Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Gépek, súlyok nélküli „home fitness”

Sokan nem szívesen járnak edzőterembe, vagy egyszerűen nincs idejük. Olyan otthoni edzéstervet ajánlunk, amelyhez még súlyzó, gép sem kell.

Szerző: Molnár Ágnes | Lektor: Dr. Boros Szilvia, Dr. Bognár József
Publikálás dátuma: 2013-10-04

Gépek, súlyok nélküli „home fitness”

Olyan gyakorlatsort állítottunk össze, amelynek segítségével a lehető legtöbb izomcsoportot meg tudjuk mozgatni. Még azokat is, amelyeket gépekkel sem lehet. Általuk egyszerre több izomcsoportot is munkára tudunk fogni, így rövidebb idő kell az izmok átmozgatásához.

Végezzük rendszeresen a gyakorlatokat (akár minden nap)! Akkor se hagyjuk abba a gyakorlatokat, ha fáj vagy ég! De azért ne is vigyük túlzásba.

Az edzésterv két részből áll:

  1. Cardio- tréning: Itt a pulzuskalkulátor által megadott kisebb célértéket kell elérni, és ezt az értéket tartani legalább 30-40 percen keresztül. Hetente ötször végezzünk cardio-edzést: lehet kerékpározás, sétálás, kocogás, ugráló-kötél stb. E nélkül ugyanis bármilyen súlyzós edzés hatástalan lesz a kilók elleni harcban.
  2. Erősítő program: 5-10 perc bemelegítés után jöhetnek a gyakorlatok.

Gyakorlatok

  1. Guggolás: zárt állás, amelyben csak a sarkak érintik egymást, a lábfejek V-alakban kifelé mutatnak. Tegyük keresztbe karokat a mellkason! A jobb lábbal lépjünk ki oldalra, vállszélesnél kicsit nagyobb terpeszbe! Hajlítsuk be térdeket, tartsuk meg egy pillanatra! Guggoljunk mélyebbre, majd emelkedjünk vissza kiinduló helyzetbe! Ismételjük meg a gyakorlatot balra is! Kezdőknek nem kell mélyebbre guggolniuk.
  2. Térdhajlítás, törzsfordítás és lábnyújtás: Csípőszéles terpeszben állunk. Emeljük fel mindkét kart mellső középtartásba, a vállakkal egy vonalban! Fokozatos térdhajlítással, egyenes derékkal ereszkedjünk olyan pozícióba, hogy a comb 90 fokos szöget zárjon be a lábszárral! Eközben fordítsuk el a törzset és mindkét kart balra, amennyire csak megerőltetés nélkül lehetséges! Fontos, hogy a testsúlyt tartsuk végig a sarkon! Fokozatosan emelkedjünk fel, és lassan fordítsuk vissza a törzset a kiinduló helyzetbe! Amikor teljesen kiegyenesedtünk, nyújtsuk a jobb lábat oldalra és emeljük fel a talajról. Ismételjük meg a gyakorlatsort néhányszor erre az oldalra, aztán ugyanannyiszor a másikra, bal lábemeléssel! Kezdőknek: a kéz maradjon a csípőn, a láb végig maradjon a talajon.
  3. Kitörés: Álljunk egyenesen! Bal lábbal lépjünk egy nagy lépést előre, és kinyújtott lábbal lassan süllyedjünk guggolásba! Ezután lépjünk vissza a kiinduló helyzetbe! Ismételjük meg a gyakorlatot a másik lábbal is! Ez számít egy ismétlésnek. A gyakorlat a combhajlítókat, a farizmot és a négyfejű combizmot erősíti.
  4. Egylábas guggolás a falnál: Álljunk háttal egy falhoz! A könyököt hajlítsuk 90 fokos szögbe, emeljük a vállakat egy vonalba és kart támasszuk a falnak! A tenyerek nézzenek előre! Hajlítsuk be a térdet úgy, hogy a comb párhuzamos legyen a talajjal! Ha szükséges, csúsztassuk egy kicsit előre a lábfejet, majd emeljük fel a bal lábat pár centire a talajtól! Tartsuk meg ezt a guggoló pozíciót néhány másodpercig, majd emeljük a kart egy kicsit magasabbra! Ezután engedjük le a vállakat, és lassan közelítsük a két könyököt egymáshoz a mellkas előtt! Nyomjuk a könyököt vissza a falhoz, majd közelítsük őket ismét egymáshoz! Ne emelkedjünk fel a guggolásból, de cseréljünk lábat minden egyes ismétlésnél! Kezdőknek: a gyakorlat alatt mindkét láb maradjon a talajon.
  5. Módosított fekvőtámasz: Helyezkedjen mellső fekvőtámaszba, miközben a lábfejét a lépcső első vagy második fokára vagy hasonló magasságú kiemelkedésre helyezi! Tenyerei előre nézzenek, egymástól vállszélességben! A lábak kinyújtottak, és a hasizom feszes. Karhajlítással közelítse a mellkasát a talaj felé! Ezután mellizmát megfeszítve emelkedjen vissza kiinduló helyzetbe! Kezdőknek: a térd a talajon van.
  6. Lábemelés: Feküdjön le a talajra! Kezeit tegye a feneke alá! Emelje meg csípőjét felfele, majd lassan engedje vissza! A mozgás ne lendületből történjen, hanem az alhas izmainak segítségével! A gyakorlat az alhas izmait erősíti.
  7. Felülés: Feküdjünk le a talajra, úgy, hogy a térdet hajlítsuk be, miközben a talpak végig a talajon maradnak! A kezek a tarkón vagy a mellkason legyenek! Emeljük fel a törzset minél magasabbra! A gyakorlatot ne lendületből végezzük, hanem hasizomból! A felső ponton tartsuk meg egy pillanatra, majd lassan térjünk vissza a kiinduló helyzetbe! De ne tegyük le a fejünket a talajra! A gyakorlat a has felső és alsó részét egyaránt erősíti.

