk idős korra jelentősen romoljon.
Dr. Ipolyi-Topál Gitta2015/10/28
Testmozgás időskorban
Kétségtelen tény, hogy az életkor előrehaladtával a felnőttkori élettani funkciók hanyatlásnak indulnak. Ám rendszeres mozgással a kedvezőtlen folyamatok késleltethetők.
Molnár Ágnes2015/07/14
Web Analytics