Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Vöröslencsekrém rozskenyérrel

A vörös lencse a sokszínű lencsecsalád (vagyis a hüvelyesek) tagja és mind a mai napig fontos szerepet játszik a dél-ázsiai, főként indiai hitvilágban és konyhaművészetben. Sok lencsefélét emlegetnek indiai nevén valamilyen dhal-ként. Curryvel, főételként vagy köretként tálalják a hagyományos indiai kultúrában. Akár szendvicskrém is készülhet belőle.

Szerző: Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit | Lektor: Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2014-07-25

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • vöröslencse 40 g
  • vöröshagyma 5 g (kb. ½ evőkanál összevágva)
  • friss citromlé 1 csapott kiskanál
  • só 1 csipet
  • friss petrezselyemlevél 1 szál
  • fokhagyma 0,5 gerezd
  • római kömény, őrölt 1 csipet
  • Cayenne bors, őrölt 1 csipet
  • rozskenyér 1 közepes szelet

Elkészítés:

Öblítsük le a vöröslencsét, öntsünk hozzá friss vizet, amennyi éppen ellepi! Kb. 10-15 perc alatt főzzük puhára. Ezalatt a színe barnává változik, ez teljesen normális. Ha megfőtt, öntsük le róla a felesleges mennyiségű vizet, szűrjük le, majd turmixgéppel vagy botmixerrel pürésítsük az összes többi hozzávalóval (Cayenne bors, frissen őrölt feketebors, fokhagyma, friss citromlé, őrölt római kömény, apróra vágott vöröshagyma, kevés só), amíg teljesen sima nem lesz! Kenyérre kenve tálaljuk.

Tápérték-információ 1 személyre:

  • Energia: 247 kcal
  • Fehérje: 13,4 g
  • Szénhidrát: 46 g
  • Ebből hozzáadott cukor: 0 g
  • Zsír: 1,3 g
  • Ebből telített zsírsav: 0,14 g
  • Élelmi rost: 7 g
  • Koleszterin: 0 mg
Kapcsolódó cikkek
Egészséges élelmiszerek, egészséges ételek
Ebben a cikkben bemutatunk néhány kevésbé ismert élelmiszert, amelyek kiválóan alkalmasak ízletes, egészségmegőrző ételek készítéséhez, bár kevésbé gyakoriak a magyar konyhában.
Schmidt Judit2013/10/04
Egye magát egészségesre!
Az egészség megőrzésének talán első fő eleme a táplálkozás. Az elfogyasztott táplálék összetétele, minősége, mennyisége, az étkezések gyakorisága alapvetően meghatározza –...
Dr. Gulyás Tamás2015/07/13
Gabonák, lisztek, tészták, kenyerek
Mindennapi étrendünk részét képezik a gabonák, illetve őrleményeik, a különböző rizsfajták és gabonaköretek, valamint az ezekből készült ételek. Arról már esett szó cikkeinkben, hogy...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/02
Gabonafélék és burgonya szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A gabonafélék olyan szerepet töltenek be táplálkozásunkban, mint a ház alapozása az építkezésben. Alap nélkül pedig összedől a ház.
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/03
Rakott karfiol pulykahússal, zabpehellyel
A zabpehely kiváló szénhidrát- és élelmirostforrás. Nyersen vagy főve az egyik leggyakoribb müzlialapanyag. Rakott, töltött főzelékek, húsok, vagdaltak esetén a rizs egy részének vagy...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/28
Csőben sült brokkoli
A csontok épségének biztosítása mellett a kalciumnak jelentős szerepe van többek között az izom-összehúzódásban, a vérnyomás szabályozásában, a sejtmembránok épségének fenntartásában,...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/25
Zöldbabos-csiperkés durumtészta-saláta sovány sajttal
A durumbúzában lévő keményítőlánc nagyobb része nem elágazó szerkezetű, amit a szervezetünk csak lassan tud lebontani az emésztés során, ezért enyhébb és elhúzódóbb vércukorszint-emelkedést...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/24
Natúr csirkemell sárgarépás kölessel, cukormentes paradicsommártással
A köles egyike a legrégebb óta termesztett gabonaféléknek. Ásványianyag-, vitamin- és élelmirost-tartalma révén a kiegyensúlyozott, vegyes étrend szerves részévé válhat. Köretként helyettesítheti...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/28
Web Analytics