Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Fogamzásgátlás I. – Fogalmak és önállóan alkalmazható módszerek

Egy nő és egy férfi szexuális kapcsolata kettejük számára az egyesülés örömét, utódaik számára pedig az élet kezdetét jelentheti. Ez utóbbi esemény elkerülésére napjainkban számos módszer létezik.

Szerző: Dr. Tóth Ágnes | Lektor:
Publikálás dátuma: 2015-10-14

Tisztázzunk néhány fogalmat!

Utódai számát, korkülönbségét, vállalásuk idejét minden pár szabadon eltervezheti. A gyermekvállalás tudatos elkerülését szolgálja a fogamzásgátlás az ivarsejtek érésének, közlekedésének, illetve találkozásának megakadályozása révén.

Magyarország Alkotmánya szerint a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg. A fogamzást követően alkalmazott születésszabályozási módszerek ez alapján már nem tekinthetők a szó szoros értelmében fogamzásgátlónak. Ide sorolható a megtermékenyült petesejt méhbe történő beágyazódásának gátlása, illetve a terhesség megszakítása is.

A fogamzásgátlással szembeni elvárások

A fogamzásgátlás elfogadottságát, az egyes módszerek megítélését világnézeti, kulturális és egyéni tényezők határozzák meg. Aki fogamzásgátlást tervez, meggyőződésétől és élethelyzetétől függő elvárásokat fog támasztani a különféle módszerekkel szemben:

  • Legyen megbízható!
  • Könnyen lehessen alkalmazni!
  • Legyen visszafordítható!
  • Az esetlegesen megfogant magzatra legyen ártalmatlan!
  • Ne legyen mellékhatása!
  • Ne legyen illúzióromboló!
  • Legyen megfizethető!
  • Védjen a nemi úton terjedő betegségektől is!

Noha ez mind érthető, nem létezik olyan módszer, ami mindezen elvárásoknak megfelelne. Miután ezt tisztáztuk, ismerd meg a lehetőségeket!

Fotó: shutterstock.com

Önállóan alkalmazható módszerek

Az önállóan alkalmazható fogamzásgátlási módszerek előnye, hogy nem igényelnek orvosi közreműködést.

A megszakított közösülés ősrégi találmány. Azon az elven működik, hogy a nő kielégülését követően a férfi még a magömlés előtt visszahúzza a hímvesszőt a hüvelyből. Az ezt a módszert alkalmazó 100 pár közül 1 év alatt kb. 10-nél következik be terhesség. Ennek oka, hogy a visszavonulást nem sikerül mindig időben végrehajtani, illetve az a tény, hogy a hímvesszőből izgalom hatására távozó előváladékban is lehetnek már hímivarsejtek.

Az óvszer könnyen hozzáférhető, megfizethető, ritka allergiás jellegű reakcióktól eltekintve mellékhatásoktól mentes fogamzásgátló eszköz. Száz óvszerhasználó párnál 1 év alatt 1-8 terhesség következik be, aminek alkalmazási (lecsúszás, újrahasznosítás) vagy anyaghiba (szakadás) lehet az oka. Ez az egyetlen olyan módszer a kínálatban, ami némi védelmet jelent a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben. Mindazonáltal a férfiak jelentős része kényelmetlennek, illetve zavarónak találja az óvszerhasználatot, ezért más módszereket részesít előnyben.

A hormonmentes hüvelyi készítmények olyan hatóanyagot tartalmaznak, amely elpusztítja vagy harcképtelenné teszi a hüvelybe került hímivarsejteket. Az egyes készítmények halmazállapotukban különböznek egymástól (létezik tabletta, kapszula, kúp, krém, zselé, hab is), de mind recept nélkül beszerezhető a patikában. Hátrányuk, hogy az aktus előtt kis idővel kell őket a hüvelybe juttatni és némi maszatolást, időnként nyálkahártya-izgalmat okoznak. Az ilyen készítményeket használó 100 párnál 1 év alatt 1-7 terhesség következik be.

A női ciklus ritmusát követő természetes módszerek használói az aktusokat a ciklus terméketlen napjaira időzítik, míg a termékeny napokon tartózkodnak a nemi érintkezéstől. Az egyes természetes családtervezési módszerek a termékeny időszak beazonosításának pontosságában különböznek egymástól, ami meghatározza a hatékonyságukat. A naptármódszernél és a hőmérőzéses módszereknél léteznek már jóval megbízhatóbbak is. Közülük leghatékonyabb a méhnyaknyák-termelés változásainak megfigyelésén alapuló Creighton Módszer. Az ezt használó 100 pároknál 1 év alatt 0,5-3 terhesség következik be.


Irodalom:

  1. Pallone S. R., Bergus G. R.: Fertility awareness-based methods: another option for family planning. J Am Board Fam Med. 2009; 22(2):147-57
  2. Magyarország Alaptörvénye, Szabadság és Felelősség II. Cikk, 2011.04.20.
  3. Prof. Dr. László Á.: Testre szabott fogamzásgátlás. MedicalTribune 2013/10.(XI) 8-9.
  4. Li W., Huang Z., Wu Y., Wang H., Zhou X., Xiao Z., Ding X., Xu J.: Effectiveness of an optimize benzalkonium chloride gel as vaginal contraceptive: a randomized contolled trial among Chinese women. Contraception. 2013; 87(6)-.756-65
  5. Serfaty D.: Contraception in breastfeeding women: place for spermicides. J Gynecol Obstet Biol Reprod (Paris). 2015; 44(1):18-27
Kapcsolódó cikkek
Láss tisztán az abortuszról!
Az abortusz gyors, egyszerű és könnyű megoldásnak tűnik. De nem is gondolnád, mennyi mindennel kell számolnia annak, aki elmegy egy ilyen műtétre. Nézzük most át ezeket!
Dr. Dékány Ágnes2015/08/05
Két csík a terhességi teszten, segítség, most mit tegyek?
Ha a terhességi teszten látott két csíktól félelem és rettegés jár át, hirtelen úgy érzed, vége a világnak, és arra gondolsz, hogy ez csak Veled történhetett meg, tudnod kell: nem vagy...
Dr. Dékány Ágnes2015/09/08
Web Analytics