Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Az alkohol rabságában

Egy szokás akkor válik szenvedéllyé, ha folyamatos és erős vágy jelenik meg, ami minden mással szemben előnyt élvez. Hazánkban a minősített alkoholbetegek száma több mint félmillió személy!

Szerző: Ács Eszter | Lektor: Dr. Demetrovics Zsolt
Publikálás dátuma: 2015-09-08

Mikortól számít valaki alkoholistának?

A veszélyes mennyiség megállapításához bevezették az egység fogalmát ami 10 ml alkoholt jelent. Ez nem más, mint egy pohár sör vagy 1 dl bor vagy 3 cl tömény ital. A biztonságos ivás határa férfiak esetében 21 egység/hét, nőknél 14 egység/hét. Fontos kiemelni, hogy ez az érték csak akkor érvényes, ha a napok közt alkoholmentes időszak is előfordul!

A rendszeres alkoholfogyasztás akkor válik igazán betegséggé, amikor a fogyasztás következménye már a társas kapcsolatokban, lelki és testi tünetekben is megjelenik. Először a lelki tünetek észlelhetők: visszahúzódás, érdektelenség, a kötelező feladatok helyett csak az italfogyasztás válik fontossá. Az alkoholista indulatossá válik, a kapcsolatai elhidegülnek, gondolkodása sablonos lesz.

A testi változások idővel igen markánssá válnak. Az arc vörösessé (borvirágossá) válhat, a beteg a koránál idősebbnek tűnik, jellemző lehet a testsúlyvesztés is.

A késői szövődmények között a legismertebb az alkoholos májbetegség, illetve annak végállapota, a cirrózis. Köznyelven májzsugornak is hívják, noha ilyenkor a máj mérete inkább nő, de a működő májsejtek száma valóban lecsökken.

Fotó: shutterstock.com

Érintettek lehetnek más szervek is, károsodhat a hasnyálmirigy, gyakori a gyomor és a bélrendszer vérzése. Szívtágulat és szívelégtelenség, illetve agyi károsodás is komplikálhatja (súlyosbíthatja) a képet. Az alkohol megvonása esetén megjelenhet a "delírium" állapota, ami tudatködös állapot, zavartsággal járhat, orvosi kezelés hiányában életveszélyes.

Az alkoholista játszma

Az alkoholizmus Eric Berne véleménye szerint olyan jelenség, amelyet egy közösség működtet, és ennek csupán egyik tagja az alkoholista.

  • Az "üldöző" egy olyan személy, aki lehet, hogy csak a fantáziában létezik (például büntető istenkép, de lehet valós személy is, aki szerepet játszik abban, hogy az alkoholista függőségbe sodródik). Például az a személy, aki számon kér rajta feladatokat, felelősséget, stb.
  • A "megmentő" minden körülmények között segíteni igyekszik az alkoholistának. Például: orvos, tanár, pszichológus, pap.
  • A "balek" az, aki támogat és indirekt módon segít az alkoholistának (például hitelt ad neki), ezzel segítve fenntartani a játszmát.
  • Szereplő még az "agitátor", aki kérés nélkül "segít". "Gyere, igyál meg velem valamit! Meghívlak."
  • Az utolsó szereplő a körben az "összekötő": ő biztosítja a kapcsolatot alkoholista és alkohol között. Ez bárki lehet, a csapostól a közérti eladóig.

Egy példa az alkoholista játszma működésére

Ismétlődő játszma lehet például, ha az alkoholista frusztrálódik otthonában a házsártos felesége (üldöző) nyomásától, és elmegy otthonról. Nem visz magával pénzt, de felejteni szeretne. Szerencséjére fordulhat édesanyjához (balek), aki biztosítja fiát igazáról, ad neki pénzt is bármely mondvacsinált indokra. A férfi lemegy a kocsmába, ahol a pultos (összekötő) tele tölti a poharát, amíg van pénze. Az italozásba esetleg becsatlakozik egy jóbarát (agitátor), aki nem hagyja, hogy a férfi abbahagyja a fogyasztást. Aznap részegen esik be otthon az ágyába, ahol felesége rosszul érzi magát és megmentővé válva segíti gyámoltalan párját. Majd a férfi elmegy az orvosához, akinek elpanaszolja visszaesését, aki magára veszi a terhet és újabb terápiát javasol. És a kör folytatódik.

