A kávé, a koffein és az időskori szellemi hanyatlás
Szerző: Moharos Melinda | Lektor: Dr. Biró Lajos
Publikálás dátuma: 2015-08-28
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) 2015 májusban jelentette meg a legújabb, mintegy 120 oldalas átfogó tanulmányát a koffeinfogyasztás biztonságosságáról. Ez alapján a napi 400 mg koffein fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. Ez alól a kivételt csupán a várandós nők jelentenek: részükre továbbra is 200 mg-ban állapították meg a napi biztonságos koffeinmennyiség felső határát.
Ez a mennyiség bőven lefedi az európai uniós átlag fogyasztást:
- Nagyon idős (75 évesek és idősebbek): 22-417 mg
- Idős (65-75 éves): 23-362 mg
- Felnőtt (18-65 éves): 37-319 mg
- Fiatal felnőtt (10-18 éves): 0,4-1,4 mg/kg
- Gyermek (3-10 éves): 0,2-2,0 mg/kg
- Kisgyermek (12-36 éves): 0-2,1 mg/kg
Ön is meg tudja becsülni a saját napi koffeinfogyasztását az alábbi táblázat segítségével:
A leggyakoribb koffeinforrások
Instant kávé | 75 mg/190 ml |
Egy csésze főzött kávé | 85 mg/190 ml |
Egy csésze forrázott tea | 50 mg/190 ml |
Egy pohár energiaital (hozzáadott koffeinnel vagy guaranával) | 28-87 mg/250 ml |
Kólák (diétás vagy normál) | 8-53 mg/250 ml |
Csokoládé | 5,5-35,5 mg/50 g szelet |
Forrás: www.eufic.org
A kávé- és teafogyasztás hatása a keringésre
A kávé, tea, kakaó élettani szempontból komplex rendszernek számítanak, akár többezer aktív összetevővel, mi most ebben a cikkben kiemelten a koffeinnel foglalkozunk.
Az EFSA állásfoglalása szerint bár a koffein rövidtávon emeli a vérnyomást, a rendszeres, hosszútávú (mérsékelt) koffeinfogyasztás nem mutat összefüggést a magasvérnyomás betegséggel, az agyvérzéssel, a szívelégtelenséggel, a szívkoszorúér-betegséggel – bár ez utóbbinál az adatok nem teljesen egyértelműek.
A feketetea fogyasztása és a vérnyomás kapcsolatát vizsgálva meglepő eredményre jutott egy kutatás: mintegy 10%-kal csökkent az éjszakai vérnyomás (az első [szisztolés] és a második [diasztolés] érték is) már az első naptól, és ez a hatás megmaradt a vizsgálat féléves időtartama alatt, de a nappal mért vérnyomásnál ez a különbség nem volt szignifikáns (jelentős mértékű). A nem várt hatásért valószínűleg nem a koffein, hanem a tea egyéb összetevői voltak a felelősek, ugyanakkor további kutatások szükségesek, hogy kiderüljön, pontosan mely összetevő(k) okozzák a jelenséget.
Egy 140 220 fő részvételével zajló vizsgálat fordított arányosságot talált a mérsékelt kávéfogyasztás és a szívinfarktus kockázata között: azaz kisebb a kockázata annak, aki napi 4 adag kávét iszik, mint aki egyet sem. Hasonlóan váratlan eredményre jutott egy másik kutatás is: nők esetében a kevés kávéfogyasztás vagy éppen a „nem kávézás” jelenthet megnövekedett kockázatot az agyvérzés (stroke) szempontjából.
A kakaófogyasztás hatással lehet az időkori szellemi hanyatlásra?
Egy kutatás során, 90, enyhe memóriazavarral élő idős ember, naponta ivott különböző flavonoltartalmú kakaót, 8 héten keresztül. Az eredmények alapján 8 hét alatt javulást tapasztaltak a vérnyomás és az inzulinérzékenység tekintetében, valamint - feltételezhetően ezzel összefüggésben – javultak a kognitív képességek, például a munkamemória, a rövid- és hosszútávú memória. Ezek alapján valószínűsítik, hogy a flavonoidtartamú élelmiszereknek kedvező hatása lehet a szellemi kapacitásra.
