Hírek rovat << ELŐZMÉNYEK

A dohányosok nehezebben találnak munkát

jonekem.hu2016/04/13

Egy frissen megjelent tanulmány szerint a dohányzó álláskeresők kisebb valószínűséggel kapnak munkát, és kevesebb bért ajánlanak nekik, mint a nemdohányzóknak.

Judith Prochaska, a Stanford Orvostudományi Egyetem kutatója 131 dohányzó és 120 nemdohányzó munkanélküli sorsát követte. Tizenkét hónap alatt a nemdohányzók 56 százaléka talált munkát, míg a dohányzóknak csak negyede. Ráadásul a dohányzók órabére átlagosan öt dollárral volt kevesebb, mint a nemdohányzóké.

A kutatók úgy szűrték az adatokat, hogy kizárjanak minden egyéb, a munka elnyerését befolyásoló tényezőt, mint például a munkanélküliség időtartama, bőrszín, képzettség. A különbség azonban a korrekció után is megmaradt.

Mi lehet az ok?

A munkáltatóknak a cigiszünetek éves szinten milliós károkat okoznak, és a dohányzás következtében fellépő betegségek miatti táppénzes napok is óriási kiesést jelentenek. Ahogyan a NICE (National Institute for Health and Care Excellence) megfogalmazza: egy dohányzó évente 33 órával többet hiányzik mint nemdohányzó kollégái. A cégek számára nem törvénybe ütköző diszkriminálni a dohányzókat, sőt, vannak akik kifejezetten nemdohányzókat keresnek álláshirdetéseikben.

Forrás: Stanford Medicine News Center

Web Analytics