Hírek rovat << ELŐZMÉNYEK

Hogyan lehet csillogó, fehér mosolyod?

jonekem.hu2016/06/09

Szerző: Kovács Judit / Lektor: Dr. Biró Lajos, Dr. Palik Éva

 

A fogak ápolása nagyon fontos már gyerekkorban is, de a napi többszöri fogápolást sokan mégis elhanyagolják, pedig kinézetünket merően meghatározza fogaink állapota. 

Miért fontos fogat mosni?

A fogmosás alapvetően arra jó, hogy eltávolítsa az ételmaradékokat és a lepedéket a fogaidról, az ínyről, és a száj egyéb területeiről. A lepedék és a benne található baktériumok felelősek a fogakon a lyukakért, vagyis a fogszuvasodásért és a kellemetlen szájszagért. Egyik sem jó, főleg, ha szeretnél ismerkedni, és szeretnéd, ha idősebb korodra is lennének még fogaid, amikkel tudsz rágni, mosolyogni.

A fogak megbetegedése számos betegség kialakulását elősegítheti. Úgynevezett szervezeti gócpont lehet. Vigyázz emiatt is a fogaidra, hogy sokáig egészséges maradhass! 

Milyen a jó fogkefe?

A jó fogkefe rendkívül fontos, hiszen ennek segítségével tudod eltávolítani a lepedéket a fogadról és a száj többi területéről és segít az elszíneződés csökkentésében. 

Választhatsz elektromos vagy normál fogkefét. Az elektromossal rövidebb idő alatt valószínűleg alaposabban meg tudod mosni a fogad, de bármelyiket is választod, érdemes a nyél kialakítását is figyelembe venned. Ha a nyél vékony, ívelt, akkor könnyebben megközelíthetők vele a hátsó fogak is. A szakemberek által ideálisnak tartott fogkefe kis fejű, a sörték műanyagból készültek, végük lekerekített és négy vagy öt sorban, 10-12 csomóban, sűrűn helyezkednek el. A sörték keménységét is osztályozzák. Ezek közül az ínyed állapota alapján válassz! Ha ép az ínyed (nem vérzik fogmosáskor és nem érzékeny a hidegre, melegre), választhatsz keményet vagy közepes keménységűt, de ha valamilyen probléma van az ínyeddel, a puhát keresd a boltokban! 

Amit még megtehetsz az ügy érdekében

Ha igazán tiszta fogakat szeretnél, érdemes fogselymet is használnod, amivel a legapróbb lerakódás is eltávolítható a fogak felszínéről. A fogmosás zárásaként öblögethetsz jó minőségű szájvízzel, aminek az a szerepe, hogy megakadályozza a kellemetlen szájszagot, és megelőzze a fogszuvasodást okozó lepedék gyors újratermelődését. 

Fogkrém-kérdés

A fogkrém kiválasztása sem mindegy. Ha fontosnak tartod, hogy kellemes, és hosszan tartó friss leheletet biztosítson, akkor válassz mentolos, frissítő fogkrémet! Ha fehérebb fogakra vágysz, akkor a „whitening” feliratot keresd a termékeken, de hosszú ideig nem javasolt ezeket használnod. Ha pedig érzékenyek a fogaid és/vagy az ínyed, a „sensitive” jellegű variációkban gondolkodj! 

A helyes fogmosási technika

Fogat mosni néhány másodperc alatt is lehet. A kérdés csupán az, hogy ezzel tényleg sikerül-e megtisztítani a fogaidat? Nem valószínű. Nézzük meg, hogyan és hányszor moss fogat ahhoz, hogy egészségesek maradjanak!

Egészséges fogazat esetében elegendő lehet a napi kétszeri fogmosás, de az ideális az, ha a reggeli és lefekvés előtti fogmosás mellett minden étkezés után is megmosod a fogaid.

A fogorvosok által ajánlott fogmosási technika a módosított Bass-technika: Fogkefédet félig az ínyedre, félig a fogadra helyezed úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, és a fogkefe feje a fogfelszínnel negyvenöt fokos szöget zárjon be. Ezután enyhe nyomást alkalmazva körkörös mozgást végzel 15-20 alkalommal. Ezt minden fognál ismételd meg! 

Szükséges tápanyagok, megfelelő ételek

Mint biztosan tudtad, a fogaidat is egészségesebbé teheted a megfelelő ételek fogyasztásával.

A fluorid egy ásványi anyag, amely nem csak a fogkrémekben található, hanem a gabonafélékben, a hüvelyesekben, a halakban, az ivóvízben és a húsokban is.

A kalcium, amelyet a tejen, tejtermékeken kívül a kelkáposztában, a petrezselyemzöldben, a spenótban, a szardíniában, kagylóban is megtalálsz nagyobb mennyiségben-, biztosítja a csontok és a fogak szilárdságát.

A C-vitamin elengedhetetlen a fogíny épségének megőrzéséhez. C-vitaminban gazdag a paprika, a citrusfélék és a legtöbb gyümölcs. Hő hatására (főzés, sütés, párolás során) a C-vitamin elbomlik, ezért a zöldségeket, gyümölcsöket minél gyakrabban edd! 

Láthatod, nem kell sok, hogy egészségesek, és szépek legyenek a fogaid. Csak egy kis odafigyelés, és az, hogy szánj legalább két percet a fogmosásra, hiszen ennyi idő alatt lehet igazán hatékonyan kitisztítani. 

Javasolt videók:

Forrás: e-geszseghalo.hu 

Fotó: shutterstock.com

Web Analytics