Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Csőben sült brokkoli

A csontok épségének biztosítása mellett a kalciumnak jelentős szerepe van többek között az izom-összehúzódásban, a vérnyomás szabályozásában, a sejtmembránok épségének fenntartásában, valamint a véralvadásban is. Az alábbi recept kiváló forrása a kalciumnak, próbálják ki otthon!

Szerző: Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit | Lektor: Dr. Palik Éva
Publikálás dátuma: 2014-07-25

Hozzávalók 1 adaghoz:

  • brokkoli 250 g
  • tej, 1,5%-os 100 ml
  • tejföl, 12%-os 30 ml (kb. 1 nagyobb evőkanál)
  • zsemlemorzsa 20 g
  • sovány sajt 15 g
  • margarin, 60%-os 10 g
  • napraforgóolaj 1 teáskanál
  • tojás 0,25 darab
  • Graham-liszt 1 közepes evőkanál
  • őrölt feketebors néhány csipet
  • só 1 csipet
  • őrölt szerecsendió 1 késhegynyi

Elkészítés:

A megmosott, rózsáira szedett brokkolit enyhén sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Elterítjük egy olajjal kikent, morzsával megszórt tepsiben.

Besamel mártást készítünk. Ehhez a margarint felolvasztjuk, óvatosan beletesszük a lisztet és habzásig hevítjük. Ezután habverővel vagy fakanállal kevergetve forró tejjel felengedjük, és közepes sűrűségűre főzzük. A tűzről levéve az őrölt szerecsendióval, őrölt borssal és kevés sóval fűszerezzük, belekeverjük a tejfölt, a tojássárgáját, valamint a tojásfehérje felvert habját. Ezzel a mártással leöntjük a brokkolit, tetejére szórjuk a reszelt sajtot. Előmelegített közepesen meleg sütőben sütjük, míg szép piros nem lesz.

Tápérték-információ 1 személyre:


  • Energia: 350 kcal
  • Fehérje: 20 g
  • Szénhidrát: 27 g
  • Ebből hozzáadott cukor: 0 g
  • Zsír: 17,5 g
  • Ebből telített zsírsav: 5,5 g
  • Élelmi rost: 8,4 g
  • Koleszterin: 73 mg
  • Kalcium: 563 mg
Kapcsolódó cikkek
A daganatos betegségek kockázatát növelő és csökkentő étrendi tényezők
Manapság egyre több áldozatot kívánnak a daganatos betegségek. Nők körében az emlőrák, férfiaknál a prosztatarák vezeti a „fekete listát”, míg ezt követően mindkét nemnél a vastagbél-,...
Schmidt Judit2015/07/01
Tej, tejtermékek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A tej és tejtermékek a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen élelmiszerként élnek a köztudatban jelentős kalciumtartalmuk miatt. További előnyük, hogy széles választékban...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/03
A zöldségek és hüvelyesek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe
A zöldségek tárháza végtelen. Amilyen sok színű, illatú, ízű és formájú változatuk létezik, annyiféleképpen készíthetjük el őket és olyan sok jótékony hatással rendelkeznek szervezetünk...
Kiss-Tóth Bernadett2013/10/02
Az étkezési szokások és az egészség közti összefüggések
Az egészséges táplálkozás során nem csak arra kell figyelmet fordítanunk, hogy mit eszünk, hanem az étkezések gyakoriságára és rendszerességére egyaránt. Hányszor együnk egy nap? Miért...
Dr. Magony Mónika, Tóth Bernadett2015/07/16
Zöldbabos-csiperkés durumtészta-saláta sovány sajttal
A durumbúzában lévő keményítőlánc nagyobb része nem elágazó szerkezetű, amit a szervezetünk csak lassan tud lebontani az emésztés során, ezért enyhébb és elhúzódóbb vércukorszint-emelkedést...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/24
Rakott karfiol pulykahússal, zabpehellyel
A zabpehely kiváló szénhidrát- és élelmirostforrás. Nyersen vagy főve az egyik leggyakoribb müzlialapanyag. Rakott, töltött főzelékek, húsok, vagdaltak esetén a rizs egy részének vagy...
Kiss-Tóth Bernadett, Schmidt Judit2014/07/28
Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban 1. rész
Az ásványi anyagok közül azokat az elemeket hívjuk makroelemeknek, amelyekre 50 mg/nap feletti mennyiségben van szüksége a szervezetnek a normális működéshez. Az alábbiakban ezekről a makroelemekről,...
Schmidt Judit2013/10/01
Web Analytics