Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Az ételek tartósításának módjai

Ha nyáron sok a termés vagy csak szeretnénk későbbre eltenni a felesleges mennyiségű ételt, számos megoldás közül választhatunk. Nem mindegyik veszélytelen, ezért ajánljuk a most következő tippeket.

Szerző: Schmidt Judit | Lektor: Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2013-10-01

Fagyasztás

A tartósítás legkíméletesebb módja a mélyhűtés. Ahhoz, hogy elkerüljük az esetleges fertőzéseket és a felesleges tápanyagveszteséget, tartsunk be néhány szabályt! Az egyszer már felengedett élelmiszert ne fagyasszuk vissza! Vásárláskor gondoskodjunk róla, hogy a fagyott élelmiszer hazaérkezésünkig ne olvadjon ki. Nagyobb mennyiség esetén vigyünk magunkkal hűtőtáskát vagy elég lehet egy jól zárható, erre a célra gyártott hidegen tartó táska (zacskó) is. A mélyfagyasztott zöldségeket még fagyosan, forró folyadékban kezdjük főzni. Vegyük figyelembe, hogy rövidebb ideig kell főzni, párolni őket, így tápanyagaik jobban megőrződnek. A fagyott húsokat ne forró vízbe áztatva olvasszuk ki! A félkész- és készételek felmelegítésénél tartsuk be a csomagoláson feltüntetett előírásokat!

Fotó: shutterstock.com

Sózás

Az ételeink és étrendünk nátriumtartalmának csökkentéséhez számos apró praktikával járulhatunk hozzá, túl azon, hogy igyekszünk a kevesebb sót tartalmazó vagy só nélkül készült termékeket választani.

Só helyett használjunk minél gyakrabban friss vagy szárított zöldfűszereket! Ha megtehetjük, otthon cserépben vagy a kertbe kiültetve termesszünk például a bazsalikomot, rozmaringot, petrezselymet, lestyánt. A hagyományos, már eleve sós ételízesítő helyett keressük a szárított zöldfűszereket tartalmazó, sómentes keverékeket! Ne sózzuk meg automatikusan az ételt, hanem kóstoljuk meg, hogy feltétlenül szükséges-e! Hagyjunk magunknak elég időt (ez hónapokba is telhet) ahhoz, hogy ízlésünk átalakuljon és a kevésbé sós ételeket is finomnak érezzük. Fedezzünk fel újfajta fűszereket, ne ragadjunk le a hagyományos ízeknél (só, bors, pirospaprika)! Étkezéskor ne legyen sószóró az asztalon, így könnyebb elkerülni az utólagos és nem ritkán felesleges utánsózást.

Pácolás

A pácolás a hústartósítás egyik, régi módja. Lényege, hogy az eljárás során a csupán sóval történő tartósítás helyett kevés nitrittel dúsított konyhasót használnak, hogy a kórokozók elpusztuljanak. A nitritek és az aminosavak között végbemenő reakciók során azonban agresszív rákkeltő hatású vegyület, ún. nitrozamin keletkezik. A nitrozaminok hő hatására (grillezés, sütés) sokkal könnyebben kialakulnak. Ezért a grillezésre szánt húsokat, kolbászárut ne pácoljuk! Ugyancsak kerüljük a fehérjékben gazdag élelmiszerek, például sajtok, pácolt húsfélékkel történő hevítését!

Füstölés

A húsok magas hőmérsékleten való sütésekor a megpirult-megbarnult részek nagy mennyiségben tartalmaznak karcinogén hatású anyagokat. Éppen ezért jobb, ha kerüljük a füstölt, odaégett, erős megpörkölődött ételek fogyasztását. A húsok, zöldségek grillezése, roston sütése alkalmával ügyeljünk rá, hogy ne barnuljon, feketedjen meg az alapanyag. Amennyiben mégis, ne fogyasszuk el azokat a szeleteket.

Ízesítés

A nyersanyagok egy része önmagában is ízletes, más részük jellegtelen, íztelen, esetleg kellemetlen ízű. Az ételkészítés során különböző műveletekkel és/vagy ízesítő anyagokkal fokozzuk, emeljük ki, vagy nyomjuk el a természetes íz- és zamatanyagokat.

Egyes főzési, sütési praktikák segítségünkre lehetnek a felesleges sómennyiség csökkentésében, mivel önmagukban képesek jobb ízűvé tenni az így készült ételeket. Ilyen lehet például a rakott ételek készítésénél a rétegezés, az egyben sült, sovány húsok tűzdelése (pl. fokhagymával, fűszernövényekkel), az ételek (pl. zöldségek, húsok) megtöltése, a pörkölés vagy egyes húsok pácolása.

Kapcsolódó cikkek
A félkész, késztermékek választéka és a „házon kívüli étkezés” lehetőségei
A legjobb és legmegbízhatóbb választásnak az otthon, frissen - friss, nyers, idényjellegű alapanyagokból, korszerű konyhatechnológiával - készült étel bizonyul. Jelenlegi életvitelünk azonban...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/03
A sózás szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
Egy csipet só fokozza az ételek, még az édes ételek ízét is. Azonban figyelni kell arra, hogy mekkora az egy csipet és az sem mindegy, hogy hány csipet kerül egy ételbe. A nátrium beviteléhez...
Kiss-Tóth Bernadett2015/09/11
Élelmiszer-adalékanyagok és tartósítási eljárások
Az adalékanyagok a legtöbb fogyasztóból félelmet váltanak ki, még többen elítélik és fekete listára teszik őket. Azt viszont sokan elfeledik, hogy az adalékanyagok a gyorsan elkészíthető,...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/01
Főzés, párolás egészségmegőrző módon
Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a főzési és párolási eljárásokat, amelyekkel egészséges ételeket készíthetünk.
Schmidt Judit2013/10/01
Web Analytics