Forrás: 123rf.com

Home fitness edzésterv

A gyakorlatokat végezzük rendszeresen (akár minden nap)! Akkor se hagyjuk abba, ha fáj, vagy ég, de azért ne is vigyük túlzásba!

Az edzésterv két részből áll:

  1. Cardio- tréning: Itt a pulzuskalkulátor által megadott kisebb célértéket kell elérni, és ezt az értéket tartani legalább 30-40 percen keresztül. Hetente ötször végezzünk cardio-edzést: lehet kerékpározás, sétálás, kocogás, ugráló-kötél stb. E nélkül ugyanis bármilyen súlyzós edzés hatástalan lesz a kilók elleni harcban.
  2. Erősítő program: 5-10 perc bemelegítés után jöhetnek a gyakorlatok (lásd táblázat).
  3. A gyakorlatok után ne feledkezzünk el a nyújtásról sem!

gyakorlat

ismétlés

1. hét

2. hét

3.hét

4. hét

5. hét

6. hét

guggolás


3x 15-15








térdhajlítás, törzsfordítás és lábnyújtás


3x 15-15










kitörés


3x10









egylábas guggolás falnál


3x10








módosított fekvőtámasz


3x8









lábemelés


3x20-30









felülés


3x15-20








A fenti táblázatot edzésnaplóként is használhatjuk. A hiányzó mezőkbe bele tudjuk írni, hogy az adott gyakorlatot hányszor sikerült elvégezni és feljegyezhetjük a gyakorlathoz használt kézisúly nagyságát is. A táblázat segítségével nyomonkövethetők a változások, amelyek a későbbiekben fontos támpontot adnak.

Kapcsolódó cikkek
Otthoni aerobik
Az otthoni aerobik az egyik legegyszerűbben kivitelezhető zenés mozgásforma, amely nem csak DVD, ill. kazetta segítségével, hanem önmagunk által kialakított gyakorlatokkal is végezhető.
Molnár Ágnes2013/10/04
Otthoni edzés gépeken
Nem kell feltétlenül fitneszterembe járnunk ahhoz, hogy átmozgassuk, erősítsük izmainkat, vagy akár állóképességi tréninget végezzünk. Hosszútávú edzésterveinkhez érdemes egy-két gépet,...
Molnár Ágnes2013/10/01
Otthon végezhető gyakorlatok - férfi II.
Az alábbiakban bemutatunk néhány otthon végezhető, hasra, karra, vállakra irányuló erőnléti gyakorlatot, férfiak számára.
Molnár Ágnes2013/10/04
Bemelegítés, nyújtás
A bemelegítés célja a szellemi és fizikai ráhangolódás az edzésre. A nyújtás pedig az izmok hosszának helyreállítását szolgálja. Egyiket sem célszerű mellőznünk.
Molnár Ágnes2013/10/02
Otthon végezhető gyakorlatok - nő II.
Az alábbiakban bemutatunk néhány otthon végezhető, hasra, karra, vállakra irányuló erőnléti gyakorlatot, nők számára.
Molnár Ágnes2013/10/04
Otthon végezhető gyakorlatok - férfi I.
Az alábbiakban bemutatunk néhány otthon végezhető, klasszikusnak számító erőnléti gyakorlatot (karhajlítás, kitörés, vádli feszítés, stb.) férfiak számára.
Molnár Ágnes2013/10/03
Otthon végezhető gyakorlatok - nő I.
Az alábbiakban bemutatunk néhány otthon végezhető, klasszikusnak számító erőnléti gyakorlatot (karhajlítás, kitörés, vádli feszítés, stb.) nők számára.
Molnár Ágnes2013/10/03
Web Analytics