Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Párkapcsolati kommunikációs alapelvek - Hogy ne csak elbeszéljünk egymás mellett!

A párok egymás közti kommunikációja elképesztően befolyásolja a párkapcsolat minőségét. Tudd meg, melyek azok a kommunikációs hibák, amelyek kiküszöbölésével hosszú, boldog kapcsolat elé néztek.

Szerző: Szalai Tamás Dömötör | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta, Schmidt Judit
Publikálás dátuma: 2015-07-15

A kommunikáció célja üzenetek eljuttatása a partnerhez. Van tartalmi szintje, amit főként a szavak közvetítenek, valamint kapcsolati szintje, amit főleg a metakommunikáció, vagyis a hangszín, mimika, gesztusok tükröznek. A metakommunikációval szavak nélkül is közlünk,de a jelentésnek nagyon ritkán vagyunk tudatában.

Óriási hibalehetőség, hogy a kommunikációból kinyert jelentést mi magunk alkotjuk! Például a szótlan férjet felesége elutasítónak éli meg, ezért kérdezgeti őt, de az közömbösen hallgat. Ezt a hölgy kapcsolati közömbösségre, vagy férje általános unottságára vonatkoztatja, pedig lehet, hogy a férfi csak fáradt, vagy a munkahelyén felbosszantották. Ugyanígy sértő lehet egy mondat, amit a másik viccnek szánt, de mi a hangszín alapján komolyan vettünk.

A kommunikáció fejlesztésének négy szintje:

  1. hibáink felismerése nélkül, készségek híján kommunikálunk.
  2. belátjuk hiányosságaink,
  3. készségeinket tudatosan gyakoroljuk,
  4. készségeink használata automatikussá válik.

Te melyik szinten tartasz?

Fotó: shutterstock.com

Lássuk, mit tehetsz a jobb kommunikációért!

  • Alapelv, hogy sose a párodról beszélj, csakis arról, hogyan érezted magad egy szituációban! Fogalmazd meg mindig egyes szám első személyben a saját kapcsolati élményedet! Ezeket nevezik én-állításoknak! Például: „Állandóan égetsz mások előtt!” helyett: „Nagyon ciki volt számomra, ahogy beszéltél rólam, légy szíves máskor ne csinálj ilyet.
  • A másikra mutogatás sarokba szorít és ellentámadást hív, ezért sosem szabad negatívan címkézni vagy becsmérelni párunkat. „Már megint micsoda kupi van, állandóan széthagyod a cuccaid!” helyett: Mi újság, milyen napod volt? - hátha megtudjuk, miért nem maradt ideje rendet rakni.
  • Ha a véleményed ellenkezik is, az érzéseit mindig ismerd el!
  • Keresd az egyetértési pontokat, ahelyett hogy „igen, de…” mondatokkal érvénytelenítenéd, amit mond, s ezzel végtelenített konfliktust teremtenél!
  • Mindig tudatosítsd, hogy szavaid, hangszíned, gesztusaid mit jelentenek a partnered számára a kapcsolatra vonatkozóan!
  • Használd az érintés, ölelés megnyugtató erejét!
  • Hallgasd végig a másikat!
  • Ha a hangotok élesedne, és egymás szavába vágnátok, jól jön a „STOP módszer”: állítsátok meg egymást, és kérdezzétek meg, mi történik, mit is szeretnétek egymástól, mire vágytok most?
  • A veszekedések szinte mindig ugyanolyan forgatókönyv szerint zajlanak. Tudatos jelenléttel, az érzéseid megfigyelésével szakítsd meg a viselkedéses láncokat!
  • A „mindig” és „soha” kezdetű mondatok hamisak és bántók.
  • Sose tapassz egy témához másik sérelmet, azt beszéljétek meg, ami éppen aktuális!
  • Ne vonj be másik embert a konfliktusba, legfeljebb egy párterapeutát!
  • Nehéz témánál kérhetsz időt.
  • Minden helyzet mélyén személyes vágyak élnek, amelyek a másikkal szembeni elvárásokká alakulnak. Az adott helyzetben fellépő érzelmeink abból alakulnak ki, hogy párunk megfelel-e az elvárásainknak. Hozd elő a mélyben bújó vágyakat, és tudatosítsd őket, így könnyebb az elvárásokról beszélni!
  • Kérd egyszerű, konkrét, mérhető formában, amit szeretnél: például „heti kétszer fél órát hallgasd meg, amíg az érzéseimről beszélek”. Természetesen a partnered is kérhessen tőled.

Irodalom

  1. Abigail, R. A., Cahn, D. D.: Managing conflict through communication. Pearson Higher Ed, 2013.
  2. B` Hahn, C.: Heart of Relating: Communication Beyond Ego. Troubador Publishing Ltd., 2015.
  3. Duck, S., McMahan, D. T.: The basics of communication: A relational perspective. Second edition. Sage, 2011.
  4. Kaarina Määttä, K., Uusiautti, S.: Silence is Not Golden: Review of Studies of Couple Interaction. Communication Studies, 64(1), 33-38, 2013.
  5. Martin, J. N., Nakayama, T. K.: Intercultural communication in contexts. 5th Ed. New York, New York: McGraw-Hill, 2010.
  6. Satir, V. M.: Going behind the obvious: The psychotherapeutic journey. In Zeig, J. K. (eds.). Evolution Of Psychotherapy: The 1st Conference. Routledge, 2015.
  7. Watzlawick, P., Bavelas, J. B., Jackson, D. D., O` Hanlon, B.: Pragmatics of human communication: A study of interactional patterns, pathologies and paradoxes. WW Norton & Company, 2011.
Kapcsolódó cikkek
Bántalmazó kapcsolatok
Több párkapcsolatban dúl fizikai, szóbeli, érzelmi, vagy szexuális bántalmazás, mint gondolnánk, csak a szégyen és titok elfedi. Ne félj lépni, ha felismerted, hogy bajban vagy!
Szalai Tamás Dömötör2015/10/05
Láss tisztán az abortuszról!
Az abortusz gyors, egyszerű és könnyű megoldásnak tűnik. De nem is gondolnád, mennyi mindennel kell számolnia annak, aki elmegy egy ilyen műtétre. Nézzük most át ezeket!
Dr. Dékány Ágnes2015/08/05
Két csík a terhességi teszten, segítség, most mit tegyek?
Ha a terhességi teszten látott két csíktól félelem és rettegés jár át, hirtelen úgy érzed, vége a világnak, és arra gondolsz, hogy ez csak Veled történhetett meg, tudnod kell: nem vagy...
Dr. Dékány Ágnes2015/09/08
Fogamzásgátlás I. – Fogalmak és önállóan alkalmazható módszerek
Egy nő és egy férfi szexuális kapcsolata kettejük számára az egyesülés örömét, utódaik számára pedig az élet kezdetét jelentheti. Ez utóbbi esemény elkerülésére napjainkban számos...
Dr. Tóth Ágnes2015/10/14
Fogamzásgátlás II. – Orvosi közreműködést igénylő módszerek
Az orvosi közreműködést igénylő fogamzásgátlási módszerekhez az alkalmazás kezdetén, illetve időszakosan van szükség orvosra. Ilyen a receptköteles készítmények felírása, a méhen...
Dr. Tóth Ágnes2015/09/18
Web Analytics