Hírek rovat << ELŐZMÉNYEK

A házasság, mint rákgyógyszer

jonekem.hu2016/04/13

Szerző: Dennis Thompson / Lektor: Kovács Judit

Általában azt gondoljuk, hogy a rák kimenetele a stádiumtól és a kapott kezeléstől függ, de több vizsgálat is rámutatott az elmúlt évtizedekben, hogy a társas támogatás is pozitívan befolyásolja a kimentelt - nem csak rák esetén.

"Igaz, hogy napvilágot láttak már a házasság pozitív hatásait taglaló cikkek, de általában a szeretet és a támogatás számlájára írták a jobb esélyeket - mondja Scarlett Lin Gomez, a kutatás vezetője - A házasok azonban általában nagyobb bevétellel gazdálkodnak és jobb a biztosításuk. Ezért kíváncsiak voltunk, mekkora a szerepe a gazdasági státusznak a házasok jobb túlélési mutatóiban."

A vizsgálatban 800.000 rosszindulatú daganatattal diagnosztizált beteg adatait nézték át. Az eredmények szerint az anyagiak nem magyarázzák a túlélésben mutatkozó jelentős különbséget. Ugyanakkor a társ vizsgálatokra hordja a beteget, tápláló ételekkel látja el és gondoskodik róla, hogy bevegye a gyógyszereit – ez mindenképp jótékony hatású. Emellett természetesen az érzelmi támogatás is egyértelműen növeli a túlélési esélyeket, mivel csökkenti a stressz-szintet.

A kutatás rámutat, hogy az egyedülállóknak is fontos hogy segítséget kérjenek a családtól és barátoktól, hogy közösen nézzenek szembe a rák okozta kihívásokkal. "Természetesen nem azért házasodik az ember, hogy növelje a túlélését – mondja Gomez - de arra bátorítjuk az egyedülállókat, hogy alakítsanak ki szoros kapcsolatokat és ápolják azokat.” 

Forrás: webmd.com

Web Analytics