Hogyan készíthetsz egészséges rántott húst?
Szerző: Zahalka Márton / Lektor: Kovács Judit, Schmidt Judit
Bő olajban, serpenyőben sütés helyett vékonyan kiolajozott tepsiben is elkészítheted kedvelt rántott vagy hagyományosan olajban sült ételeidet (fasírt, bundás kenyér stb.).
Így lényegesen kisebb lesz a zsírtartalmuk, nem lesz olajszagú a konyha, a ruhád és a hajad, ráadásul egészségesebb is így elkészítve.
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g csirkemell
- 1-2 darab tojás
- zabliszt (szükség szerinti mennyiségben+)
- búzakorpa (szükség szerint mennyiségben+)
- zsemlemorzsa (szükség szerint mennyiségben+)
- csipetnyi só
- 1 evőkanál vagy még kevesebb olaj a tepsi vékony rétegben történő kikenéséhez
(* amennyit a hús felvesz, leütögetve, lecsöpögtetve a felesleget)
Elkészítés:
A megmosott csirkemellről konyhai papírtörlő kendővel itassuk le a felesleges nedvességet! Ha nem szeletelve vettük, akkor éles késsel szeleteljük fel ujjnyi vastagságra a húst! Vágjuk le felesleges zsiradékot, ha van rajta! Enyhén klopfoljuk ki, így omlósabb lesz a hús (ezt megtehetjük késsel vagy ököllel is)! Ízesítsük kevés sóval! A hússzeleteket panírozzuk be a szokásos módon: forgassuk bele az átszitált lisztbe, a felvert tojásba, majd a kevés liszttel elkevert búzakorpába! Egy tepsit vékonyan kenjünk ki olajjal vagy fújjuk be olajspray segítségével! Fektessük a tepsire a bepanírozott húst, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 20-25 perc alatt! Sütés közben gyakran forgassuk meg a szeleteket, hogy egyenletesen süljenek!