Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Láss tisztán az abortuszról!

Az abortusz gyors, egyszerű és könnyű megoldásnak tűnik. De nem is gondolnád, mennyi mindennel kell számolnia annak, aki elmegy egy ilyen műtétre. Nézzük most át ezeket!

Szerző: Dr. Dékány Ágnes | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2015-08-05

A szexuális élet megkezdésével egy nagyon fontos kérdést is számba kell venned. Minden olyan szexuális együttlétből, ahol sperma jut a hüvelybe, megfoganhat egy következő élet akkor is, ha védekeztetek. Minél jobb - esetleg kombinált - védekezési módot választotok, annál kisebb ennek a valószínűsége, de sosem lehet száz százalékos eredményre számítani egyik fogamzásgátló módszer használata esetén sem. Így aztán rendkívül fontos, hogy a nemi élet megkezdését felelősségteljes döntés és megfelelő (egészségügyi) ismeret előzze meg.

Abban az esetben, ha teherbe esnél, a legjobb az, ha a gyermek megszülése mellett tudsz dönteni. Ha valamiért számodra ez nem választható, akkor ma Magyarországon lehetőség van a terhesség nem orvosi okkal történő megszakítására a 12. hétig, ritka esetekben a 18. hétig.

Ennek feltételei:

  • nőgyógyász orvosnak kell megállapítani a terhesség tényét,
  • két alkalommal meg kell jelenned egy bizottság, az úgynevezett családsegítő szolgálat előtt, akik tájékoztatnak a lehetőségeidről és a terhességmegszakító műtét módjáról, kimenetéről,
  • be kell fizetned egy összeget (2015-ben ez: 29 710 Ft), amiből méltányossági alapon kérhetsz kedvezményt,
  • az általad választott kórházban meg kell jelenned a kiírt napon a műtét elvégzésére.

A terhesség-megszakítás műtéti szempontból viszonylag kis beavatkozásnak számít az első 8 terhességi hétben (vagyis az utolsó rendes menstruációt követő nyolc hétben), és csak valamivel komplikáltabb a 8-12. hét között. A 12. hét után azonban a műtét elvégzésének komolyabb nőgyógyászati szövődményei lehetnek. Ha a terhes kiskorú, vagy neki nem felróható okból a terhességére későn derült fény, akkor a magyar jogszabály engedélyezi a terhesség megszakítását a 18. terhességi hétig.

Testi következmények

Az abortusz következményei összetettek. A műtét után az esetek 5-10 százalékában fordul elő testi szövődmény. Ritkán már a műtét alatt kialakulhatnak az egészséget veszélyeztető helyzetek, ilyen lehet a méhen keletkezett sérülés, vagy a bőségesebb vérzés. Ha ezt nem tudják másképp elállítani, esetenként szükség lehet a méh eltávolítására is.

A műtét utáni felépülés rendszerint viszonylag gyors és problémamentes, ritkán azonban ilyenkor is lehetnek nehézségek. Ezek közé tartozik a fertőzés, gyulladás (ami esetleg a méhen túl a kismedencei szervekre is kiterjedhet), amelynek következtében a méhen belüli összenövések alakulhatnak ki. Ezek egy későbbi, várt gyermek megfoganását nehezíthetik, vagy méhen kívüli terhességhez vezethetnek. Az abortusz során a méhnyakat kitágítják, s ennek szövődménye lehet a későbbi terhességek során előforduló spontán vetélés vagy koraszülés.


Lelki sebek

A terhesség-megszakítás legnehezebb és legkevésbé kiszámítható következménye a lelki sebek kialakulása, amely a különböző statisztikák szerint 5-30 százalékos gyakorisággal jelentkezik, vagyis akár minden harmadik abortuszon átesett nőt érinthet. A műtétet követően nehezen feldolgozható lelki folyamat következik be, éppen akkor, amikor a páciens úgy gondolja, hogy jön a megkönnyebbülés időszaka. Van, akinél ez már a műtét utáni napokban önvádlás, depresszió, sírás, kedvetlenség formájában megjelenik, és van, akinél csak évekkel később lelki eredetű meddőség, párkapcsolati nehézségek formájában jelentkezik. Ha ilyen jeleket tapasztalsz magadon, vagy felismered valakin a környezetedben, akinek volt abortusza, akkor mindenképp kérj segítséget olyan szakemberektől, akik ebben járatosak! A lelki sebek – éppúgy, mint a testi sebek - gyógyíthatók, de sokszor szükség van a külső segítségre.

Fotó: shutterstock.com

Fontos megemlíteni azt is, hogy ha nem kívánt, nem tervezett babával vagy várandós, akkor más alternatívákon is gondolkozz el, mielőtt a műtét mellett döntesz! Ne feledd, minden élethelyzet változik, ami most megoldhatatlan feladatnak tűnik, az 9 hónap múlva akár egy könnyen kezelhető helyzet is lehet. Ezzel a szemmel gondold át a baba vállalását, felnevelését! Az örökbe adás gondolatát se vesd el azonnal, hiszen házaspárok ezrei állnak sorban, hogy egy gyermeket nagyon szerethessenek, és sajátjukként felnevelhessenek. Ha emellett döntesz, esélyt adsz arra, hogy az, ami számodra jelenleg teher, az más számára öröm forrása legyen.


Irodalom:

Pál Attila (szerk.): A szülészet nőgyógyászat tankönyve. Medicina, Budapest, 2014.

Kapcsolódó cikkek
PCOS és életmód
“Élj egészségesen!” Könnyű mondani. A szőrösödés, vérzészavar vagy az elhízás viszont már kellő ösztönzést adhat az életmódváltáshoz. A PCO szindróma esetén ugyanis nagy jelentősége...
Dr. Tóth Ágnes2015/10/12
Web Analytics