Az elmélet azért jelentős, mert ráirányítja a figyelmet arra, hogy a szerfüggőség sohasem gyógyítható a környezet és család bevonása nélkül. A játszma minden egyes tagjának tudatosítania kell a saját szerepét és a bosszúságok mögötti tudattalan nyereségét a folyamatban. Mi lehet ilyen tudattalan "nyereség"? Például a "megmentő" megélheti saját fontosságát, a "balek" pedig azt, hogy a másiknak szüksége van rá.

Amit fontos tudni!

  • Az alkohol káros jellegéről nem lehet, sőt egyenesen tilos vitát nyitni egy szenvedélybeteggel!
  • A betegnek motiváltnak kell lenni a változásra!
  • A szenvedélybetegség gyógyítható állapot, számos gyógyszeres és pszichoterápiás eljárás áll a rendelkezésre.
  • Egy alkoholista sohasem juthat el oda, hogy megigyon CSAK egy sört, mert a visszaesés szinte garantált.
  • Nagy jelentőségük van az önsegítő csoportoknak, mint például az anonim alkoholistáknak, ahol szoros közösségben emlékeztetik egymást a fenti tényre és erőt merítenek egymás sikeréből, tanulnak egymás kudarcaiból.


Irodalom:

Berne, Eric: Emberi játszmák, Háttér kiadó, Budapest, 1984.

Füredi János (szerk.): A pszichiátria magyar kézikönyve, Medicina Kiadó, Budapest, 1998.

Gabbard, G.: A pszichodinamikus pszichiátria tankönyve, Lélekben Otthon Kiadó, Budapest, 2008.

Németh Attila: Pszichiátria - másképp, Medicina Kiadó, Budapest, 2006.

Pilling János (szerk.): Orvosi kommunikáció, Medicina Kiadó, Budapest, 2008.

Szőnyi G., Füredi J. (szerk.): A pszichoterápia tankönyve, Medicina Kiadó, Budapest, 2000.

Tringer László: A pszichiátria tankönyve, Semmelweis Kiadó, Budapest, 2005.

BNO-10 Zsebkönyv, Animula Kiadó, Budapest, 2004.

Nemzeti drog fókuszpont - éves jelentés, 2008. http://www.drogfokuszpont.hu

Kapcsolódó cikkek
Szerfogyasztás – miért kockáztatsz?
A különböző egészségkárosító szerek fogyasztása jelentős hatással van fizikai és lelkiállapotodra, teljesítőképességedre és életmódodra. Minél fiatalabb korban kezdesz a különféle...
Dr. Kovács Eszter2015/08/11
Mi történik a pszichológusnál?
Problémáid vannak és foglalkoztat az a kérdés, hogy felkeress-e egy pszichológust? Ahhoz, hogy biztonságban érezd magad mielőtt felkeresel egy szakembert, fontos, hogy előre kiszámítható legyen,...
Dr. Salavecz Gyöngyvér 2015/08/04
Designer drogok - Az új pszichoaktív szerek veszélyeiről
A designer drogok a központi idegrendszerre ható szerek, amelyek annyira újak, hogy nem szerepelnek a hivatalos tiltólistákon. Szerkezetük hasonló a klasszikus drogokéhoz, de hatásuk ismeretlen,...
Szalai Tamás Dömötör2015/07/13
Klasszikus drogok
Sajnos a kábítószeripar is folyamatosan "fejlődik", ezért új és új illegális szerek jelennek meg a piacon. Ugyanakkor a régebbi típusú drogok is tartják a pozíciójukat. Az alábbiakban az...
Ács Eszter2015/09/16
Ki segít a bajban?
A köztudatban még mindig kellemetlen, legalábbis szégyellni való, ha az embernek lelki problémája van, pedig minden ember kerülhet olyan helyzetbe, amikor megborul a lelki egyensúlya. A segítségkérést...
Ács Eszter2015/09/15
Web Analytics