Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

A tüdőrák jellemzői, típusai

A világon a daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot évente. Ebben a cikkben a tüdőrák legfontosabb jellemzőit, kialakulását, szövettani típusait foglaltuk össze.

Szerző: Dr. Czegle Ibolya | Lektor: Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2015-09-10

Statisztika

Magyarországon évente kb. 6000 tüdőrákos esetet diagnosztizálnak, ez a daganatféleség évi kb. 2000 halálesetért felelős. A tüdőrák kialakulásának hátterében az esetek 80-90%-ában aktív, míg 3-5%-ában a passzív dohányzás áll. A betegség leggyakrabban 50-70 éves életkorban alakul ki. A tüdőrák férfiak és nők esetében egyaránt a második leggyakrabban előforduló daganatos betegség. Az Egyesült Államokban évi. kb. 220 000 tüdőrákos esetet diagnosztizálnak és ez a betegség évente kb. 150 ezer ember halálát okozza.

Anatómia

A tüdő a légzésért felelős szervünk. Egy bal és egy jobb tüdőből áll, ezeket lebenyek alkotják. A lebenyek lebenykékből épülnek fel. A lebenykék kis légutakból és léghólyagocskákból állnak. A tüdőhöz a levegőt a nagyobb légutak, a légcső, a két főhörgő és a hörgők vezetik oda.

Forrás: 123rf.com

Szövettan, jellemzők

A tüdőrák a tüdőben a légzőfelület, illetve a légutak belső felszínét borító hámszövetből, mirigyekből indul ki. Szövettani szempontból ezt a daganatféleséget két fontos szövettani csoportra, kissejtes és nem kissejtes tüdőrákra oszthatjuk.

A kissejtes tüdőrák elnevezés arra utal, hogy ez a daganattípus egészen kicsi, zabszemszerű sejtekből áll. Máshogy viselkedik, mint a tüdőrák egyéb formái, emiatt kezelése is eltérő. Az összes tüdőrákos eset 10-15%-át adja.

A nem kissejtes tüdőrákok az összes tüdőrákos eset 85-90%-át adják. Három alapvető kategóriába sorolhatók:

  • laphámsejtes rák: az összes tüdőrák 25-30%-a tartozik ide. A légutakat borító hámszövetből indul ki.
  • adenocarcinoma (= mirigyhámból kiinduló daganat): a tüdőrákok kb. 40%-áért felelős, a légutakat borító hámban található mirigyekből indul ki. Bronchioalveolaris (= a légutakból és a léghólyagocskákból kiinduló) daganatnak is nevezik. Lassabban növekszik, mint a tüdőrák többi típusa.
  • nagysejtes tüdőrák: az összes tüdőrák 10-15%-a, gyorsan növő, rosszindulatú forma.

Stádiumok

Tüdőrák esetében is megkülönböztetünk korai stádiumú, azaz áttétet nem adó, illetve késői stádiumú, azaz áttétet adó tüdőrákot. Az áttétképződés ennél a daganattípusnál leggyakrabban a csontokat, az agyat és a májat érinti.

Irodalom:

www.cancer.org

www.daganatok.hu

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a tüdőrák ellátásáról.

Kapcsolódó cikkek
A dohányzás (kór)élettani hatásai
A dohányzás, különösen a cigarettázás során szervezetünkbe kerülő anyagok a szervezet számos pontján károsítanak, így növelve az érrendszeri betegségek és számos daganatos betegség...
Dr. Palik Éva2015/07/24
A tüdőrák kezelése
A tüdőrák kezelésében használt legfontosabb sebészi eljárásokat, kemo- és sugárterápiás lehetőséget, illetve a jelenleg elérhető biológiai terápiákat foglaltuk össze ebben a fejezetben.
Dr. Czegle Ibolya2015/08/07
A tüdőrák tünetei
Ebben a cikkben összefoglaljuk a korai és előrehaladott tüdőrák legfontosabb klinikai tüneteit. Olvashatunk a diagnózis felállításához, illetve a betegség stádiummeghatározásához szükséges...
Dr. Czegle Ibolya2015/08/12
A tüdőrák kockázati és védő tényezői
A tüdőrák kialakulásáért felelős legfontosabb életmódbeli, környezeti és öröklött kockázati tényezőket és foglaltuk össze. Megismerkedhetünk azokkal a védőtényezőkkel is, amelyek...
Dr. Borbényi Erika2015/08/06
Web Analytics