Egészség rovat << ELŐZMÉNYEK

Tegyél a rák ellen!

jonekem.hu2016/06/03

Egészséges életmóddal megelőzhető lenne a rákbetegségek 20-40%-a, valamint a daganatos betegségek miatt bekövetkező halálesetek fele – mutatták ki tanulmányukban a Harvard Egyetem és a Massachusettsi Általános Kórház kutatói. Több mint 135 ezer ember adatait elemezték a JAMA Oncology című folyóirat honlapján nemrégiben megjelent tanulmányukban, hogy megvizsgálják az összefüggéseket az egészséges életmód és a rákbetegségek előfordulása, illetve a daganatos betegségek okozta halálozás között. 

Egészséges életmód alatt az alábbiakat értették a szakemberek:

  • nem-dohányzás vagy a dohányzással való felhagyás,
  • minimális alkoholfogyasztás (1 vagy kevesebb ital nők és kettő vagy kevesebb férfiak esetében),
  • 18,5-27,5 közötti testtömegindex (BMI-t),
  • valamint heti 150 percnyi mérsékelt vagy 75 perc intenzív fizikai aktivitás.

Azok a személyek, akik megfelelnek ezen összes feltételnek, alacsony kockázattal,mindenki más magas kockázattal bír a daganatos betegségek kialakulása tekintetében. A tanulmányba 89 571 nő és 46 399 férfi adatait vonták be, közülük 16 531 nő és 11 731 férfi tartozott az alacsony kockázatú csoportba, a többiek a magas kockázatúba. 

A két csoportban előfordult rákos megbetegedéseket és halálozást összehasonlítva, a szakemberek azt találták, hogy az egészséges életmód nagy hatással van bizonyos ráktípusokra: a tüdőrákos esetek nagy többsége az életmóddal állt összefüggésben, csakúgy mint a bél-, a hasnyálmirigy- és a veserákos esetek egyötöde. 

A nők esetében úgy becsülték, hogy a daganatos betegségek 41%-a, a halálozás 59%-a, a férfiak esetékben a rákbetegségek 63%-a, a halálozások 67%-a megelőzhető lenne – ismertette a részleteket a The Washington Post amerikai napilap honlapja. 

Forrás: JAMA Oncology.

Fotó: shutterstock.com

Web Analytics