Hírek rovat << ELŐZMÉNYEK

Mi igaz a mobiltelefonok rákkeltő hatásáról?

jonekem.hu2016/04/13

Újra és újra foglalkoztatja a köztudatot, hogy milyen hatása lehet az egészségünkre az utóbbi évtizedben elszaporodott mobilkommunikációs eszközöknek. Egy  kutatás arra a következtetésre jutott, a mobiltelefonok hosszú távú használata növeli a leggyakoribb agytumor típus, a glioma kockázatát.

A tanulmány két kontrollált vizsgálat adatait összesítette, melyek rosszindulatú agytumoros eseteket vizsgáltak. Az elemzés mind a vezeték nélküli, mind a mobiltelefon használata mellett a glioma kockázatának növekedését mutatta. A szerző, Dr. Hardell szerint az eredmények alátámasztják, hogy a vezeték nélküli telefonokból származó rádiófrekvenciás elektromágneses sugárzás rákkeltőnek tekintendő.

Ellentmondások

Dr. L. Dade Lunsford, a Pittsburgh Egyetem idegsebész professzora úgy véli, hogy a tanulmány nem túl meggyőző. Hiányossága többek közt, hogy a kutatók nem kontrollálták például sem az ionizációs sugárzásnak való kitettséget sem a betegek családi kórtörténetét. Érdekes, hogy az egyetlen tanulmányt, mely a mobiltelefon használatra vonatkozólag aktuális ipari adatokat használt, a szerzők nem tartották informatívnak, ezért kihagyták.

„Ha a mobiltelefonok efféle tumorokat okoznak, akkor miért nem alakul ki nagyobb arányban azonos oldali bazális vagy laphámsejtes rák, vagy a melanoma, hiszen ezek gyakran osztódó sejtvonalak, melyeknek elméletileg sokkal hajlamosabbaknak kellene lenniük.”- kérdezi Lunsford. „Bár a mobiltelefonok rák kifejlődésében betöltött lehetséges szerepe nem hagyható figyelmen kívül, a technológia előnyeiről sem szabad megfeledkeznünk. A mobiltelefonok ugyanis hatékony biztonsági hálót nyújtanak az emberek számára, gondoljunk csak például a sürgősségi hívásokra vagy az időjárási veszélyekre való figyelmeztetésekre.” - véli az idegsebész professzor.

Forrás: medscape.org 

Web Analytics