Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

A transz-zsírsavakról bővebben

Lehet, hogy számodra is ismerősen cseng ez a szó: transz-zsírsav. Hallhattad szüleidtől, olvashattad a neten vagy lehet, hogy a reklámok hívták fel rá a figyelmed. De vajon tudod-e mit is jelent ez a kifejezés pontosan? Milyen ételekben található meg? Káros-e? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.

Szerző: Juhász Flóra | Lektor: Dr. Biró Lajos, Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2015-07-20

Mi az a transz-zsírsav?

Az olyan vegyületeket nevezzük transz-zsírsavaknak, amik leggyakrabban egy bizonyos eljárás, a hidrogénezés (a növényi olajok mesterséges keményítése) során keletkeznek. Ezt a lépést, vagyis a hidrogénezést nem minden élelmiszer előállításához használják, így nem is minden boltban vásárolt termék tartalmaz transz-zsírsavat.

A termékek gyártói a transz-zsírsavakat nem direkt teszik hozzá az élelmiszerekhez, hanem ezek bizonyos ételek/élelmiszerek előállítása, gyártása során keletkeznek. Így kerülnek bele abba, amit megveszel és megeszel. Kisebb mértékben ugyan, de akkor is keletkezhetnek ilyen vegyületek, amikor többször felmelegített olajban sütött ételt eszel (például gyorséttermekben). Lássuk, hogy akkor mégis miben keresd ezt a vegyületet!

Mikben található meg?

Ha a megvásárolt termékek csomagolásán a következő szavakat látod: hidrogénezett növényi zsiradék; részlegesen hidrogénezett zsírok, olajok; transz-zsírsav, biztos lehetsz benne, hogy abban a termékben transz-zsírsav is található. A következő vásárláskor szánj rá egy kis időt és nézd meg csomagolásukat! Talán nem is gondolnád, hogy a kedvenc ételeid is tartalmazhatják ezeket!

Nézzünk pár példát, hogy mikre gondolj: szaloncukrok, nápolyik, pattogatott kukorica, krémmel töltött kekszek, chips-ek, gofri, gyorséttermi ételek, az éttermekben megvásárolható sült krumpli, sült csirke, rántott csirkemell, instant termékek (pl. salátaöntetek, leves-, mártás-, ital- és kávéporok). Ezek az ételek nagyobb mennyiségben tartalmazhatnak transz-zsírsavakat.


Fotó: stockphoto.com

A kutatók ráadásul azt is megfigyelték, hogy általában az olcsóbb élelmiszerek vagy a gyorséttermi ételek tartalmazzák ezt a vegyületet nagyobb mennyiségben. A választásban nem mindig az olcsóbb és a gyorsabb választás a jobb. Járj utána te is kedvenc ételeidnek vagy kérdezz tőlünk, hogy megtudd, azok tartalmaznak-e transz-zsírsavat!

Mi bajom lehet belőle?

Ha sok magas transzzsírsavtartalmú terméket/ételt eszel, akkor azok károsan hathatnak egészségedre. A transz-zsírsavak megemelik a vérben a „rossz” LDL-koleszterin szintjét, ami a szívbetegségek kialakulását segíti elő. A transzzsírsavak hajlamosíthatnak egyéb betegségekre is, de ezek sem most fognak jelentkezni nálad, hanem később, amikor már idősebb leszel. De ha most odafigyelsz, akkor elérheted, hogy ezek a súlyos betegségek évek múlva se okozzanak neked problémát!

Ahogy az imént olvashattad, a transz-zsírsavakat sok mindenben megtalálod. Érdemes tehát ezeket az ételeket kerülni vagy legalábbis csak ritkán fogyaszd! Ezzel a jó szokásoddal is hozzájárulhatsz, hogy megőrizd egészségedet, és sokáig élvezd az életet.


Irodalom:

Kapcsolódó cikkek
Mivel édesíts? - Természetes édesítőszerek
Amennyiben csökkenteni vagy megtartani szeretnéd a súlyod, esetleg cukorbeteg vagy, illetve ha egyéb okból szeretnéd a cukrot mással pótolni, de nem tudod, hogy melyik természetes édesítőszert...
Kovács Judit2015/07/23
Mivel édesíts? - Mesterséges édesítőszerek
Amennyiben csökkenteni vagy megtartani szeretnéd a súlyod, vagy esetleg cukorbeteg vagy, illetve ha egyéb okból gondolod úgy, hogy a cukrot mással szeretnéd pótolni, de nem tudod, hogy melyik...
Kovács Judit2015/07/10
Mit nézz az élelmiszerek címkéjén?
Gondot okoz, hogy az élelmiszerek közül hogyan tudod gyorsan megtalálni a számodra legegészségesebbet? Segítünk neked, hogy egy-egy bevásárlás alkalmával (akár egyedül, akár a szüleiddel),...
Juhász Flóra2015/07/08
Léteznek egészséges zsírok?
Zsír és egészség? Nem tévedés: a zsírok nélkülözhetetlenek az egészséged megőrzéséhez, de nem mindegy, milyen mennyiségben és minőségben fogyasztod őket. Szerkezetük különbözősége...
Schmidt Judit2015/07/20
A jó emésztés titka: a rost
Az emésztés kényes téma, amiről lehet, hogy nem szívesen beszélsz. Mégis fontos ismerned néhány dolgot ezzel kapcsolatban. Az elégtelen rostfogyasztás ugyanis gyakran székrekedéshez vezet....
Schmidt Judit2015/07/15
Mik azok a szénhidrátok?
A szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok mellett, az energiát adó tápanyagaink közé tartoznak. Az élelmiszerek nagy részében megtalálhatók. A minőségük és mennyiségük meghatározza...
Schmidt Judit2015/07/06
Web Analytics