Fotó: shutterstock.com
A kávéfogyasztás, mint az Alzheimer-kór lehetséges ellenszere?
Az Alzheimer Társaság 2015. évi nemzetközi konferenciáján elhangzott kutatás szerint, amelyben a vizsgált személyek átlagéletkora 73,7 év volt, a nagyobb koffeinfelvétel összefüggést mutatott mind a jobb memória, mind pedig a cselekvési működések között. A koffeinfogyasztás és a memória kapcsán ugyanezt a kapcsolatot találták, legyen szó alacsony, mérsékelt, vagy nagy mennyiségű kávéfogyasztásról.
Több alkalommal valószínűsítették, hogy a koffeinfelvétel a középkorúaknál, valamint az enyhe kognitív károsodásban (például a korral járó memóriazavarokban) szenvedők esetében kedvező hatással lehet a későbbi demencia kialakulásának vagy állapotromlásának a kockázatára. Két éves utánkövetéses vizsgálat során azoknak, akiknek nem romlott a kognitív teljesítménye, átlagosan kétszeres mennyiségű volt a koffeinszint a vérében, azokhoz képest, akiknek tovább romlott a demenciája.
Számos alkalommal kutatták a koffein és a kognitív funkciók közötti lehetséges kapcsolatokat, elmondható, hogy több alkalommal pozitív eredmények születtek. Azonban ezek a kutatások általában kis létszámú, speciális csoportokat vizsgáltak, ezért egyelőre nem lehet az eredményekből határozott állásfoglalást megfogalmazni, de irányt mutathatnak a későbbi, átfogóbb vizsgálatok számára.
A számos pozitívum mellett megemlítendő, hogy az esti koffeinfogyasztás, különösen idős embereknél okozhat nyugtalanságot, alvászavart is. Többek közt ezért sem ajánlott a nagymértékű koffeinfelvétel.
Irodalom:
Scientific Opinion on the safety of caffeine EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). EFSA Journal, 13(5):4102, 2015.
Ferrar P. M., Taylor E. N., Gambaro G., Curhan G. C.: Caffeine intake and the risk of kidney stones. Am J Clin Nutr., 100(6):1596-1603, 2014 Dec.
European Food Safety Authority: Caffeine. EFSA explains risk assesment.
Jonathan M. Hodgson, Kevin D. Croft, Richard J. Woodman, Ian B. Puddey, Dagmar Fuchs, Richard Draijer, Elena Lukoshkova, Geoffrey A Head: Black tea lowers the rate of blood pressure variation: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr, 97, 5, 943-950, 2013 May.
Elizabeth Mostofsky és mtsai: Habitual Coffee Consumption and Risk of Heart Failure, A Dose-Response Meta-Analysis. Circulation: Heart Failure, 5:401-405, 2012.
Susanna C. Larsson: Coffee Consumption and Risk of Stroke in Women. Stroke. 42: 908-912, 2011.
Chute M. P. et al.: Moderate Caffeine Consumption Is Associated with Better Memory Scores in Clinically Normal Older Adults. Presented at: Alzheimer`s Association International Conference 2015, July 18-23, 2015, Washington, D. C. (Abstract #3714.)
Jonathan Block: Caffeine May Boost Memory, Executive Function. July 24, 2015./
Chuanhai Cao et al.: High Blood Caffeine Levels in MCI Linked to Lack of Progression to Dementia. Journal of Alzheimer’s Disease, 30, 559–572, 2012.
Song J., Xu H, Liu F., Feng L.: Tea and cognitive health in late life: current evidence and future directions. J Nutr Health Aging, 16(1):31-34, 2012 Jan.
Giovambattista Desideri, Catherine Kwik-Uribe et al.: Benefits in Cognitive Function, Blood Pressure, and Insulin Resistance Through Cocoa Flavanol Consumption in Elderly Subjects With Mild Cognitive Impairment: The Cocoa, Cognition, and Aging (CoCoA) Study Hypertension. 2012;60:794-801.